Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE BUFFOONS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1966 - 1978

Genre

Nederbiet, pop

The Buffoons

Vanaf eind jaren zestig tot eind jaren zeventig opererende Twentse groep rond de van Tongeren-brothers, met als voornaamste troef de prachtige meerstemmige zang.
Volledige biografie...

Bezetting

Boy Brostowski   achtergrondzang, drums
Don Biesbroek   banjo, pedalsteel, piano
Jack van Rossum   toetsinstrumenten
Ely van Tongeren   basgitaar, zang
Henk Hager   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Benny de Groot   toetsinstrumenten
John Gaasbeek   basgitaar
Bob Luiten   basgitaar
Maarten Assink   drums, zang
Gerard Van Tongeren   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1972   Bojoura
1972   Ferrari
2002   Shocking Blue
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Buffoons

Vanaf eind jaren zestig tot eind jaren zeventig opererende Twentse groep rond de van Tongeren-brothers, met als voornaamste troef de prachtige meerstemmige zang.

1963

The White Rockets, opgericht door Gerard en Ely (eigenlijk: Eilert) van Tongeren, die daarvoor samen het duo de Tonga's vormden winnen een talentenjacht en krijgen een platencontract aangeboden door Bovema. De single Pindakaastwist met de Wilhelm Tell Twist als b-kant wordt een regionale hit.

1966

De naam White Rockets wordt gewijzigd in The Buffoons, en de zo karakteristieke close-harmony zang maakt zijn intree.

1967

The Buffoons scoren hun eerste hit met Tommorrow Is Another Day/My World Fell Down, een single met een dubbele A-kant.

1968

Het absolute topjaar voor de band: hun elpeedebuut Looking Ahead komt uit, ze scoren vier top-twintig hits op rij en touren regelmatig in Engeland.

1969

Een mindere periode breekt aan voor The Buffoons. Hun singles worden geen hits meer, en Benny (eigenlijk: Bjinse) de Groot wordt vervangen door Jack van Rossum, afkomstig uit het Haagse Dick Scott & The Barons. John Lennon ziet tijdens zijn Bed-Inn For Peace The Buffoons in het tv programma Tros-Jam. Hij nodigt de groep uit om aan zijn bed te komen zingen.

1970

Drummer Maarten Assink verlaat de band om te gaan spelen in de groep Liberty. Zijn plaats wordt ingenomen door de eveneeens uit Dick Scott & The Barons afkomstige Boyd Brostowski. Als ook bassist Luiten vertrekt besluit Ely van Tongeren zelf de bas ter hand te nemen en wordt Don Biesbroek (piano, banjo, steelgitaar) aangetrokken. Onder de naam Package brengen The Buffoons een single uit samen met Unit Gloria en Patricia Paay.

Liberty Package

1972

The Buffoons zingen de Ferrari-single You Are Mine de hitparade in.

Ferrari

1973

Nadat het succes jaren is uitgebleven is het eindelijk weer raak: de single My Girl Donna belandt hoog in de hitparade en ook de twee opvolgers worden hits. Het zal echter een korte opleving in de carriere van The Buffoons blijken te zijn.

1974

De single To Know You Is To Love You haalt de hitparade niet.

1975

Ook de opvolger Silver Queen doet niets, en beide ex-Barons Van Rossum en Brostowsky besluiten de Buffoons te verlaten om hun eigen band Sweet Lake te beginnen. Hun vervangers zijn respectievelijk Skip van Rooy (ex-Galaxy-Lin) en Buffoon-van-het-eerste-uur Maarten Assink.

Galaxy-Lin

1976

Om het tienjarig bestaan van de groep te vieren wordt de Beach Boys-cover Barbara Ann uitgebracht, die evenwel niet de hitparade bereikt.

1977

Assink vertrekt weer, ditmaal definitief, en gaat drummen in de Stamping Bluesband. Eelco 'Koos' Wikenkamp neemt de drumstokken van hem over.

1978

Skip van Rooy wordt in augustus voor de tweede keer Europees kampioen elektronisch orgel op het Yamahamuziekconcours te Hamburg. Onder de naam The Ragdolls proberen de Buffoons het nog een keer met de single Take Good Care Of My Baby. Wederom wordt de hitparade niet gehaald en in december besluiten The Buffoons ermee op te houden.

The Ragdolls

1979

De gebroeders van Tongeren beginnen, samen met bassist Hans Nijland (ex Teach-In), de coverband Feeling.

Feeling Teach-In

1980

Van ex-Buffoon Skip van Rooy (nu: Vanroy) verschijnt de elpee The Defeat.

1983

Gerard en Ely van Tongeren stappen over van Feeling naar Albatross. Ex-Buffoonsdrummer Maarten Assink zal hierna de leiding van Feeling overnemen.

1990

Albatross houdt op te bestaan. Ely en Gerard van Tongeren gaan met zanger/percussionist Henk Bruinewoud (ex-Honest Men) en zanger/toetsenist Joop Walkot als The New Buffoons verder.

1992

De viermansformatie neemt de cd Unforgettable Songs op. Er worden 20.000 exemplaren van verkocht.

1997

De groep heet weer gewoon The Buffoons en neemt twee album op: Through Decades en Unforgettable Songs Too.

1998

Begin oktober voegt drummer/zanger en oud-Buffoon Koos Wiekenkamp zich bij de groep.

1999

In februari tekenen The Buffoons een nieuw platencontract bij Telstar. Eind maart worden Ely en Gerard van Tongeren uitgenodigd voor een bezoek aan het Amsterdamse Hilton hotel. Dit in verband met de expositie van kunstwerken die John Lennon tijdens zijn Bed-Inn For Peace maakte. Naast het album The Singles verschijnt het nieuwe album Millenniumproof.

2000

Er wordt een nieuw album opgenomen. Toon Oudenbos neemt de toetsen over en Eelco Wilkenkamp neemt opnieuw plaats achter het drumstel. The Buffoons openen het benefietfestival voor slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede.

2003

The Buffoons doen in februari een theatertournee door Nederland, samen met de Engelse bands The Fortunes en The Tremeloes. Daarnaast spelen de drie groepen samen met onder andere Shocking Blue op 15 februari op een sixties festival in Hotel Zuidbroek in Groningen. De band bestaat in deze periode uit Ely van Tongeren (gitaar/bas/zang), Henk Bruinewoud (leadzang/percussie), Koos Wiekenkamp (drums/zang), Gerrit Visser (gitaar/zang) en John Gaasbeek (toetsen). Tijdens optredens op sixtiesfeesten wordt de band uitgebreid met gitarist Don Biesbroek.

Shocking Blue

2005

Ely van Tongeren krijgt in april een hartinfarct en moet het rustiger aan doen. In dezelfde periode speelt Henk Bruinewoud verder, gebruik makend van de naam The Buffoons met o.a. John Gaasbeek op de bas en Joop Kiewiet als toetsenist. Gitarist Don Biesbroek wordt in deze groep eind september vervangen door gitarist/zanger Harry Bartelink.

2006

Ely van Tongeren is weer hersteld. Terwijl zijn band zoekt naar een zanger beginnen de vijf muzikanten met repetities. In mei bestaat de band naast Van Tongeren uit Jack van Rossum (toetsen), Boy Brostowski (drums, zang), Don Biesbroek (gitaar) en Fokke Openty (bas, gitaar, zang). Openty speelde eerder in de bands Free en Flashback. Het bestaan van twee bands met de naam The Buffoons (die van Van Tongeren en die van Henk Bruinewoud) werkt verwarrend, ook bij fans.

Flashback The Free

2007

In februari voegt zanger Henk Hager (Diesel) zich als zesde bandlid bij The Buffoons. Later in het jaar houdt de band van Ely van Tongeren er mee op.

Diesel

Discografie The Buffoons

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Buffoons

Audio/Video The Buffoons

Video The Buffoons

The Buffoons - It's The End
The Buffoons - It's The End
The Buffoons - Arizona
The Buffoons - Arizona
The Buffoons - Tomorrow I...
The Buffoons - Tomorrow Is Another Day
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Buffoons - It's The End

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer