Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TEE-SET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tee-set

Periode

1965 - 1979

Genre

pop, rhythm & blues

Tee-set

Delftse formatie die zich aan het eind van de jaren zestig ontwikkelt van rhythm & blues-band met ruw randje tot een gepolijste hitmachine. In 1970 scoort de groep een wereldhit met Ma Belle Amie. Tee-Set is tevens de eerste Nederlandse band die een eigen platenlabel opricht: Tee-Set Records.
Volledige biografie...

Bezetting

Ferry Lever   gitaar
Franklin Madjid   basgitaar
Hans van Eijck   componist, toetsinstrumenten
Max Spangenberg   drums
Peter Tetteroo   zang

Overige muzikanten

Peter Seilberger   orgel, piano
Henry van der Bos   toetsinstrumenten
Herman van Boeyen   drums
Dill Benninck   gitaar
Gerard Romeyn   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1947   Dick Bakker
1966   Hans van Eijck
1967   After Tea
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tee-set

Delftse formatie die zich aan het eind van de jaren zestig ontwikkelt van rhythm & blues-band met ruw randje tot een gepolijste hitmachine. In 1970 scoort de groep een wereldhit met Ma Belle Amie. Tee-Set is tevens de eerste Nederlandse band die een eigen platenlabel opricht: Tee-Set Records.

1965

Tee-Set wordt in Delft opgericht door zanger Peter Tetteroo, eerder actief in The Shats. Hij is dan nog werkzaam in een restaurant dat eigendom is van Theo 'Kup' Kuppens, die zich al snel opwerpt als manager van de jonge groep. De eerste bezetting bestaat uit Peter Tetteroo (zang) Gerard Romeyn (bas), Polle Eduard (gitaar), Carry Janssen (drums) en Robbie Plazier (toetsen).

The Shats

1966

Emotion Met aanvankelijk slechts als sessiekracht Hans van Eijck (toetsen) werkt de groep aan het debuutalbum Emotion, een uitstekende plaat die een stevige, rhythm & blues-achtige kant van de band laat horen. Al kort na de opnamen - die drie dagen in de Haagse GTB-studio beslaan - treedt van Eijck definitief toe tot Tee-Set, wat Robbie Plazier zijn plaats kost. Eind 1966 verlaat Gerard Romeyn de band (duikt later op in The Motions) en wordt vervangen door Polle Eduard. In augustus scoort Tee-Set met Early In The Morning de eerste hit.

1967

Een woelig jaar voor Tee-Set. De band wordt versterkt met de ervaren Britse gitarist Ray Fenwick (onder andere Gene Vincent, Chrispian St. Peters). Terwijl de hits blijven komen breekt er ruzie uit binnen de band. Als Polle Eduard en Hans van Eijck te laat arriveren voor een opnamesessie in de Bovema Studio te Heemstede, gaat Peter Tetteroo van woede op de vuist met Van Eijck. ‘Daarmee was het gelijk over natuurlijk,’ vertelt Eduard later in een interview (Revolver’s Lust For Life #29 in 2013). ‘Er is nog wel een poging gedaan de boel te lijmen, maar er viel niet meer te praten’. Fenwick, Van Eijck en Eduard stappen op en formeren een nieuwe band met de veelzeggende naam After Tea. Peter Tetteroo, die inmiddels ook onder eigen naam actief is, stampt een nieuwe Tee-Set uit de grond met Franklin Madjid (bas), Joop Blom (drums), Jan-Pieter Boekhoorn (toetsen) en Ferdi Karmelk (gitaar). Tee-Set richt een eigen platenmaatschappij op om alle zaken in eigen hand te kunnen houden. Het is een voor Nederlandse begrippen unieke stap. De eerste single die via Tee-Set Records uitkomt is Now's The Time. Op het label verschijnt ook solo-werk van Peter Tetteroo.

After Tea Peter Tetteroo

1968

Hans van Eijck voegt zich weer bij de band, die verder - naast Madjid en Blom - bestaat uit Dill Benninck (gitaar). Deze line-up blijft stabiel tot 1970. De kleine hit This Rose In My Hand laat horen hoe Tee-Set getransformeerd is van rhythm & blues-band tot een popgroep die zich toelegt op toegankelijke, soms zelfs wat zoete liedjes. Die zijn ook rijk vertegenwoordigd op de LP Join The Tea Set, die verschijnt op het eigen label Tee-Set Records en gehuld is in een spectuculaire 'uitschuif'-hoes.

1969

Tee-set Tee-Set scoort met Ma Belle Amie een van haar grootste hits. In een vertaalde versie wordt het ook in Spanje een succes.

1970

Ma Belle Amie klimt in het voorjaar naar de vijfde plaats van de Amerikaanse hitparade. Tee-Set doet een tournee van zes weken door de Verenigde Staten. Gitarist Dill Benninck wordt vervangen door Ferry Lever (onder andere ex-After Tea). Herman van Boeijen is enige maanden drummer, maar wordt nog voor het eind van het jaar vervangen door Max Spangenberg, afkomstig uit OPMC. In het najaar verschijnt In The Morning Of My Days, het meest consistente album van de groep. Op de plaat staat onder meer She Likes Weeds, de enige nummer-1 hit uit de historie van Tee-Set. Het nummer wordt alom geïnterpreteerd als drugssong en wordt om die reden ook in de Verenigde Staten geboycot. De titel is echter afkomstig uit een dialoog uit de film The Ipcress File. Michael Caine wijst daarin zijn superieur op de enorme hoeveelheid onkruid in diens tuin. Deze reageert met de mededeling dat zijn vrouw daar nu eenmaal van houdt: 'She likes weeds, they're easy to grow.'

OPMC

1971

Manager Theo Kuppens en Peter Tetteroo investeren het geld dat ze met Tee-Set verdienen in de Scheveningse discotheek Ma Belle Amie, dat in de jaren '70 zal uitgroeien tot een van de populairste uitgaansgelegenheden van Zuid-Holland. Hoewel verdere internationale successen uitblijven haalt de band met opmerkelijk gemak telkens de top 20: In Your Eyes, Little Lady, A Sunny Day In Greece, Shotguns, Mary Mary, The Bandstand en Do It Baby zijn behoorlijk grote hits. De bezetting Tetteroo, Lever, Van Eijck, Madjid, Sprangenberg, die vorm krijgt in 1970, houdt maar liefst vijf jaar stand.

1972

Op het album Non-perishable staat ondermeer een bijdrage van het Delftse kinderkoor De Buddy's.

De Buddy's

1975

Ferry Lever wordt vervangen door oudgediende Polle Eduard (gitaar). De jonge tienermeisjes die de laatste jaren de singles kochten blijken inmiddels andere interesses te hebben, waardoor het gedaan is met de hits.

1979

In februari heeft Tee-Set onverwachts een hit met het luchtige Linda Linda. Het blijkt een laatste stuiptrekking. Van 1979 tot 1983 staat de band op non-actief.

1983

Vanaf 1983 opereert Tee-Set in diverse samenstellingen, met als min-of-meer vaste leden: Peter Tetteroo, Ray Fenwick, Henry van der Bos (toetsen), Franklin Madjid en Carry Janssen. Er wordt nog een single gemaakt: Tribute To The Spencer Davis Group, die een eenmalige terugkeer naar de rhtyhm & blues-wortels inhoudt. Het succes is echter minimaal. Op de podia is de band deze jaren nog wel een graag geziene gast, vooral tijdens 'back to the sixties'-festivals. In 1990 treedt Peter Tetteroo op als manager van de heropgerichte Swinging Soul Machine.

Swinging Soul Machine

1996

Het televisieprogramma Single Luck laat zien hoe Peter Tetteroo anno 1996 zijn successen van weleer vertolkt tijdens 'gouwe ouwe' feesten en andere evenementen. Ook wordt duidelijk dat de muzikanten weinig hebben overgehouden aan hun internationale successen.

2002

Peter Tetteroo komt voor de lokale partij Leefbaar Delft in de gemeenteraad van Delft. Eind augustus wordt bekend dat de zanger lijdt aan leverkanker. Na een kort ziekbed overlijdt hij op 9 september op 55-jarige leeftijd. Oud Tee-Set-collega Polle Eduard volgt Tetteroo op als raadslid.

2003

Op zaterdag 13 september wordt in de Sporthal Buitenhof in Delft een concert gehouden ter nagedachtenis aan Peter Tetteroo. Aan het concert wordt meegewerkt door o.a. Anita Meyer, Polle Eduard, Sweetypants, The Ladies, Ferry Windsant, Ray Fenwick, Mark Boon, het Gospel en Soul Koor Elias en de Barbershopgroup The Music Man. De opbrengsten van het concert gaan naar de Maag Lever Darmstichting.

2004

Onder de naam De Stem Van Een Zanger - Een Tribute Aan Peter Tetteroo/Tee-Set organiseert Stichting Rock & Art Hall of Fame Holland in september en oktober een expositie rond Peter Tetteroo in Kleyweg's Stads-koffyhuis te Delft.

2011

Het debuutalbum Emotion uit 1966 wordt door Pseudonym opnieuw en geremasterd uitgebracht op vinyl in een gelimiteerde oplage.

Discografie Tee-set

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tee-set

Audio/Video Tee-set

Video Tee-set

Tee Set - You bringing ...
Tee Set -   You bringing me down -1973 (re-sound and remastering 2021) HD - HQ audio-sound stereo
TEE SET - LINDA, LINDA (...
TEE SET - LINDA, LINDA  (worldhit 1979) released 1978
TEE-SET - Ma Belle Amie -...
TEE-SET - Ma Belle Amie - REVISITED (Official  Promo Video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Tee Set -   You bringing me down -1973 (re-sound and remastering 2021) HD - HQ audio-sound stereo

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer