Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE CLASSICS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Classics

Periode

1967 - 1990

Genre

pop

Pseudoniemen

Classics Revival Band

The Classics

Midden-Limburgse groep die midden jaren zeventig ook buiten de landsgrenzen meerdere successen kent.
Volledige biografie...

Bezetting

Ber Kwaspen   drums
Rolph Broens   toetsinstrumenten, zang
Harry Broens   fluit, gitaar, zang
Jo Hoofwijk   basgitaar

Overige muzikanten

Jan Dirkx   toetsinstrumenten
Dominique Picerno   toetsinstrumenten, zang
Bart Drossaers   gitaar, zang
Huub Dijckmans   gitaar, orgel, zang
Ton Dirkx   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1968   The Cats

Biografie The Classics

Midden-Limburgse groep die midden jaren zeventig ook buiten de landsgrenzen meerdere successen kent.

1967

In Stramproy wordt The Classics opgericht. De groep heeft al snel een grote aanhang: de fanclub die nog ditzelfde jaar wordt gevormd groeit al snel uit tot een van de grootste in Nederland. Harry Broens en Ber Kwaspen zijn dan al van de partij, en de eerste bezetting wordt aangevuld met gitarist Ton Dirkx, bassist Rene Munnecom en toetsenist Jan Dirkx.

1969

I Only Want To Be With You is de eerste single van The Classics en is in Limburg een groot succes, wat niet verwonderlijk is gezien de grote aanhang aldaar. De hitparade wordt (nog) niet gehaald.

1970

Joep Beurskens neemt de gitaar over van Ton Dirkx.

1972

The Classics verkopen van hun single My Lady Of Spain 600.000 (!) exemplaren, wat voornamelijk aan het buitenland te danken is waar de single het een stuk beter doet dan in eigen land.

1973

Rene Munnecom stapt op en wordt vervangen door Peter Gerits.

1974

De elpee Yellow Sun Of Equador komt uit. De gelijknamige single (met koortjes van Patricia en Yvonne Paay) wordt een grote hit, net als zijn voorganger Gimme That Horse. The Classics touren dit jaar door Duitsland, Oostenrijk en Belgie en spelen voor het eerst in het noorden van het eigen land, waar de groep zich tot nog dan toe had beperkt tot optredens in Limburg en Brabant. Tour-aanbiedingen uit Engeland en Amerika worden afgeslagen omdat de leden geen zin hebben van The Classics hun beroep te maken.

Patricia Paay Yvonne Keeley

1975

Van de plaat Pappa Peppone worden meerdere hitsingles getrokken, met opnieuw achtergrondvocalen van de zusters Paay. Een door de Classics in het Duits gezongen versie zal later in Duitsland eveneens een hit worden.

Patricia Paay Yvonne Keeley

1976

Het succes wordt gecontinueerd met de singles Sunshine Baby en Wings Of An Eagle.

1978

The Classics Voor het jaarlijkse carnaval nemen The Classics samen met de bands Rainbow en The Walkers de in eigen dialect gezongen single Vaan IJsde Tot De Mookerhei op. Op de single A Gypsy In His Heart staat een bijdrage van zangeres Irene Lardy.

Irene Lardy The Walkers

1979

De NCRV, die de tipparade uitzendt, boycot de nieuwe single Sodom And Gomorra vanwege de titel. De Tros gebruikt de melodie van de drie jaar eerder verschenen Classics-hit Wings Of An Eagle voor een veelvuldig gedraaide jingle, die door de groep zelf wordt ingezongen.

1980

In januari gaan The Classics uit elkaar. Later dat jaar gaan Harrie Broens en Peter Gerits onder dezelfde naam verder. De nieuwe bezetting bestaat verder uit Dominique Picerno (zang, toetsen), Hans Metten (zang, gitaar, fluit), Huub Dijckmans (zang, gitaar, orgel) en Gerard Opdebeek (drums).

1982

Met de nieuwe bezetting wordt de elpee Sweet Love To You opgenomen, die geen hits oplevert.

1987

The Classics bestaan twintig jaar. Om dit te vieren verschijnt er een jubileumplaat. Huub Dijckmans heeft de band inmiddels verlaten en is vervangen door Bart Drossaers (zang, gitaar).

1988

Als de leden van de originele Classics-bezetting elkaar op het podium treffen voor een jubileumoptreden wordt besloten met deze formatie door te gaan. De andere Classics-leden verenigen zich in de band Monte Carlo.

1990

In oktober verschijnt de 25e single van The Classics.

2003

De Allerbeste Van The Classics komt uit op 5 juli en wordt gepresenteerd tijdens de OLS Schuttersfeesten in het Belgische Kesserich. Oudgedienden Harrie Broens en Ber Kwaspen worden versterkt door bassist Jo Hoofwijk en Harrie's muzikale zoon Rolph Broens. De groep speelt onder de naam Classics Revival Band.

2005

Voormalig bandlid Joep Beurskens overlijdt op woensdag 6 april in het ziekenhuis van Roermond. De gitarist/zanger had al langere tijd problemen met zijn gezondheid.

2007

Op 21 januari overlijdt drummer Ber Kwaspen op 58-jarige leeftijd.

Discografie The Classics

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Classics

Audio/Video The Classics

Video The Classics

The Classics ♪ Santa Moni...
The Classics ♪ Santa Monica ♫
The Classics ♪ Dancing On...
The Classics ♪ Dancing On The Floor ♫ (1982)
The Classics ♪ Don't Give...
The Classics ♪ Don't Give Up ♫
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Classics ♪ Dancing On The Floor ♫ (1982)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer