Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TEACH-IN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Teach-In in 1975

Periode

1968 - 1980

Genre

pop, songfestival

Teach-In

Enschedese popgroep die roem vergaart door in 1975 het Eurovisie Songfestival te winnen met Ding-A-Dong en vervolgens door onderlinge spanningen uit elkaar te gaan. Blijft daarna echter ondanks vele bezettingswisselingen nog enkele jaren succesvol.
Volledige biografie...

Bezetting

Getty Kaspers   zang
Ard Weenink   basgitaar, trompet, zang
Koos Versteeg   toetsinstrumenten, zang
Chris De Wolde   gitaar
John Gaasbeek   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Ab Timmer   drums
Nick De Vos   basgitaar
Marianne Wolsink   zang
Betty Vermeulen   zang
Gerrit Trip   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1972   Dick Bakker
1974   Jackpot
1975   Albert West
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Teach-In

Enschedese popgroep die roem vergaart door in 1975 het Eurovisie Songfestival te winnen met Ding-A-Dong en vervolgens door onderlinge spanningen uit elkaar te gaan. Blijft daarna echter ondanks vele bezettingswisselingen nog enkele jaren succesvol.

1968 - 1969

Teach-In wordt opgericht in Enschede door zanger/toetsenist Koos Versteeg en drummer Ruud Nijhuis. Een van de vroege bezettingen bestaat van midden 1968 tot kerstmis 1968 verder uit Henk Westendorp (zang), John Snuverink (slag- en sologitaar, zang), Ruud Nijhuis (drums) en Herman Hanauer (bas, zang). Hanauer keert terug naar zijn oude band The Rabbits en wordt opgevolgd door Frans Schaddelee (eveneens uit The Rabbits). Hilda Felix wordt de eerste zangeres van Teach-In.

1970

De groep tekent een contract met platenmaatschappij CBS.

1971

In de zomer wordt de debuutsingle Spoke The Lord Creator uitgebracht. Het liedje is een bewerking van de St. Anthony's Chorale van Joseph Haydn. De single blijft steken in de tipparade.

1972 - 1973

De band ondergaat een ingrijpende bezettingswisseling. Van de oorspronkelijke bandleden blijven alleen toetsenist Koos Versteeg, drummer Ruud Nijhuis en fluitist/percussionist Henk Westendorp over. In het persbericht van CBS op 15 juni 1972 bij de single So Easy To Sing worden de nieuwe bandleden genoemd: Chris de Wolde (gitaar, mondharmonica en zang) en Wim de Vos (bas en zang). Koos Versteeg neemt de leadvocalen tot zijn rekening totdat zangeres Getty Kaspers de band komt versterken. De single So Easy To Sing is een bewerking door Dick Bakker van het slavenkoor uit de opera Nabucco van Giuseppe Verdi. Chris de Vos wordt vervolgens vervangen door John Gaasbeek (ex-Stora Combo, het latere Orkest Freddie Golden) en Henk Westendorp door Ard Weenink. Westendorp duikt later op in de groep Superfly.

1974

In Van Oekel's Discohoek, VPRO 1974 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) De nieuwe Teach-In vaart een wat commerciëlere koers met een harmonieuze, deels van ABBA afgekeken sound. Met de single Fly Away, geschreven door producer Eddy Ouwens en toetsenist Versteeg, scoort Teach-In een grote hit in de Benelux. Ook de opvolgers In The Summernight en Tennessee Town doen het goed.

Eddy Ouwens

1975

Teach-In in 1975 Internationale roem bereikt Teach-In door als Nederlandse afvaardiging het Eurovisie Songfestival te winnen met het liedje Ding-A-Dong, geschreven door Will Luikinga, Eddy Ouwens en Dick Bakker. Er volgen tournees binnen en buiten Europa en een uitnodiging om op te treden tijdens het huwelijksfeest van Prinses Christina en Jorge Guillermo in juni. In oktober wordt Goodbye Love een hit.

1976

De single Rose Valley wordt in januari een hit, maar de lange tournees en het vele studiowerk brengen zoveel interne spanningen teweeg, dat de band in februari besluit te stoppen. Teach-In-leden van het eerste uur Versteeg en Nijhuis willen echter niet opgeven en proberen het opnieuw met bassist Hans Nijland, gitarist/zanger Gerrit Trip en zangeressen Marianne Wolsink en Betty Vermeulen als blikvangers. De nieuwe samenstelling blijkt succesvol want in november scoort Teach-In haar grootste hit met het nummer Upside Down. Ook in Rusland heeft de band succes met het alleen daar uitgebrachte I Am Almost Alone.

1977

Bassist Hans Nijland wordt vervangen door Nick de Vos en begint het top 40-orkest Feeling. Ook commercieel is het een matig jaar want de drie uitgebrachte singles blijven steken in de tipparade.

Feeling

1978

Getty Kaspers' solocarrière komt niet van de grond. Samen met John Gaasbeek en Wilma van Diepen richt ze de groep Balloon op. Teach-In scoort met Dear John in oktober een top 5-hit.

Balloon (1) Getty

1979

De singles The Robot en Greenpeace halen de hitlijst. Beide nummers zijn terug te vinden op het album Teach-In. David McTaggert (gesproken tekst) en Emmeth Chapman (Chapmanstick) leveren bijdragen aan het nummer Greenpeace. Opnieuw wisselt Teach-In van bezetting. Wolsink en Trip hebben stemproblemen. Trip krijgt zelfs een absoluut zangverbod van zijn arts. Hun plaats, en die van vertrekkend bandlid De Vos, wordt ingenomend door zanger/bassist Peter van Eyck, zanger/gitarist Bert ten Bruggen en drummer Ab Timmer.

1980

Balloon maakt een aantal singles en werkt samen met Rick van der Linden en Rein van den Broek (Ekseption) op de elpee Cum Laude. In augustus gaat Teach-In definitief uit elkaar wanneer ook hun single Regrets blijft steken in de tipparade.

Ekseption Rein van den Broek Rick van der Linden

2002

In de zomer heeft de Franse meidengroep Models in eigen land een hit met hun versie van Ding-A-Dong.

2006

Tekenaar Jean-Marc van Tol maakt een stripversie van Ding-A-Dong. De strip maakt onderdeel uit van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006.

2007

Teach-In treedt 31 augustus weer op in de originele bezetting tijdens het Grootste Muziekfeest Van Nederland. Het festival vindt tegelijkertijd plaats in Haarlem, Leeuwarden en Maastricht en wordt door de TROS rechtstreeks uitgezonden. Teach-In staat op het podium in Limburg.

Discografie Teach-In

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Teach-In

Audio/Video Teach-In

Video Teach-In

TOPPOP: Teach In - Dear J...
TOPPOP: Teach In - Dear John
TOPPOP3: Teach-In - Ding-...
TOPPOP3: Teach-In - Ding-a-Dong
Teach In - I'm Alone
Teach In - I'm Alone
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TOPPOP: Teach In - Dear John

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer