Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE DUTCH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persfoto The Dutch

Periode

1979 - heden

Genre

new wave

Online

Officiële website

The Dutch

Intelligente en muzikaal onderlegde popgroep uit Amstelveen die zich vanaf 1979 manifesteert en begin jaren tachtig kortstondig aan de hitparade mag proeven. Zanger Hans Croon, afkomstig uit de instrumentale groep Special Thanx, is verantwoordelijk voor de veelal geëngageerde teksten. Uit invloeden van Magazine, XTC, Joe Jackson en Peter Hammill ontstaat ...
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Croon   gitaar, saxofoon, zang
Bert Croon   toetsinstrumenten, zang
Jan De Kruijf   basgitaar
Klaas Jonkmans   drums
Klaas ten Holt   gitaar

Overige muzikanten

Joep Bruijnjé   gitaar
Frank Ketelaar   gitaar

Genoemd in de biografie van

1982   Joep Bruijnjé
1983   Michiel Hoogenboezem
1983   Neel
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Dutch

Intelligente en muzikaal onderlegde popgroep uit Amstelveen die zich vanaf 1979 manifesteert en begin jaren tachtig kortstondig aan de hitparade mag proeven. Zanger Hans Croon, afkomstig uit de instrumentale groep Special Thanx, is verantwoordelijk voor de veelal geëngageerde teksten. Uit invloeden van Magazine, XTC, Joe Jackson en Peter Hammill ontstaat gaandeweg een eigen geluid. Met de single This Is Welfare krijgt The Dutch in 1983 landelijke aandacht. In 1987, wanneer The Dutch uiteenvalt, gaan Hans Croon en consorten, aangevuld met zangeres Petra Lugtenburg, verder als Siobhan. In 2014 komt The Dutch weer bij elkaar voor een reünie optreden in Paradiso. In 2016 komt het vierde album van de band uit, simpelweg genaamd Four, in 2018 gevolgd door het conceptalbum Werkman. In 2019 komt een solo EP getiteld Imaginary Western uit van zanger/gitarist Hans Croon, met een aantal nummers van Jack Bruce, de legendarische bassist en zanger van o.a. Cream.

1977

De instrumentale band Special Thanx speelt een mengeling van funk, jazzrock, symfonische rock en pop en bestaat uit Hans Croon (zang, gitaar, saxofoon), Bert Croon (zang, piano), Klaas Jonkmans (zang, drums), Jan de Kruijf (zang, bas), Frank Heessels (gitaar) en Huba de Graaff (viool).

Huba de Graaff Special Thanx

1979

Wanneer de gebroeders Croon samen met De Kruijf en Jonkmans besluiten om geheel andere muziek te gaan maken, wordt Special Thanx opgeheven en de groepsnaam veranderd in The Dutch. Heessels verlaat de groep en violiste Huba de Graaff komt terecht bij Robert-Jan Stips band Transister.

Huba de Graaff Robert Jan Stips Transister

1980

The Dutch is met het nummer Better Than The Movies te horen op de verzamel-elpee Groeten Uit Amsterdam.

1981

Een sessie voor het radioprogramma VARA's Popkrant bezorgt de groep enige naamsbekendheid en dat leidt tot verschillende boekingen. Platenmaatschappij Red Bullet/CNR toont serieuze interesse.

1982

De eerste mini-elpee Working In Los Alamos verschijnt in eigen beheer, omdat het platencontract op het laatste moment afketst. De muziek op het vijf songs tellende album (drie radio-opnamen en twee livenummers) lijkt een kruising tussen Van Der Graaf Generator en Joe Jackson. De nummers bevatten gedragen vocalen, met grote contrasten tussen hoog en laag, over een ritmisch afwijkend geconstrueerde en met veel overgangen gelardeerde muzikale ondergrond. De teksten van Hans Croon passen in het tijdsbeeld van de jaren tachtig: ze schetsen een somber, maatschappijkritisch beeld van vervreemding, twijfel en afkeer van hypocrisie.

1983

The Dutch staat in april in de voorronde van de allereerste Grote Prijs van Nederland, maar haalt niet de finale. Desondanks trekt de groep, ook door een kleine maar fanatieke schare fans, de aandacht van platenmaatschappij CBS, die de groep een nieuwe mini-elpee, This Is Welfare, laat maken. De gelijknamige single verovert de 25ste plaats in de Top 40. De groep bereist het clubcircuit, treedt vaak op in de hoofdstedelijke poptempels Paradiso en de Melkweg, doet voorprogramma's van Elvis Costello, Johnny G en anderen en speelt op verschillende festivals. Het grootste publiek bereikt The Dutch via de radio, tv (tweemaal voor VARA's Lijn 3) en op het Malieveld in Den Haag bij de grote anti-kernwapendemonstratie. De tweede single Video (niet op de mini-elpee) wordt echter geen hit.

1984 - 1985

The Dutch speelt onder meer in het Vondelpark Openluchttheater, Paradiso en de Melkweg, afwisselend met Joep Bruinjé en Frank Ketelaar als gitarist. Op het derde album Under The Surface (1985) is een verbreding van het muzikale concept te horen. In de liedjes is ruimte ingebouwd voor viool, cello, harmonica, saxofoon, marimba en synthesizer. De single Another Sunny Day haalt nog wel de tipparade maar de opvolger America weet, ondanks veel aandacht van de VARA-radio, het succes van This Is Welfare niet te evenaren. In mei komt gitarist Klaas ten Holt de groep versterken.

Joep Bruijnjé

1986

Ondanks de goodwill bij pers en publiek loopt het Dutch-avontuur langzaam af. Hans Croon werkt samen met zangeres Petra Lugtenburg (ex-Cloud Nine) mee aan de elpee La Grande Parade, een initiatief van Henk Hofstede van The Nits, waarop 39 artiesten zich laten inspireren door schilderijen uit de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Cloud Nine Henk Hofstede Nits Petra Lugtenburg Seven Slowhands

1987

The Dutch houdt op te bestaan. Op Ten Holt na keren alle leden terug in de formatie Siobhan (spreek uit Sjevon), aangevuld met Petra Lugtenburg. Ten Holt duikt later op in 5 Slag 1 Wijd en Emma Peel.

5 Slag 1 Wijd Emma Peel Siobhan

1988

Siobhan wordt gecomplementeerd met gitarist Frans Heessels. Tussendoor reist Hans Croon mee op de Chinese tour van de Seven Slowhands en is Petra van Lugtenburg te horen als achtergrondzangeres bij de Nits.

Nits Seven Slowhands

1989

De eerste cd van Siobhan, Songs From The Well, waarop gepolijste pop te horen is, verschijnt op Idiot Records, alsmede de twee van het album getrokken singles Paris Rendez-Vous en Sweet Rose, die bescheiden hits opleveren.

1990

Siobhan is geen lang leven beschoren en de afzonderlijke leden gaan ieder hun weegs. Hans Croon maakt met de Seven Slowhands een wereldtournee en vervult gastrollen bij Mathilde Santing, en Klaas Jonkmans drumt een tijdje bij de formatie Powerplay.

Mathilde Santing Powerplay

2014

The Dutch in Paradiso, Amsterdam In 2014 komt de band weer bij elkaar naar aanleiding van het opnieuw uitbrengen van de albums ´This is Welfare´ en ´Under the Surface´ via Apple iTunes en Spotify. Om dit te vieren treed de band eenmalig op in Paradiso. Dat blijkt zo'n succes dat het viertal besluit om verder te gaan met de band en nieuwe nummers te gaan schrijven.

2015 - 2016

In de loop van 2015 en 2016 schrijft zanger/gitarist Hans Croon nummers en teksten. Daarna worden de arrangementen ingekleurd door de bandleden.

Op 15 november 2016 brengt The Dutch haar vierde album uit, met de toepasselijke titel Four. The Dutch is geen typische Indie, New Wave of gitaarband. Sommige tracks bevatten New Orleans-achtige brass arrangementen, strijkers en hoorns. De wat stevigere tracks doen meer denken aan de oude The Dutch en sommige nummers klinken milder of soms zelfs vrolijk.

2018

Op 26 mei 2018 brengt The Dutch een nieuw album uit. Het mini-album Werkman komt uit op het eigen Run The Story label. Vier van de zes liedjes zijn geïnspireerd door De Ploeg, de Groningse kunstenaarskring die dit jaar 100 jaar bestaat. Het nummer So Long H.N. Werkman komt op 26 mei uit als single en videoclip. Het liedje bevat een gedicht van Hendrik Nicolaas Werkman, voorgedragen door Job Cohen. De video, een animatie gebaseerd op schilderijen en “druksels” van Werkman, is gemaakt door Iris Frankhuizen. De videoclip is onderdeel van de tentoonstelling “De Ploeg, Avant-garde in Groningen 1918-2018” die vanaf 26 mei te zien is in het Groninger Museum.

2019

In oktober komt zanger Hans Croon onder de naam Son of Han met een solo album. Imaginary Western is een hommage aan Jack Bruce, de bassist/zanger van o.a. Cream en West, Bruce & Laing. Als single wordt het klassieke nummer White Room uitgebracht, in een moderne uitvoering.

2020

Tijdens een van de lockdowns ivm de covid-19 pandemie brengt The Dutch een nieuwe EP uit, Enter Sanctuary. Op de plaat staan 5 nieuwe nummers. In The Dark ging al als single aan de EP vooraf. De tekst gaat over het gevoel van machteloosheid tegenover het virus, temidden van de kakofonie aan meningen, cijfers en elkaar tegensprekende analyses. De wereld was wat dat betreft in 2020 nog grotendeels “in the dark”. Het titelnummer, Enter Sanctuary, wordt als tweede single uitgebracht. Fay Lovsky zingt hierop de backing vocals.

Fay Lovsky

2022

In februari 2022 komt een nieuw album genaamd Solid Ground uit met 10 nieuwe nummers. Eindelijk kan de band ook weer op toernee langs poppodia, theaters en platenzaken. De single Alida Pott werd al vooruitlopend op Solid Ground in 2021 uitgebracht. Het nummer is een ode aan een van de schilders van de Ploeg, het Groningse kunstenaarscollectief dat ook al centraal stond op de EP Werkman (2018). Ook op Alida Pott zingt Fay Lovsky het koortje. Vier andere nummers zijn eveneens geïnspireerd door werk van (vrouwelijke) Nederlandse kunstenaars: resp. Rineke Dijkstra, Raquel van Haver, Carolein Smit en Charlotte Dumas. De single Solid Ground, die tegelijk met het album uitkomt, bezingt de waanzin van hondenfluitjes, alternatieve feiten en complottheorieën.

Discografie The Dutch

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Dutch

Audio/Video The Dutch

Video The Dutch

The Dutch - Alida Pott
The Dutch - Alida Pott
The Dutch - Alida Pott
The Dutch - Alida Pott
The Dutch - Alida Pott
The Dutch - Alida Pott
The Dutch - Solid Ground ...
The Dutch - Solid Ground (official video)
The Dutch - In The Dark
The Dutch - In The Dark
Son of Han - Theme for an...
Son of Han - Theme for an Imaginary Western
Son of Han - White Room
Son of Han - White Room
The Dutch - Sunday Aftern...
The Dutch - Sunday Afternoon (Hello Sunshine)
The Dutch - Hare
The Dutch - Hare
The Dutch featuring Job C...
The Dutch featuring Job Cohen - So Long H.N. Werkman
The Dutch - This Is Welf...
The Dutch  - This Is Welfare
The Dutch - Brighton & Ho...
The Dutch - Brighton & Hove (official video)
The Dutch - Nous Sommes T...
The Dutch - Nous Sommes Tres Petits
The Dutch - Isle Of U
The Dutch - Isle Of U
The Dutch - Money (live a...
The Dutch - Money (live at Paradiso Amsterdam)
The Dutch - Another Sunny...
The Dutch - Another Sunny Day • TopPop
The Dutch - Bye, Ministry...
The Dutch - Bye, Ministry Man
The Dutch - Fine Shields ...
The Dutch - Fine Shields We Are
The Dutch - Video
The Dutch - Video
The Dutch - This is Welfare
The Dutch - This is Welfare
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Son of Han - Theme for an Imaginary Western

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer