Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TAURUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Taurus in 1979

Periode

1977 - heden

Genre

symfonische rock

Taurus

Haarlemse symfonische rockgroep, met begin jaren tachtig een goede live-reputatie en een fanatieke groep aanhangers, maar zonder commercieel plaatsucces.
Volledige biografie...

Bezetting

Martin Scheffer   gitaar
Roy Darman   drums
John Philippo (1)   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Jos Schild   basgitaar

Overige muzikanten

Rex Stulp   drums
Spike Wolters   gitaar
Willem van Eijk   gitaar
Theo de Jong (3)   basgitaar
Dennis Plantenga   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1978   Kayak
1978   Plackband
1986   Vitesse

Biografie Taurus

Haarlemse symfonische rockgroep, met begin jaren tachtig een goede live-reputatie en een fanatieke groep aanhangers, maar zonder commercieel plaatsucces.

1977

Taurus wordt opgericht, Scheffer en Spierenburg zijn al van de partij. De ritmesectie bestaat uit Piet Traanberg op basgitaar en Dennis Plantinga op drums. De eerste jaren brengen ze door in de oefenruimte.

1979

Taurus in 1979 In februari begint de band met een tour. In november neemt Theo de Jong (ex-Kayak) de plaats in van Piet Traanberg. Deze verlaat de groep echter weer in december, om zich bij Scope te voegen. Op zijn beurt wordt hij vervangen door Jos Schild.

Kayak Scope

1980

In april tekenen ze een contract met Phonogram, op 1 augustus verschijnt de eerste single Meadow/Discovered. Het wordt geen hit, maar de plaat wordt wel 45 keer gedraaid in vijf weken. Het blijft rommelen in de ritmesectie. In september maakt drummer Dennis Plantinga plaats voor Rex Stulp (ex-Icc).

1981

Taurus tekent een contract met CBS en in mei verschijnt het eerste album Illusions Of A Night. Mede door deze plaat, waar disc-jockey Wim van Putten van Tros-radio behoorlijk wat aandacht aan besteedt, bouwen ze een vast publiek op. Van deze plaat verkopen ze uiteindelijk 4000 stuks. Kees Wassenaar vervangt Rex Stulp in september. Martin Scheffer maakt enige tijd deel uit van de Haagse symfonische rockformatie Plackband.

Plackband

1982

Scheffer wordt vervangen door John Philippo.

1983

Taurus brengt het tweede album Tapes-live uit in eigen beheer. De plaat bestaat uit live opnames uit 1979, 1980, 1981 en 1982. Ondanks de airplay van Wim van Putten worden maar een paar honderd exemplaren verkocht. Taurus gaat uit elkaar. John Philippo zingt in de Kayak-afsplitsing Europe.

Europe

1985

Rob Spierenburg werkt verder als componist. Hij schrijft muziek voor verschillende documentaires en reclames, en voor de Nederlandse finale van het songfestival dat jaar. De band Europe, met zanger John Philippo, is niet succesvol. Philippo, Spierenburg, Van Eijk, Schild en Plantenga pikken de draad weer op. Van Taurus verschijnt de single So Long Christi-Ann/ Friends For Life.

1986

Op 3 juli, vlak voor de opnamen van de opvolger van de single So Long Christi-Ann, komt gitarist Willem van Eijk om bij een auto-ongeluk. Het lukt niet om een opvolger voor Van Eijk te vinden en als ook het label AAR ophoudt te bestaan worden de opnamen voor de volgende single afgelast. Taurus blijft wel bestaan.

1989

Illusions Of A Night wordt in Japan heruitgebracht op CD. Dit blijkt een succes en er is meteen vraag naar meer. Spierenburg, Scheffer en Traanberg nemen onder de titel Works oud materiaal opnieuw op. Als ze onder de naam Taurus door willen gaan steken de huidige leden Schild en Philippo daar een stokje voor door de naam Taurus officieel te registreren. Ondanks dat verschijnt Works 1976-1981 een jaar later.

1991

Spike Wolters uit Leiden wordt uiteindelijk de vervanger van gitarist Willem van Eijk.

1992

Spierenburg neemt zijn eerste solo-album op, getiteld Let's Call It A Day. Hierop is ook Martin Scheffer te horen. Roy Darman wordt de nieuwe drummer.

1993

Taurus brengt een nieuwe live-CD uit: See You Again. Dit jaar overlijdt Piet Traanberg, bassist van de eerste Taurus-bezetting.

1994

Er verschijnt een nieuw studio-album getiteld On A Journey. Dit alles gebeurt onder leiding van Jos Schild, met medewerking van John Philippo en Rob Spierenburg. Ook Dennis Plantenga en Kees Wassenaar zijn weer op deze CD te horen. Martin Scheffer is hierbij de grote afwezige. Gitarist Wolters verlaat de band omdat hij de cd niet live wil promoten. De tournee gaat, bij gebrek aan een vervanger, niet door.

1995

Spierenburg's tweede solo-album verschijnt: K2: An Instrumental Expedition. Dit is de soundtrack van de documentaire die werd gemaakt naar aanleiding van de beklimming van de K2 door Ronald Naar. Ook bestaan er plannen voor twee nieuwe Taurus-albums.

1999

Het verzamelalbum Evolution is een compilatie van niet eerder verschenen versies van nummers uit de periode 1979-1994. De meeste opnamen zijn niet eerder op plaat of cd verschenen. De plaat wordt uitgebracht in Nederland, Japan, Duitsland en Frankrijk.

2000

Spierenburg maakt alle jingles en tunes voor het Beste van Nederland, een televisieproject waarbij sinds 1996 de programmering wordt samengesteld uit het televisieaanbod van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen, NPO, VRT en de Wereldomroep. Op 21 mei overlijdt John Philippo aan de complicaties van een ziekenhuisoperatie. Er zijn dan al negen nummers geselecteerd en opgenomen voor een nieuw album. Genoodzaakt door de tragische omstandigheden laat de afronding van dat album op zich wachten.

Discografie Taurus

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Taurus

Audio/Video Taurus

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer