Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE BUGS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Bugs

Periode

1977 - 1983

Genre

new wave, punk, reggae

Online

Officiële website

The Bugs

The Bugs wordt in Amsterdam opgericht in de punktijd. De band repeteert in de kelder van Paradiso en wordt regelmatig op dat podium geprogrammeerd, onder meer als voorprogramma van The Sound, The Popgroup, The Undertones, Slits en U2. The Bugs staat in totaal 53 keer op het podium van Paradiso.
Volledige biografie...

Bezetting

Rob Ottes   drums
Ronald Tang   zang
Simone Mansveld   basgitaar
Peter Sinnige   gitaar
Carlo Edel   basgitaar, gitaar

Overige muzikanten

Hans Sinnige   toetsinstrumenten
Marjan Schnitger   toetsinstrumenten
Eric Hofstede   drums
Alex Grigny   gitaar

Biografie The Bugs

The Bugs wordt in Amsterdam opgericht in de punktijd. De band repeteert in de kelder van Paradiso en wordt regelmatig op dat podium geprogrammeerd, onder meer als voorprogramma van The Sound, The Popgroup, The Undertones, Slits en U2. The Bugs staat in totaal 53 keer op het podium van Paradiso.

1977 - 1981

The Bugs wordt opgericht door gitaristen Alex Grigny en Peter Sinnige (Alkmaar, 1959). Ronald Tang wint de eerste prijs in een talentenjacht in Paradiso en wordt gevraagd te komen zingen. De bezetting wordt gecompleteerd door bassiste Simone Mansveld en drummer Eric Hofstede. Grigny verlaat de band omdat hij meer geëngageerde punk wil maken. Sinnige en Tang zorgen voor het songmateriaal. Hun melodieuze punk is te horen in kraakpanden en jongerencentra en tijdens politieke manifestaties zoals de Nacht Tegen Van Agt en de grote demonstratie tegen kernwapens in 1981. Ze spelen veel in Rotterdam (twee keer in Exit, zes keer in Kaassee en tijdens de havenstaking van 1979) en vooral in Noord-Holland. Met Rob Ottes als nieuwe drummer en Carlo Edel als vervanger van Alex Grigny krijgt The Bugs een vaste repeteerplek in de kelder van Paradiso. De band is daardoor makkelijk in te zetten als in Paradiso een voorprogramma uitvalt. Zo staat The Bugs met grote regelmaat in het voorprogramma van grote acts als Altered Images, The Comsat Angels, The Sound, The Popgroup, The Undertones, Slits, U2, Delta 5 en The Ruts. In totaal speelt de band 53 in het thuishonk. Het repertoire gaat in de loop der tijd van rammelende new wave via doom naar reggae naar pop. The Bugs brengt in 1981 de 12'' Emotion uit op het dan net opgerichte label Torso. Eind 1981 komt Marjan Schnitger keyboard spelen. Als even later Ronald Tang de band verlaat om een solocarrière te beginnen nemen Marjan, Peter en Carlo de zang over.

1982 - 1983

Begin 1982 neemt deze bezetting met Rob Ottes en Simone Mansveld in de studio van Stichting Popmuziek Nederland aan de Wibautstraat de 7'' single Amstel op. Deze wordt op het eigen Amstel label uitgegeven. In hetzelfde jaar verlaten Ottes en Schnitger de band. Simone Mansveld gaat ook meezingen en verschillende drummers passeren de revue. Op het eigen label Amstel verschijnt de cassette Public Demo's, opnieuw opgenomen in de studio's van Stichting Popmuziek Nederland. Eind 1982 verlaat Mansveld de band en keren Ottes en Ronald Tang terug. Carlo Edel verruilt de gitaar voor de basgitaar en Hans Sinnige versterkt de band op toetsen. Er volgen nog enkele optredens in het voorjaar van 1983, maar dan is het echt over.

1983 - 1986

Simone Mansveld gaat zingen in Cross Your Heart. Rob en Ronald gaan samen verder. Peter Sinnige werkt aan diverse muzikale projecten, regelmatig bijgestaan door Carlo, Hans en Ronald.

1987 - 2006

In 1987 richten Carlo (bas, gitaar), Peter (gitaar, bas) en Hans samen met André de Graaf E.S.P op. E.S.P treedt regelmatig op, onder meer in de Amsterdamse Melkweg. Ze brengen onder het eigen Amstel label de cassette The Basement Tapes (1988) uit, net als de 7'' single Feels Like Home (1990) en de cassette/video Woody Waxman (1991). Peter verlaat de band. Alfons de Graaf neemt van hem de bas over. E.S.P. brengt de cassette Lloyd's Cantina (1993) en de cd Dub Division (1996) uit. Rob Ottes wordt drummer van de eerste bezetting van Scram C Baby in 1992. Peter Sinnige heeft een soloproject en neemt in 1996 het album Abandon op, samen met de leden van E.S.P aangevuld met o.a. Marina Vlasman (percussie, achtergrondzang). Abandon wordt echter nooit uitgegeven. Rob Ottes overlijdt in 2002. In 2003 richt Simone Mansveld de band X-offenders op. Peter schildert al vanaf zijn tienerjaren en werkt ondertussen verder aan zijn carrière als beeldend kunstenaar. In 2004 richt hij de band The Action op waarbij hij soms wordt bijgestaan door zijn broer Hans en Carlo Edel.

Scram C Baby

2007

The Bugs De Paradiso-opnamen van The Bugs uit de periode 1978-1981 verschijnen op cd. De release is aanleiding voor een reünie tijdens de presentatie op 19 mei in de kelder van Paradiso.

2008

Via Fonos verschijnt in het voorjaar de rerelease van de EP Emotion uit 1981.

Discografie The Bugs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Bugs

Audio/Video The Bugs

Video The Bugs

The Bugs Live in Paradiso...
The Bugs Live in Paradiso - 19-5-2007
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Bugs Live in Paradiso - 19-5-2007

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer