Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE LAU

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Thé Lau

Periode

17-07-1952 - 23-06-2015

Genre

componist, gitaar, Nederlandstalig, pop/rock, producer, rock, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Thé Lau

Thé Lau wordt in 1952 geboren in Bergen, Noord-Holland. Hij begint zijn muzikale loopbaan in bands als Tortilla, Neerlands Hoop Express en Music Garden. In 1979 richt hij samen met André Versluijs en Kors Eijkelboom The Scene op. De eerste twee platen van de band komen in eigen beheer uit.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, producer, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Ruben Hoeke   gitaar
Alan McLachlan   gitaar
Ruud Englebert   basgitaar
Jan-Peter Bast   piano

Genoemd in de biografie van

1968   Emile den Tex
1974   Jan De Hont
1979   Cindy Peress
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Thé Lau

Thé Lau wordt in 1952 geboren in Bergen, Noord-Holland. Hij begint zijn muzikale loopbaan in bands als Tortilla, Neerlands Hoop Express en Music Garden. In 1979 richt hij samen met André Versluijs en Kors Eijkelboom The Scene op. De eerste twee platen van de band komen in eigen beheer uit. In deze periode gaat Thé Lau zich ook toeleggen op het produceren van bands als Tröckener Kecks, L'Attentat, Claw Boys Claw en Blue Murder. The Scene gaat in 2002 uit elkaar. Thé Lau gaat solo verder en is in 2003 te zien in de Nederlandse theaters met De God Van Nederland. In 2004 komt de eerste roman van Thé uit: Hemelrijk.

In bezetting van

Music Garden   gitaar, zang
Neerlands Hoop   gitaar
The Scene   gitaar, zang
Tortilla   gitaar, zang
Turquoise   gitaar, zang

1998

Thé Lau Thé Lau, voorman van de Nederlandstalige rockband The Scene, treedt vanaf oktober veelvuldig solo op in theaters.

The Scene

1999

Van de solotournee verschijnt de CD 1998.

2000

Thé Lau maakt met de verhalenbundel De Sterren Van De Hemel zijn debuut als prozaschrijver. Thé Lau en toetsenist Dante Oei verzorgen de muzikale belegeiding op de compilatie bij Ik Schilder De Honden Blauw, een bundel met 164 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap. Op de cd staan bijdragen van onder meer Simone Kleinsma, Robert Long, Margriet Eshuijs, Liesbeth List en Freek de Jonge.

Freek de Jonge Liesbeth List Margriet Eshuijs Robert Long

2001

De Sterren Van De Hemel is de titel van het solo-programma waar Thé Lau samen met toetsenist Jan-Peter Bast (ex-City To City) en gitarist Alan McLachlan (ex-Sjako!) mee langs de theaters tourt.

City To City Sjako!

2002

Thé Lau sluit een contract met platenmaatschappij Sony Music voor het uitbrengen van een soloalbum. De God Van Nederland verschijnt begin mei en bevat onder andere een duet met Sarah Bettens, zangeres van k's Choice. De God Van Nederland is ook de titel van het programma waarmee hij een theatertournee doet. Lau staat in juni op Rock Werchter. Na drieëntwintig jaar stopt Thé Lau met The Scene. Hij maakt dit zaterdag 16 november bekend in een interview met de Telegraaf. Thé Lau is een van de deelnemers op People Have The Power To Love, een single voor de vrede met medewerking van Belgische en enkele Nederlandse artiesten waaronder Kris Wauters, Marcel Vanthilt, Urbanus, Johan Verminnen, Armand, Rocco Granata en Samson & Gert. Tegelijkertijd met het verschijnen van de single komt ook een dvd uit met daarop een videoclip, een reportage over de totstandkoming van de single en statements van alle deelnemende artiesten.

Armand

2003

Van 28 januari tot en met 2 februari maakt Thé Lau deel uit van het livespektakel Vrienden Van Amstel Live! in Ahoy'. De single Brandende Regen is een samenwerking met Tom Holkenborg van Junkie XL. Lau vervolgt samen met toetsenist Jan-Peter Bast in oktober de theatertournee De God van Nederland. TIjdens zijn overige optredens wordt hij ook begeleid door gitarist Ruben Hoeke (Skelter), de zoon van Rob Hoeke.

Junkie XL Rob Hoeke Skelter

2004

Eind februari komt het album De God Van Nederland opnieuw uit, maar nu inclusief de bonus-CD Overspel met speciale tracks zoals nummers met het Metropole Orkest en het Belgische kamerorkest Prima La Musica en een duet met Jacqueline Govaert van Krezip. In dezelfde periode verschijnt Hemelrijk, de debuutroman van Thé Lau. Het verhaal speelt zich af in het Noord-Hollandse dorp Bergen. Thé Lau zingt mee in het titelnummer op het album Niet Alleen van Claudia de Breij.

Claudia de Breij Krezip Metropole Orkest

2005

Thé Lau Na enkele try-outs gaat vanaf 15 januari het programma Overspel in première en tourt Thé Lau samen met een achtkoppige begeleidingsgroep langs de theaters in Nederland. In Overspel wordt de zanger begeleid door het tangostrijkkwartet Pavadita en zingt hij duetten met zangeressen als Maartje Teussink en de Belgische Yasmine. Op 5 mei vliegt Thé Lau als ambassadeur van de vrijheid per helicopter langs verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. Hij zingt dan onder meer zijn speciaal voor 5 mei geschreven lied In Vrijheid.

2006

Thé Lau De single Vrijheid is terug te vinden op het album Tempel Der Liefde dat op 13 februari verschijnt. De plaat is grotendeels bij Lau thuis opgenomen en bevat bijdragen van Dante Oei (toetsen), Remco van der Sluis (drums), Sergio Menso (human beatbox), zijn bandleden Jan Peter Bast en Ruud Englebert. Alle nummers zijn geschreven door Thé Lau zelf, behalve de tango Idioot, een bewerking van Balado Para Un Loco in het Nederlands vertaald door Francine Mendelaar en begeleid door en het Pavadita Tangostrijkkwartet. Tegelijk met de cd verschijnt bij uitgever Rothchild & Bach het boek In De Dakgoot (Muziekverhalen In Mono En Zwart Wit), een novelle over enkele krankzinnige gebeurtenissen, gedeeltelijk echt gebeurd en gedeeltelijk verzonnen, afgewisseld met bespiegelingen over muziek en muzikale helden als Jacques Brel en John Lennon. Op 7 september treedt Thé Lau met het Residentie Orkest op in Het Paard te Den Haag. Voor het optreden zijn diverse nummers van Thé Lau door het Residentie Orkest in een nieuw jasje gestoken. De theatervoorstelling Tempel Der Liefde gaat 29 oktober in première in De Kleine Komedie te Amsterdam. Thé Lau levert een gastbijdrage op het album Nacht, De Soundtrack van Henny Vrienten.

Henny Vrienten

2007

De single We Zijn Wie We Zijn (februari) is oorspronkelijk geschreven voor een reeks commercials voor zuivelbedrijf Campina. Als extra track bevat de single een door Tjeerd van Zanen opnieuw gemixte versie van Draai. Vijf jaar later na het uiteengaan van The Scene komt de band weer bij elkaar. In mei verschijnt een nieuwe cd en in de zomer is The Scene beschikbaar voor festivals in Nederland en België. Op 1 november wordt Thé Lau's bundel 1000 Vissen gepubliceerd.

Tjeerd van Zanen

2008

Het theaterprogramma Iedereen Is Van De Wereld is een eenmalige samenwerking Thé Lau en Orkest De Volharding. Vanaf eind april gaat het gezelschap op tournee langs Nederlandse en Belgische theaterzalen. Het eerste concert is op 23 april in de Poorterij te Zaltbommel en het afsluitende concert is op 7 juni in De Goudse Schouwburg te Gouda. Van december 2008 tot april 2009 tourt De Fátima met zanger Thé Lau door Nederland en België met het programma Tussen Schelde, Amstel & Taag.

Maria de Fátima

2009

Het dubbelalbum 2008 + 1998 bestaat uit de cd 2008 met hoogtepunten uit de drie theaterprogramma's van Thé Lau en de cd 1998, het al jaren uitverkochte album waarmee de zanger tien jaar eerder zijn solodebuut markeerde. Het album komt uit in eigen beheer en is alleen te koop bij de concerten van Thé Lau en via zijn website. Van The Scene verschijnt in oktober het album Liefde Op Doorreis met twaalf nieuwe tracks de Clouseau-cover Sterven Op De Planken.

2010

Aan het begin van het jaar start The Scene een uitgebreide theatertournee door Nederland en Vlaanderen. De single Zing Voor Me, een duet met Frans Frederiks (Lange Frans), komt eind november direct binnen op nummer 1 in de single Top 100.

Lange Frans

2013 - 2015

Bij Thé Lau wordt begin augustus 2013 keelkanker geconstateerd, maar volgens zijn manager zijn er geen uitzaaiingen en blijft de zanger optreden zolang het kan. Lau werkt aan een volgend boek. Begin april 2014 maakt de zanger bekend dat hij uitbehandeld is. Hij zal met The Scene nog enkele malen optreden. Hij overlijdt in Amsterdam op 23 juni 2015 op 62-jarige leeftijd.

Discografie Thé Lau

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Thé Lau

Audio/Video Thé Lau

Video Thé Lau

Thé Lau - Porcelein
Thé Lau - Porcelein
De Rivier - Thé Lau
De Rivier - Thé Lau
The Lau - Waar zijn de he...
The Lau - Waar zijn de helden - Hart voor Volendam 23-04-01 HD
Thé Lau - We weten niets ...
Thé Lau - We weten niets van de soldaat (Live)
Thé Lau - Lantaarn (Live)
Thé Lau - Lantaarn (Live)
Thé Lau - De vriendschap
Thé Lau - De vriendschap
Thé Lau -- Een vriend zie...
Thé Lau -- Een vriend zien huilen
Lange Frans & Thé Lau - Z...
Lange Frans & Thé Lau - Zing Voor Me
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Thé Lau - Porcelein

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer