Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TEXTURES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Textures

Periode

2000 - heden

Genre

metal, nu metal

Online

Officiële website

Textures

Het Brabantse Textures (voortgekomen uit de groepen Lost Sacrament en Ground Control) maakt een originele en agressieve mix van thrash metal, hardcore en progressieve metal waarbij het geluid wordt verrijkt door het gebruik van elektronische instrumenten.
Volledige biografie...

Bezetting

Stef Broks   drums
Bart Hennephof   gitaar
Remko Tielemans   basgitaar
Daniël de Jongh   zang
Uri Dijk   sampler, toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jochem Jacobs   gitaar, zang
Richard Rietdijk   synthesizer
Dennis Aarts   basgitaar
Eric Kalsbeek   zang

Genoemd in de biografie van

2003   Peter Pan Speedrock
2007   Malkovich
2008   Severe Torture
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Textures

Het Brabantse Textures (voortgekomen uit de groepen Lost Sacrament en Ground Control) maakt een originele en agressieve mix van thrash metal, hardcore en progressieve metal waarbij het geluid wordt verrijkt door het gebruik van elektronische instrumenten.

2003 - 2004

In augustus 2003 brengt Textures het door henzelf geproduceerde album Polars uit. De reacties op de plaat zijn laaiend enthousiast. Het blad Aardschok verkiest Polars tot CD van de Maand. Twee maanden na de release wordt de plaat opgepikt door het Franse Listenable Records die Polars in het voorjaar van 2004 wereldwijd uitbrengt. Textures doet voorprogramma's voor grote bands als Morbid Angel, Sepultura, Machinehead, Meshuggah, The Dillinger Escape Plan en Peter Pan Speedrock. In juni 2004 wint de band een Essent Award waar ondermeer een optreden op Lowlands aan gekoppeld zit. In het najaar van 2004 speelt Textures samen met de Australische band Alchemist en het Zweedse Cult Of Luna in Groot-Brittannië, gevolgd door een Europese tournee met Alchemist.

2005

Textures Bassist Dennis Aarts wint tijdens de Muzikantendag op 21 mei een Duiveltje, een prijs van het Nationaal Pop Instituut waarbij muzikanten kunnen stemmen op hun favoriete collega-muzikanten. De band werkt in de zomer aan nieuw materiaal, terwijl de muzikanten in dezelfde periode de studio bouwen waar de opnamen zullen plaatsvinden voor een volgend album. De studio wordt na de opnamen gebruikt voor productie en sounddesign door het bedrijf Split Second Sound van zanger/gitarist Jochem Jacobs. Op 11 augustus speelt Textures op het Brutal Assault festival in Tsjechië. Textures doet eind september/begin oktober een korte tournee door Frankrijk met optredens in Niort, Quimperlé en Bolbec. De band figureert in een Silence Booth tv-commercial van telefoonmaatschappij Nokia.

2006

Textures Het tien nummers tellende tweede album Drawing Circles wordt in samenwerking met het metalblad Aardschok in april tijdens drie show in Tilburg en Amsterdam gepresenteerd. Daarnaast doet de band een Nederlandse tournee, onder meer samen met labelgenoten Gojira. Na optredens in België, Frankrijk en Spanje gaat Textures in de tweede helft van juli op tournee door Engeland samen met de Britse band Twin Zero. In augustus staat de band op Brutal Assault in Tsjechië en in de maanden november en december tourt Textures door Duitsland, Zwitserland, België and Frankrijk met de band Arch Enemy. Begin november komt het album Drawing Circles officieel uit in de Verenigde Staten. Gitarist Jochem Jacobs produceert het album Darkday Carnival van de band Cypher dat eind oktober uitkomt. Samen met Bouke Visser is Jacobs ook verantwoordelijk voor de productie van een volgend album van de band Detonation.

2007

Textures gaat in het voorjaar uitgebreid op tournee door Europa met de bands All That Remains and Misery Signals. Op 14 juli, tijdens de Valkhof Affaire in Nijmegen, speelt Textures voor het eerst met nieuwe bassist Remko Tielemans (37 Stabwoundz, ex-Isle Of Man). Met de nieuwe bassist en gitarist Jochem Jacobs als producer start de band met de opnamen van het derde album.

2008

De recensie in Aardschok noemt Silhouettes de beste plaat van Textures tot nu toe. Het blad waardeert het feit dat er meer aandacht is voor compositie, dat de zang vaker 'clean' is en dat er minder noodzaak is voor 'experimentele uitspattingen'. Voor de single Awake wordt in oktober een ambitieuze videoclip opgenomen in de Belgische Ardennen samen met regisseur Rob Hodselmans en producer David Leite. Naast Textures drumt Stef Broks ook in de fusion-metalband Exivious, samen met bassist Robin Zielhorst en de gitaristen Michel Nienhuis en Tymon (Cynic).

2009

Textures trekt weer door Europa met in de periode april-augustus optredens in onder meer Zwitserland (Metaldayz festival), Frankrijk (Delirium Festival), Duitsland (o.a. Legacy Festival en Euro Blast), Spanje, Tsjechië en Hongarije. Op 29 en 30 mei speelt Textures de laatste Nederlandse cluboptredens in 2009. De band richt zich de rest van het jaar op Nederlandse festivaloptredens waaronder Metropolis, Zwarte Cross, Nirwana Tuinfeest, Breda Barst en Dynamo Outdoor Fest 2009 en buitenlandse shows in Finland, Portugal, Hongarije, Tsjechië, Turkije, Denemarken en Rusland. Op 5 december speelt de band zelfs in India, op 5 december als hoofdact op het Deccan Rock Festival in Bangalore. Eind 2009 trekt de band zich terug om een nieuw album te schrijven en op te nemen. Het zal de eerste plaat van Textures zijn op het label Nuclear Blast.

2010

Textures brengt in januari via EMI een speciaal voor de Indiase markt samengestelde compilatie uit. Textures: Extracts 2004-2009 bevat nummers van de eerste drie albums. In dezelfde maand maakt zanger Eric Kalsbeek bekend Textures te verlaten om zich te richten op zijn baan en zijn familie. Daniël de Jongh (ex-Cilice) is vanaf maart de nieuwe frontman van de band. Niet lang na Kalsbeeks vertrek verlaat ook toetsenist Richard Rietdijk de band om zich met andere projecten bezig te houden. Hij wordt in september vervangen door Uri Dijk (Ethereal).

Cilice Ethereal

2011

Eind januari starten in Split Second Sound te Amsterdam de opnamen voor het vierde album Dualism, opnieuw met producer Jochem Jacobs. Tijdens het Gala van de Popmuziek, op 11 mei in de Melkweg Rabozaal te Amsterdam, worden de Duiveltjes uitgereikt, de jaarlijkse prijzen van Muziek Centrum Nederland voor het live-popcircuit. Jochem Jacobs ontvangt een Duiveltje in de categorie Beste Gitarist. Naar aanleiding van het verschijnen van Dualism (september) gaat Textures in de maanden september en oktober voor het eerst op tournee door de Verenigde Staten en Canada, samen met de Amerikaanse bands Periphery, The Contortionist en The Human Abstract. Na enkele shows in Nederland met Face Tomorrow en Steak Number Eight gaat Textures vanaf november met de Berlijnse band The Ocean op tournee door Groot-Brittannië en Frankrijk.

Face Tomorrow

2012

Vanaf eind februari onderneemt Textures een Europese tournee van twee weken met optredens in Nederland, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Zwitserland en Italië samen met de Britse band Sylosis. Na een korte pauze volgen vanaf 28 maart tot en met 1 april shows in Frankrijk (met Uneven Structure) en Spanje (My Own Private Alaska). Terug in Nederland staan onder meer de festivals Paaspop, Bevrijdingsfestival Zwolle, Klomppop, Vestrock en Zwarte Cross op het programma. Textures staat op Tuska Open Air in Helsinki (30 juni), Vagos Open Air in Portugal (4 augustus) en Brutal Assault in Tsjechië (9 augustus).

2013

Na twaalf jaar verlaat Jochem Jacobs Textures, omdat hij het te druk heeft met produceren van andere bands. In maart wordt Joe Tal (Illucinoma) de nieuwe gitarist. De groep speelt op het hoofdpodium van het Nijmeegse metalfestival FortaRock, Ook is de band headliner van de Bacardi NH7 Weekender Festivals in India.

Discografie Textures

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Textures

Audio/Video Textures

Video Textures

Millstone
Millstone
Regenesis (Live @ Paradiso)
Regenesis (Live @ Paradiso)
Ostensibly Impregnable
Ostensibly Impregnable
the making of Drawing Cir...
the making of Drawing Circles documentary
Textures - Millstone
Textures - Millstone
Textures - Ostensibly Imp...
Textures - Ostensibly Impregnable
Textures - Awake
Textures - Awake
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
the making of Drawing Circles documentary

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer