Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE BLUE DIAMONDS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Avro's Service Salon 1990 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1959 - 2000

Genre

pop, pop/rock, sixties

Online

Officiële website

The Blue Diamonds

Zeer succesvol Indisch duo dat ook wel geldt als het Nederlandse antwoord op The Everly Brothers. Met hun hit Ramona uit 1960 breken The Blue Diamonds alle bestaande verkooprecords en is hun naam, zowel in Nederland als over de rest van de wereld, voorgoed gevestigd.
Volledige biografie...

Bezetting

Ruud De Wolff   gitaar, zang
Riem de Wolff   gitaar, zang

Overige muzikanten

Chris van der Plaats   basgitaar
Dick Messchaert   drums
Charlie Kunz   basgitaar
Jan Ypema   drums
Ron Bijtelaar   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1947   Jack Bulterman
1959   Riem de Wolff
1961   Fouryo's
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Blue Diamonds

Zeer succesvol Indisch duo dat ook wel geldt als het Nederlandse antwoord op The Everly Brothers. Met hun hit Ramona uit 1960 breken The Blue Diamonds alle bestaande verkooprecords en is hun naam, zowel in Nederland als over de rest van de wereld, voorgoed gevestigd.

1949

Riem (6 jaar) en Ruud (8 jaar) de Wolff komen vanuit Indonesië naar Nederland.

1959

Tijdens hun schooltijd in Driebergen verzorgen de jongens in de weekends en op schoolfeesten hun eerste optredens en maken zelfs een tweetal studio-opnamen.

1960

Het cabaret getuigde, 1960 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Ze maken hun eerste hits met Everly Brothers-songs als Till I Kissed You en Let It Be Me. Hun grootste hit Ramona is van oorsprong de titelsong van de gelijknamige, zwijgende romantische avonturenfilm uit 1928 van regisseur Edwin Carewe en ook gebruikt voor de remake in 1936 van Henry King. De tekst is van Louis Wolfe Gilbert op muziek van Mabel Wayne. Het liedje is eerder met succes op plaat gezet door onder anderen Gene Austin en Ruth Etting. De versie van The Blue Diamonds is gearrangeerd in de stijl van The Everly Brothers. Ramona is maandenlang de best verkopende single in Nederland en staat maar liefst zes maanden in de hitlijsten. Het succes van Ramona gaat tot ver over de grenzen en behaalt de eerste plaats in België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Mexico, Thailand, Japan en Indonesië.

1961 - 1962

The Blue Diamonds gaan als eerste Nederlandse Artiesten samen met Anneke Grönloh naar Indonesië voor een tournee van drie weken. Het bezoek wordt een groot succes met overvolle stadions in de grote steden van Java en Bali. In Nederland gaat het platensucces door met hits als Down By The Riverside, Rio Nights, Dream Baby en in Duitsland, Oostenrijk en Nederland scoren ze met Little Ship. Uit handen van cabaretier Wim Sonneveld ontvangen The Blue Diamonds een Edison voor het succes van"Ramona", waarvan dan 7 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Anneke Grönloh Wim Sonneveld

1963 - 1965

Sukiyaki is het nieuwe single-succes in Nederland en blijft 17 weken in de Top 10 staan. In Duitsland belandt de single op de tweede plaats van de hitparade.

1966 - 1968

The Blue Diamonds zoeken naar een nieuwe formule en vormen The Blue Diamonds Band met oog op optredens in binnen- en buitenland (Verre Oosten, Midden-Amerika, Scandinavie). Charlie Kunz (later naar Don Mercedes) speelt mee op bas en Chris van der Plaats (net als Kunz ex-The Black Rocking Cats) op gitaar. Wanneer Ruud de Wolff tijdelijk bij zijn vrouw in Mexico verblijft, neemt van der Plaats tijdelijk zijn plaats in als zanger en gitarist.

Don Mercedes The Black Rocking Cats

1970 - 1974

The Blue Diamonds worden door Seth Gaaikema uitgenodigd om mee te werken aan zijn album 10 Miljoen Geboden. Het grootste succes uit deze show is het nummer Nooit Meer Doen. Na het succes van twee seizoenen met Seth wordt het theater-succes gecontinueerd met hun tweede show, genaamd 11 Verdwazingen. In juli 1972 doet het duo, samen met Anneke Konings en Frits Lambrechts, mee tijdens het songfestival in het Belgische Knokke waar Nederland het opneemt tegen de ploegen van Engeland en Portugal.

Seth Gaaikema

1975 - 1979

The Blue Diamonds maken opnieuw plaatopnamen, dit keer de op dat moment populair discostijl. Ze verdiepen zich in het produceren van opnames in samenwerking met Pussycat-producer Eddie Hilberts. Er volgt een reeks singles, zoals Disco Dolly, I Put My Arms Around You, Sheldon en Send Me The Pillow. Geen van allen wordt een hit.

Eddy Hilberts Pussycat

1979 - 1985

The Blue Diamonds verlenen hun medewerking aan het NCRV-tv-programma van de Kwistig Met Muziek, gepresenteerd door Eddy Becker. Tussentijds vertrekken Ruud en Riem voor plaatopnames naar Indonesië. Zij nemen verschillendeprodukties in het Maleis op, die binnen korte tijd millionsellers worden. De NCRV besluit een special op te nemen van The Blue Diamonds onder de titel Zingen Tussen Twee Werelden. Deze wordt in Nederland een groot succes. Ook de gelijknamige LP verkoopt goed.

1986 - 1987

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van The Blue Diamonds in 1986 verschijnt een speciale tv-LP met alle bekende hits. 25 jaar Blue Diamonds bereikt in vier weken de goud-status. In 1987 komt er een nieuwe LP uit van de jongens die in Duitsland hoog scoort en waar Ramona wederom wordt uitgebracht.

1990

Avro's Service Salon 1990 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Met een tournee van 90 dagen door Duitsland, evenals Indonesië en Curaçao, bewijzen The Blue Diamonds dat zij nog steeds aan de top staan. Ruud de Wolff speelt de rol van Paatje in de Nederlandse speelfilm My Blue Heaven (geregisseerd door Ronald Beer). In deze film zijn ook Leen Jongewaard, de Belgische zanger Koen Wauters en Tatjana Simic te zien.

1993 - 1999

Blue Diamonds treden nog steeds op en brengen zo nu en dan nog eens een single uit. Maar de singles Let’s Find Each Other Tonight (1993), Now That I Miss You (1995) en Save The Last Dance For Me (1996) weten de weg naar een groot publiek niet meer te vinden.

2000

The Blue Diamonds treden op 3 november in Helmond voor het laatst op. Op maandag 18 december overlijdt Ruud de Wolff na een langdurige ziekte.

2001

Onder de naam Concert Out of the Blue vindt op woensdag 28 november in het Utrechtse Vredenburg een speciaal concert plaats dat geheel in het teken staat van 40 jaar Blue Diamonds. Veel bekende artiesten verlenen hun medewerking, onder wie Willeke Alberti, Anneke Grönloh, Johnny Lion, Oscar Harris, George Baker, Mariska Veres en George McCrae. Riem de Wolff maakt met zijn zoon Steffen onder de naam The New Diamonds het album Out Of The Blue.

The New Diamonds

2004

Riem de Wolff treedt nog regelmatig op met orkestband of begeleid door de band Of Course (voorheen The Curse). Op 4 juli viert hij zijn 45jarig jubileum met een avond in Het Grote Bos te Doorn, de plek waar The Blue Diamonds ooit begonnen. Op deze avond wordt hij vergezeld door een keur aan Nederlandse en buitenlandse artiesten als The Alessi Brothers, Sandra Reemer, René Shuman & Angel Eye, George Baker, Andy Tielman, Oscar Harris, Trea Dobbs en Saskia & Serge.

Andy Tielman George Baker Oscar Harris Riem de Wolff Sandra Reemer Saskia & Serge Shuman & Angel-Eye Trea Dobbs

2005

Riem de Wolff bereidt met Andy Tielman een gezamenlijk concert voor, hun eerste in 45 jaar. Op 29 april wordt De Wolff een koninklijke onderscheiding toegekend tijdens een plechtigheid in de Broederskerk te Zeist. De muzikant krijgt de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tielman Brothers

2006

De cd Back On Track van Riem de Wolff is opgenomen in de studio van The Deans in Liverpool. Op de plaat staan bijdragen van Britse muzikanten, waaronder steelgitariste en zangeres Sarah Jory en John Pettifer van The Deans.

2012

Tussen 5 en 9 november zendt Radio 5 Nostalgia de Evergreen Top 1000 uit. Ramona van The Blue Diamonds staat in deze lijst op de eerste plaats.

Discografie The Blue Diamonds

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Blue Diamonds

Audio/Video The Blue Diamonds

Video The Blue Diamonds

Het prille begin
Het prille begin
Ramona
Ramona
Succes
Succes
Het einde
Het einde
Complete Interview
Complete Interview
Rita Reys op Grand Gala d...
Rita Reys op Grand Gala du Disque in Kurhaus (1961)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Rita Reys op Grand Gala du Disque in Kurhaus (1961)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer