Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE AMAZING STROOPWAFELS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Amazing Stroopwafels

Periode

1979 - heden

Genre

country, folk, Nederlandstalig

Online

Officiële website

The Amazing Stroopwafels

Van oorsprong Rotterdams/Vlaardings duo, opgericht in 1979 en bestaand uit Wim Kerkhof (zang/piano/bas) en Rien de Bruin (zang/gitaar/accordeon). Meestal worden ze bijgestaan door gitarist Arie van der Graaf. De Amazing Stroopwafels heeft de roots als straatmuzikanten nooit verloochend en is regelmatig in de Rotterdamse binnenstad te bewonderen. De band maakt ...
Volledige biografie...

Bezetting

Arie van der Graaf   gitaar
Rien de Bruin   accordeon, gitaar, zang
Wim Kerkhof   contrabas, piano, zang
Hans Greeve   drums
Koos Pakvis   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Louis Debij   drums
Fred Piek   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1979   Fred Piek
1979   Fungus
1981   Lennaert Nijgh
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Amazing Stroopwafels

Van oorsprong Rotterdams/Vlaardings duo, opgericht in 1979 en bestaand uit Wim Kerkhof (zang/piano/bas) en Rien de Bruin (zang/gitaar/accordeon). Meestal worden ze bijgestaan door gitarist Arie van der Graaf. De Amazing Stroopwafels heeft de roots als straatmuzikanten nooit verloochend en is regelmatig in de Rotterdamse binnenstad te bewonderen. De band maakt vele singles en albums en treedt ruim 6000 keer op. De single Oude Maasweg wordt een klassieker, zonder ooit de Top 40 te behalen.

1978

The Amazing Stroopwafels The Amazing Stroopwafels worden in 1979 opgericht door Fred Piek (zang/gitaar) en Wim Kerkhof (zang/piano/bas). Fred Piek was in 1972 mede-oprichter van Fungus met o.a. Sido Martens en Louis Debij. Voordien had Fred Piek een duo met Bob Dekenga (zang/gitaar/piano/accordeon). Op 21 maart 1979 doen The Amazing Stroopwafels hun eerste optreden. Spelen doen ze vooral als duo en regelmatig op straat in Rotterdam. Bij live-optredens wordt het duo bijgestaan door de ex-Fungusleden Louis Debij, Koos Pakvis en Arie van der Graaf. Tijdens optredens in Denemarken worden ze aangeduid als The Amazing Rockwafels. Zoals de naam al aangeeft speelt men aanvankelijk zowel Nederlands- als Engelstalig materiaal. Het nummer Oude Maasweg is zelfs tweetalig.

Fungus Louis Debij Sido Martens

1980

Op het Universe-label verschijnt de eerste, titelloze, lp en de eerste single Heb Meelij Jet. Koos Pakvis neemt de basgitaarpartijen voor zijn rekening en Louis Debij neemt plaats achter het drumstel. Fred Piek verlaat officieel de band, maar blijft op los vast basis af en toe meespelen.

1981

The Stroopwafels hebben een bijna-hit met Oude Maasweg, een bewerking van een song van Leon Russel. Hoewel een hitnotering uitblijft groeit het nummer uit tot een klassieker.

1983

Rien de Bruin komt als zanger/gitarist/accordeonist bij de band. Arie van der Graaf speelt regelmatig live en op de plaat mee. The Amazing Stroopwafels behoren sinds hun singles Ome Kobus (1981), Ik Ga Naar Frankrijk(1983) en Fietsen (1990) tot de favoriete artiesten van Radio Tour de France. Fred Piek blijft als solo-artiest actief en treedt ook op met De Drie Heren: Piek, Joost Belinfante en Friedrich Hlàwatsch (Frits van Doorninck). Als echte live-act brengen The Amazing Stroopwafels in 1983 een live-lp uit: Wat Een Leven!

Arie van der Graaf Drie Heren Frits van Doorninck Joost Belinfante

1984

Koos Pakvis treedt niet meer op met de Stroopwafels, maar blijft als studiomuzikant aan de band verbonden. Louis Debij verlaat de band.

1986

Voor de hoes van de elpee De Straat Betaalt worden 1500 valse duizendjes gedrukt. De band wordt ervoor aangeklaagd maar de zaak wordt geseponeerd. The Amazing Stroopwafels treden op in het Gala Of The Year van Lee Towers in Ahoy'.

Lee Towers

1988

Denummers van The Amazing Stroopwafels verschijnen voortaan op het Quiko-label van Wim Kerkhoff. Hij koopt ook de rechten van de oude nummers die op de eerste (verzamel-)cd terechtkomen: The Amazing Stroopwafels

1989

Wim Kerkhof is actief als disc-jockey bij Radio Rijnmond.

1993

Van de elpee Onbeperkt Houdbaar verschijnt het nummer 't Was Grandioos als 25e single van de groep.

1994

De elpee Badmuts Verplicht bevat liedjes over de regio Rijnmond. De single Santa Claus 'Raus, een loflied op Sinterklaas en dus een anti-kerstman lied haalt de Britse en Canadese media.

Arie van der Graaf

1996

Arie van der Graaf brengt een eerste instrumentale solo-cd uit: Arie's Koffie. Af en toe krijgen de Stroopwafels muzikale ondersteuning van Cees Pons (zang, gitaar) en Bob Struik (gitaar). De groep treedt op in Tuzla, Bosnië.

1999

De RET laat muzikanten die in de Rotterdamse metro willen spelen auditie doen. The Amazing Stroopwafels slagen uiteraard glansrijk voor deze test. De Stroopwafels treden op in New York. Het tweede solo-album van gitarist Arie van der Graaf verschijnt. De plaat is grotendeels instrumentaal en heet Arie’s Smultips. Tekstschrijver Cornelis Pons werkt aan een eigen album.

Arie van der Graaf

2000

In mei verschijnt het tweede compilatie album van The Amazing Stroopwafels Hard Voor Weinig. Het bevat nummers die van 1988 tot 2000 op single zijn verschenen. Het album wordt vergezeld van de single Oranje Spinazie.

2001

Rotterdam is dit jaar Culturele hoofdstad van Europa. Ter gelegenheid daarvan brengen The Amazing Stroopwafels in februari de single De Reus Van Rotterdam uit. In de zomer verschijnt het album Eeuwige Vlam. De band speelt weer meer op straat, met name op de Lijnbaan in Rotterdam.

2003

Het abum Van de Straat bevat ondermeer de single Rijksweg 77 en het liedje Keileweg dat voortkomt uit het project Koninginnen Van De Nacht - Tippelhits, een initiatief van de Rotterdamse columniste Carrie voor verslaafde prostituees. Pedalsteelgitarist Johan Jansen en saxofonist Jan de Ligt (o.a I've Got The Bullits, Captain Gumbo) spelen regelmatig mee, op plaat en dvd en incidenteel bij optredens.

Captain Gumbo I've Got The Bullets Johan Jansen

2004

The Amazing Stroopwafels vieren in maart hun zilveren jubileum met optredens in het Bibliotheektheater te Rotterdam. In augustus verschijnt de dvd The Amazing Stroopwafels 25 Jaar met daarop een drie kwartier durend optreden in de Schiecentrale op 25 januari, een film van Huib Maaskant uit 1992 en negen videoclips. In het najaar doet de groep een korte theatertournee. Tijdens de tournee wordt het trio aangevuld met muzikanten Koos Pakvis (basgitaar) en Hans Greeve (drums).

2005 - 2006

De cd Zijpaden (2005) is een verzamelalbum met albumtracks uit de periode 1980-1984. De plaat is alleen te verkrijgen via de website van de band. De tweede dvd Van Blankenburg Tot Zwart Nazareth (herfst 2006) bevat historische beelden, films en foto's uit o.a. het Rotterdamse Gemeentearchief gecombineerd met tekst en muziek van The Amazing Stroopwafels. De single Blankenburg, over het aan de industrie opgeofferde dorp op het eiland Rozenburg, staat binnen drie weken op de eerste plaats van de Rijnmond 30.

2007

Aan het begin van het jaar verschijnt het album Strooptocht. Met het gelijknamige programma trekt de band tot en met april langs diverse theaters in Nederland. Terzijde gestaan door Koos Pakvis, Hans Greeve en Johan Jansen zet het trio tijdens het programma reisavonturen op muziek. Het openingsnummer Heiden komt ook uit op single.

Johan Jansen

2008

De theatertournee Strooptocht krijgt een vervolg. Aan het eind van het jaar belandt het nummer Oude Maasweg op de zestiende plaats van de door luisteraars van Radio 2 samengestelde de Top 2000.

2009

In maart bestaat The Amazing Stroopwafels dertig jaar. De derde dvd van de band, eenvoudigweg 3 getiteld, wordt 28 oktober gepresenteerd in het Gemeentearchief aan de Hofdijk in Rotterdam. De dertien liedjes zijn voorzien van historische beelden uit het Gemeentearchief, recente filmpjes en concertregistraties. Veerman Henk Bijl en steeldrummer Felix Walroud leveren bijdragen.

2010

Het album Van Eigen Deeg komt uit in januari en bevat elf nieuwe nummers, naast de vier die al op de dvd 3 zijn te horen. De gelijknamige theatertournee gaat op 7 januari van start in Hellevoetsluis. De techniek is wordt verzorgd door Ronald Prins en de regie is in handen van Krijn van Driel.

2012

Gitarist Arie van der Graaf brengt zijn vierde soloalbum uit, het instrumentale Decent. In het najaar verschijnt de cd Gewoon Gebleven met verhalende liedjes zoals Vergeten Bombardement en Standbeeld, een inzamelingsactie voor het noodlijdende Rotterdam Zuid en een ode aan de brandweer.

2013

De vierde theatertournee Eeuwige Vlam gaat in januari van start. In grote bezetting bestaat de band naast Wim Kerkhof, Rien de Bruin en Arie van der Graaf uit Koos Pakvis, Hans Greeve en Johan Jansen.

2014

De band doet een theatertour als trio (Wim Kerkhof, Rien de Bruin en Arie van der Graaf) met de titel All You Can Eat. Onder dezelde titel komt een compilatiealbum uit met de beste nummers van 2001 tot 2014 met enkele live-tracks en nieuwe nummers.

2017

Het album Hiero verschijnt, gevolgd door een gelijknamige theatertour. Deze krijgt de twee volgende seizoen een reprise.

2019

Bij Thomas Rap verschijnt een boek over de band. 'Oude Maasweg Kwart Voor Drie' is geschreven door Merlijn Kerkhof, muziekjournalist bij de Volkskrant en zoon van frontman Wim. In november ontvangt Wim Kerkhof de Laurenspenning voor culturele verdiensten voor de stad Rotterdam.

Discografie The Amazing Stroopwafels

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Amazing Stroopwafels

Audio/Video The Amazing Stroopwafels

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer