Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE CHARLIES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: The Charlies

Periode

1987 - 1993

Genre

pop, rock

Pseudoniemen

Peep University

The Charlies

Popgroep uit Emmen. De band brengt onder de naam Peep University twee singles uit (The End en Winter At The Factory Site) en verandert daarna de naam in Bojangles, die vervolgens als The Charlies landelijke bekendheid krijgen met de single I Don’t Work On Sundays. De band Peep University had ...
Volledige biografie...

Bezetting

Daniël Lohues   gitaar, zang
Gert Komduur   drums
Peter Tol   basgitaar

Overige muzikanten

Marco Geerdink   gitaar
René Veenstra   gitaar
Leo Oldenburger   zang
Popke Koolhaas   zang

Genoemd in de biografie van

1988   Gruppo Sportivo
1993   Skik

Biografie The Charlies

Popgroep uit Emmen. De band brengt onder de naam Peep University twee singles uit (The End en Winter At The Factory Site) en verandert daarna de naam in Bojangles, die vervolgens als The Charlies landelijke bekendheid krijgen met de single I Don’t Work On Sundays. De band Peep University had een andere bezetting dan The Charlies. In de laatste bezetting van The Charlies zit Daniël Lohues die later met de band Skik meer succes heeft.

1980 - 1982

Leo en Peter, beiden slechts veertien jaar, richten in Emmen het groepje The Screw op. Het repertoire varieert van blues tot punk. De groep krijgt onder medescholieren een behoorlijke aanhang. Op een gegeven moment treedt de band zo vaak op, dat de ouders van de diverse groepsleden de muzikanten manen het kalmer aan te doen omdat de schoolrapporten er onder te lijden hebben.

1983 - 1987

Het vervolg op The Screw heet Peep University. Ook deze band weet zich al snel een plek te veroveren in de Emmense cafés en jongerencentra. Na het winnen van een scholierenwedstrijd krijgt de band als prijs een dag studiotijd aangeboden. Daarmee wordt in eigen beheer in een oplage van vijfhonderd de single The End/Merry Go Wrong opgenomen. Het plaatje verkoopt al snel uit. Op de tweede single Winter At The Factory Site speelt Marco
Geerdink (later naar Skik) gitaar.

Skik

1988

Na een fikse ruzie komt aan Peep University een eind en wordt, in dezelfde bezetting, een doorstart gemaakt onder de naam Bojangles. De groep wordt door platenmaatschappij CBS gedwongen haar naam te veranderen omdat de begeleidingsband van Terence Trent d'Arby Bojangles heet. Onder de nieuwe naam The Charlies verschijnt al snel de eerste single Your Lies/Is It Worth It, waarbij de productionele vaardigheden van Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) worden aangeroepen. Naamsbekendheid in Drenthe wil echter nog niet zeggen dat het ook landelijk lukt. De verkoop van het plaatje blijft steken op vijfhonderd.

Gruppo Sportivo

1989

The Charlies nemen een demo met vijf nummers op die het bij Music Maker tot Demo Van Het Jaar schopt. Het Friese Top Hole Records sluit een licentieovereenkomst met de groep. Op hetzelfde label verschijnt de single I Don't Work On Sundays waarmee de groep airplay krijgt op Radio 3. Leo, Peter, Gert en René verhuizen naar Utrecht om daar te gaan studeren.

1990 - 1993

De derde single The Meaning Of Life verschijnt bij Top Hole. In Utrecht valt de hechte vriendenclub snel uit elkaar. In 1991 vertrekt zanger Leo Oldenburger vlak na het voltooien van de debuut-cd om zich volledig te storten op zijn andere hobby: de lokale omroep. De overgebleven Charlies gaan verder met zangeres Popke Koolhaas. Gitarist in de nieuwe formatie is Daniël Lohues, eveneens afkomstig uit de omgeving van Emmen. De opnamen van het album gaan in de kast en The Charlies nemen een nieuwe demo op. De band maakt vervolgens voor VAN Records het gestileerde popalbum Popkiss, dat vrijwel onopgemerkt in de uitverkoopbakken belandt. Popke Koolhaas gaat verder met de band Wheels en zingt later in Zoe.

1994 - 1995

The Charlies stoppen ermee. Veenstra en Komduur vormen met zanger Oldenburger en Lohues op gitaar de band Toe Jam Bobsleigh. In de zomer verschijnt de demo Rock & Rodel. Lohues richt de band Skik op. Van Toe Jam Bobsleigh verschijnt in 1995 de cd Power To The Pinguins.

Skik Toe Jam Bobsleigh

1996

René Veenstra duikt op in de Zwolse formatie Spanky, waarin ook drie leden van het in 1995 ontbonden Pop Goes The Brain zitten. In de zomer verschijnt hun eerste demo. Peter Tol speelt met gitarist Appie Folgerts (ex-I Travel) en zangeres Esther Willemse in de band Soda. Leo Oldenburger en René Veenstra vormen in het eind van de jaren negentig de Nederrockband De Skelters.

2013 - 2014

Twintig jaar na het uiteenvallen van The Charlies starten Popke Crowl en Peter Tol een nieuwe muzikale samenwerking. Sinds 2013 maken zij, meestal als duo, hardcore lo-fi easy listening onder de naam pOPKE.
Eind 2014 verschijnt een 10" vinyl EP van pOPKE met zes nummers, geproduceerd door Erik Spanjers (o.a. Normaal, Aafke Romeijn), die ook enkele drumpartijen voor zijn rekening neemt.

Erik Spanjers

2016

In juni 2016 makenThe Charlies in de bezetting met Leo Oldenburger een eenmalige comeback voor het festival Retropop.

Discografie The Charlies

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Charlies

Audio/Video The Charlies

Video The Charlies

The Screw 1982 .mp4
The Screw 1982 .mp4
The Charlies 1990
The Charlies 1990
The Charlies Sometimes 1993
The Charlies Sometimes 1993
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Charlies Sometimes 1993

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer