Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE EX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Ex

Periode

1979 - heden

Genre

avant-garde, noise, punk

Online

Officiële website

The Ex

Voortgekomen uit de Amsterdamse kraakbeweging en aanvankelijk behoorlijk punkerig klinkend, is The Ex in de loop der jaren een volledig eigen koers gaan volgen. Tegenwoordig speelt de groep evenzogoed geïmproviseerde muziek, jazz, gitaarnoise en folk. Door de eigenzinnige opstelling (bijvoorbeeld de houding tegenover platenmaatschappijen en het consequent hanteren van een ...
Volledige biografie...

Bezetting

Katrin Bornefeld   drums, percussie, zang
Terrie Hessels   gitaar
Arnold de Boer   elektronica, gitaar, zang
Andy Moor   gitaar

Overige muzikanten

John Van De Weert  
Wim ter Weele   drums
G.W. Sok   zang
Luc Klaasen   basgitaar
Geurt van Gisteren   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1957   Sjako!
1980   Rondos
1980   Tröckener Kecks
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Ex

Voortgekomen uit de Amsterdamse kraakbeweging en aanvankelijk behoorlijk punkerig klinkend, is The Ex in de loop der jaren een volledig eigen koers gaan volgen. Tegenwoordig speelt de groep evenzogoed geïmproviseerde muziek, jazz, gitaarnoise en folk. Door de eigenzinnige opstelling (bijvoorbeeld de houding tegenover platenmaatschappijen en het consequent hanteren van een lage (maximum)verkoopprijs) dwingt de band veel respect af. De muzikale verrichtingen leiden in de loop der jaren tot brede waardering en in 1991 krijgt The Ex de BV Popprijs.

1979

G.W. Sok, Terrie, René en Ome Geurt - aan achternamen wordt niet gedaan - richten halverwege het jaar The Ex op. Bands als The Mekons en The Fall zijn als inspiratie zeer belangrijk. The Ex steekt het eerste halfjaar in graffitireclame. Naar verluidt zijn de rollen (instrumenten) verdeeld door lootjes te trekken (al wordt dat verhaal door de band in februari 2005 ontkent in een interview in het blad Jazzthetik).

1980

René wordt vervangen door Bas. De groep brengt in juni 1980 zijn eerste EP uit. Opvallendste kenmerken zijn de sterk ritmische gitaaraanslagen en de verbeten wijze waarop Sok de woorden de microfoon inspuugt. In dezelfde maand zit een flexidisc bij de Raket (een blad door de Rotterdamse anarchoscene rond de Rondos) en draagt men één nummer bij aan een single met vijf Utrechtse bands. Eind van het jaar verschijnt de debuutelpee Disturbing Domestic Peace. Bijgesloten zit een 7" single met vier live-nummers en een boekwerkje. Dat alles mag niet meer dan f 10,- kosten. De teksten handelen o.a. over politiek, kraken en onrecht. Vlak na de opnamen wordt Ome Geurt (naar A4) opgevolgd door Willem (ex-Rondos).

A4 Rondos

1981

The Ex organiseert met vijf andere bands een manifestatie. De opbrengst hiervan, en van de single Weapons For El Salvador, komt ten goede van de guerillabeweging in El Salvador. In augustus wordt de met sloop bedreigde Villa Zuid gekraakt. Enkele groepsleden gaan daar wonen. Samen met Svätsox en De Groeten maakt The Ex een flexidisc die in Wormer huis aan huis verspreid wordt. Bij de single zit een brochure om de bevolking te overtuigen dat de Villa moet blijven. De groep treedt veel op in zowel het zalen- als kraakcircuit.

Svätsox

1982

Tijdens de optredens ontstaan veel van de nummers voor History Is What's Happening. Dat dit materiaal beter gerijpt is blijkt wel, want de plaat is een flinke stap vooruit. Twee Ex-tracks komen op de verzamelelpee Oorwormer. Achter het drumstel wordt Willem vervangen door Sabien. Willem duikt eind jaren '80 op bij De Kift.

De Kift

1983

Dignity Of Labour verschijnt als doosje met daarin vier 7" singles en een boek. De singles bevatten acht titelloze tracks die handelen over de teloorgang van de in Wormer gevestigde Van Gelder papierfabriek. Gedeeltelijk neemt men de songs op in Dolf's Koeienverhuurbedrijf en gedeeltelijk in de ruïnes van de ontmantelde fabriek. In april komt Tumult uit. De plaat is geproduceerd door Jon Langford (Mekons). Bas ruimt het veld, om plaats te maken voor maar liefst twee vervangers: Luc en Joke. Een maand na Tumult komt de 12" Gonna Rob The Spermbank uit. Hierop staan vier nummers die tijdens de Tumult-sessies zijn opgenomen. In de herfst gaat The Ex samen met Alerta voor het eerst op tour in Engeland. De Red Dance Package 12" is een direct gevolg van deze samenwerking.

Dolf Planteijdt

1984

In maart verschijnt de dubbelelpee Blueprints For A Blackout. Het materiaal is gegroeid gedurende de vele optredens, maar ook gedeeltelijk ontstaan tijdens het werk in de studio. Het experiment heeft een grotere plaats gekregen. Naast de vrijere vorm van stijlen en songstructuren wordt het instrumentarium uitgebreid met o.a. orgel, viool, marimba, bierkratten en olievaten. Naar aanleiding van de Engelse mijnstakingen organiseert The Ex een benefiettournee door Nederland samen met o.a. Morzelpronk, Zowiso en agitpropdichter Nico van Apeldoorn. Het blad Gramschap doet een special over de positie van de Koerden. Bijgevoegd is de single Enough Is Enough die The Ex deelt met Awara, een groep Koerdische vluchtelingen. The Ex doet samen met Svätsox een rondreis door Zwitserland. Sabien stapt op omdat ze wil gaan reizen, haar plaats wordt ingenomen door de Duitse Katrin (kortweg Kat).

Morzelpronk

1985

Joke verlaat in januari het collectief en omdat Luc toch ook al bast, wordt geen vervanger gezocht. Een live-verslag van de mijnwerkersbenefiettour verschijnt als Support The Miners' Strike. Van de tournee door Zwitserland in '84 verschijnt een split-cassette samen met Svätsox. Naast een reeks benefietoptredens ten bate van Onkruit in samenwerking met B.G.K. en de Wanda's gaat de formatie opnieuw op tournee in Zwitserland, deze keer samen met If en Zowiso. Tijdens deze concerten krijgt het materiaal van Pokkeherrie de kans te rijpen, het experiment doet even een stapje opzij voor een ouderwets strakke en harde Ex-plaat.

B.G.K.

1986

In maart treedt John (ex-Rondos) toe als extra gitarist/zanger en met hem neemt men 1936 : The Spanish Revolution op. Deze dubbelsingle met uitgebreid fotoboek herbergt een paar oude Spaanse volksliedjes. Het is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van The Ex, het fotoboek ziet er schitterend uit en vooral in Engeland waar The Spanish Revolution bij Ron Johnson Records verschijnt, verkoopt het project uitstekend. Een tournee met de Britse groep The Membranes volgt, hiervan wordt een aantal optredens opgenomen.

1987

The Ex werkt intensief aan de dubbelelpee Too Many Cowboys die gedeeltelijk bestaat uit live-werk en verder uit studionummers waarop het experiment wederom niet geschuwd wordt. Zo is er ruime aandacht voor gitaarnoise, maar er zijn ook sfeervolle instrumentals. Bijgevoegd is een flexi-disc met het nummer Wie Vermoordde Hans K.?. Deze in een politiecel, onder mysterieuze omstandigheden, omgekomen kraker is het onderwerp van een vrije bewerking van Bob Dylan's Who Killed Davey Moore? Een uitgebreide tour door Oost-Europa vindt plaats, waarbij o.a. Polen, Tsjechoslowakije en Hongarije worden aangedaan. Samen met de Engelse band Chumbawamba wordt onder de naam Antidote de Destroy Fascism! single opgenomen. Een concert in Wroclaw, Polen tijdens de tour door het Oostblok wordt op cassette uitgebracht.

1988

Gitarist John wil meer tijd spenderen aan zijn schrijf- en tekenwerk, verlaat daarom de band en wordt opgevolgd door Nicolette. Een uitgebreide tour door Engeland vindt plaats. Na al die jaren per release een andere naam voor de platenmaatschappij te hebben gebruikt, verschijnt Hands Up! You're Free op Ex Records. Hands Up! You're Free is een verzameling nummers opgenomen tijdens Peel sessies in '83, '85 en '86. Er staat één nieuw nummer op; de overige nummers zijn bewerkingen van ouder materiaal. Tournees door Italië (met Chumbawamba), Griekenland en Hongarije volgen. Hierna wordt in Engeland met wederom Jon Langford Aural Guerrilla opgenomen. Men probeert de energie van optredens op vinyl vast te leggen, wat goed lukt want Aural Guerrilla is een gedreven plaat. Tegelijkertijd verschijnt de Rara Rap single. Het is een aanklacht tegen apartheid en de houding van de Nederlandse politiek tegenover dit systeem. In die tijd vinden aanslagen plaats tegen voornamelijk Shell onder de naam Rara. De single verschijnt naar aanleiding van de arrestaties op 11 april en de rechtzaak tegen één van de Rara-verdachten.

1989

Aan het begin van het jaar verschijnt Intifada, een verzamelaar bij het label Konkurrel. Aan deze schijf die de Palestijnse volksopstand een hart onder de riem probeert te steken, werkt The Ex mee met de nummers Fright en Tent no. 50. Samen met het Schotse Dog Faced Hermans wordt getourd door Nederland en Zwitserland. Tussen beide bands ontstaat een hechte vriendschap die er o.a. toe leidt dat Dog Faced Hermans-lid Wilf Plum nauw betrokken raakt bij de opnamen voor Joggers & Smoggers. Nicolette is dan inmiddels alweer uit de gelederen verdwenen. In oktober gaat The Ex voor 't eerst naar Amerika (en tourt daar met de Canadese groep NoMeansNo), tijdens de succesvolle tour treedt de groep twee keer op in CBGB's waarvan de IKON TV-opnamen maakt die later in het jaar worden uitgezonden. In november verschijnt de dubbelelpee Joggers & Smoggers. Op maar liefst 34 nummers laat de band zich bijstaan door een keur van gast-musici. Meest opvallende namen zijn Lee Ranaldo en Thurston Moore van Sonic Youth, die hun bijdragen per post opsturen. Er is weer volop plaats voor experimenten, zo zijn bijvoorbeeld de uit de jazz-wereld afkomstige Ab Baars en Wolter Wierbos (o.a. ex-Loos Ensemble) van de partij, speelt een Turkse vluchteling saz en doet geluidsdichter Dorpsoudste de Jong een aantal voordrachten. De pers is meer dan lovend over Joggers & Smoggers. Het project krijgt een exclusieve live-uitvoering tijdens het Dissonanten festival in Rotterdam. Onder de naam The Ex Colossus Big Band is ook een aantal gasten aanwezig zoals o.a. Baars, Wierbos, Dolf Planteijdt, Andy (Dog Faced Hermans) en Dorpsoudste de Jong.

Dog Faced Hermans Ensemble LOOS

1990

The Ex speelt voor het eerst op het Noorderslag-festival. In januari wordt de Treat cassette uitgebracht, een split-tape met live werk van zowel The Ex als de Dog Faced Hermans. Laatstgenoemde band ligt in 1990 zo goed als stil, waardoor hun gitarist Andy bijna een jaar aan The Ex uitgeleend wordt. De single Lied Der Steinklopfer is een tekst van Kurt Tucholsky, die in het Duits en Engels door The Ex (met hulp van Dog Faced Hermans) wordt gebracht. In het gezelschap van Andy reist de groep door West-Duitsland en de Sovjet-Unie (met Morzelpronk). In juni doet de formatie een optreden met Tom Cora een cellist die bekend is van o.a. Skeleton Crew, Curlew en John Zorn. Voor de eerste keer in de geschiedenis komt een cd van The Ex uit. Dead Fish is een 3" cd, verpakt in een envelopje in de hoes op 10" formaat (op vinyl is Dead Fish een 10"!). Op het Engelse Clawfist mag The Ex samen met The Mekons uitgave 4 verzorgen. Op de singles van Clawfist coveren de twee groepen een nummer van elkaar. Keep On Hoppin' is een Mekonsnummer door The Ex, de Mekons nemen Crap Rap onder handen.

1991

In januari duikt The Ex met Tom Cora de studio in om twaalf nummers op te nemen. De groep kondigt een abonnementserie van zes singles aan. Het is de bedoeling elke twee maanden van '91 een single uit te brengen. Bij het abonnement hoort een verzameldoos, alles voor slechts f 36,-- inclusief portokosten. Als eerste verschijnt in februari Slimy Toad/Jake's Cake. In april wordt deel 2 gereleased, hierop doet The Ex in samenwerking met de koerdische zanger Brader een tweetal koerdische liederen.
Wederom met NoMeansNo wordt door de USA en Canada getourd. De compilatie-cassette Ample komt uit met daarop werk uit de periode '80-'91. Deel drie van het single-zesluik verschijnt in juni. Diezelfde maand treedt de groep op in het BIM-huis in Amsterdam bijgestaan door o.a. Ab Baars, Wolter Wierbos en Han Bennink. Van dit optreden komen vier nummers op deel 4 van de serie (een dubbelsingle).
Scrabbling At The Lock is de eerste van twee platen in samenwerking met cellist Tom Cora. De pers is laaiend enthousiast. Mede door het optreden van The Ex en Cora in Paradiso op 17 augustus is er veel aandacht van radio en tv. Internationaal gezien is er eveneens veel lof voor de plaat. Scrabbling At The Lock wordt de best verkochte plaat uit de historie van The Ex. Drukte rondom deze release en veel optredens in Nederland, Engeland en Ierland vertragen de voortgang van de abonnementserie want pas in december ligt de verschijningsdatum van deel vijf van het single-project, deze keer in samenwerking met de Belgische komieken Kamagurka en Herr Seele.

1992

In januari neemt The Ex tijdens Noorderslag de BV Popprijs '91 in ontvangst. Het wordt nu langzaam maar zeker wat rustiger aan het Ex-front. De stroom releases, die vanaf het begin gigantisch is geweest, lijkt tot bedaren te komen. Ook is de formatie minder vaak op het podium aan te treffen. In maart wordt de single-zesluik opvallenderwijs gecompleteerd door een 12" (met de lengte van een 7" single) die dus niet in de verzameldoos past. Naast het uitbrengen van een registratie van het concert in het BIM-huis op video worden bijna alle oude albums in een aantal worpen op cd heruitgegeven.

1993

And The Weathermen Shrug Their Shoulders is de tweede samenwerkingsplaat met Tom Cora. Gezamelijk gaan ze deze keer ook uitgebreid op tournee, waarbij onder andere de bezoekers van het prestigieuze avantgarde MIMI festival in St. Martin De Crau platgespeeld worden. Men mag men het podium pas verlaten na vier toegiften, een opvallend gegeven op een festival waarop de meeste artiesten het met een beleefd applausje moeten doen.

1994

Aangevuld met Joop van Brakel (Nasmak) en in combinatie met een dansgroep onder leiding van Wim Kannekens werkt The Ex aan It's All Too Beautiful. Het zijn performances waarbij muziek en moderne dans elkaar aanvullen en soms een confrontatie lijken aan te gaan.

Nasmak

1995

Er volgt een lange reeks opvoeringen van de muziek- & dansvoorstelling It's All Too Beautiful. Na het stoppen van Dog Faced Hermans treedt Andy definitief tot The Ex toe. Ook Han Buhrs komt de gelederen versterken. Met deze mensen wordt Mudbird Shivers opgenomen. De komst van Han Buhrs leidt ertoe dat de muziek een nog breder gebied gaat bestrijken, zo blijkt blues op de Ex-manier ook heel goed te kunnen. De relatieve rust van de voorbije jaren wordt met de release van Instant - een dubbelcd - in een ander daglicht geplaatst. Op Instant is te horen hoe grillige experimenten met oude bekenden als Ab Baars, Wolter Wierbos en Han Bennink maar ook Dolf Planteijdt, Tristan Honsinger en Michael Vatcher klinken. Het geïmproviseerde karakter maakt Instant tot een moeilijk toegankelijk album, maar blijkt bij doorluistering een indrukwekkend document. In dezelfde sfeer wordt ook de video Sounds Of Bells als een project van Terrie & Andy & Friends opgenomen en uitgebracht. Het jaar en een tijdvak wordt afgesloten met de uitgave van de cassette Ample 2, die opnamen uit de periode '85-'95 bevat en een Ex-party in Paradiso onder de naam 'Plezante Aangelegenheid'. Deze avond biedt allerlei verrassingen zoals een reünie van de Stretchheads uit Glasgow, optredens van Han Bennink (met onder andere houten schoenen), Tony Buck, dans door Katie Duck en Eileen Standley, een bluesduet met Han Buhrs en Dolf Planteijd, een optreden van de Ex zelf, vergezeld door Tony Buck, Michael Vatcher en Wolter Wierbos.

1996

De leden van The Ex nemen een jaartje de tijd om andere dingen te doen. Na zo'n 16 jaar is het eindelijk tijd voor vakantie. Toch kunnen ze maar moeilijk stil zitten. Op Terrie na, die een reis door Afrika maakt, raakt de rest betrokken bij projecten als Kletka Red en Magpie. Jos schrijft aan drie boeken tegelijk en werkt aan nieuwe songteksten. Zonder Terrie wordt een optreden gedaan in de Melkweg, waarbij een aantal leden van Osdorp Posse bij een paar nummers meedoen en wordt een kleine tour ondernomen door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Bij het laatste optreden in Oostenrijk voegt Terrie zich ook weer bij het gezelschap.

Osdorp Posse

1997

Wegens drukte in verband met zijn ander muzikale projecten verlaat Han de groep. Luc, Terrie, G.W. Sok en Andy nemen begin '97 de draad weer op en gaan oefenen. Kat bevalt van haar tweede dochter en heeft tot na de zomervakantie vrijaf. In maart doet Andy een aantal optredens met Kletka Red. Terrie, Luc, Andy en Tony Buck doen een aantal concerten in april in Nederland, België en Frankrijk. Samen met Han Bennink wordt in de lente getourd door Nederland, België en Frankrijk. Van G.W. Sok verschijnt eind mei het boek Ex-rated, waarin 69 van zijn (gebruikte en niet gebruikte) songteksten van de eerste zestien jaar zijn gebundeld. Hij verzorgt ook zelf de illustraties in dit boek. In mei verschijnt ook de re-release van 1936 - The Spanish Revolution. Bij het boek zijn nu twee 3" cd-tjes gevoegd. Er zijn eveneens plannen om Hands Up! You're Free en Dead Fish (in een logischere cd-verpakking als destijds) op cd her uit te geven, maar dat plan wordt uitgesteld tot 2001. De al eerder aangekondigde single-verzamelaar lijkt nu echt aan de beurt te zijn, maar wordt uitgesteld tot 2000.

Kletka Red

1998

The Ex is op zoek naar een platenlabel in de Verenigde Staten en benadert met succes het label Touch & Go. De plaat wordt opgenomen door niemand minder dan Steve Albini in zijn nieuwe studio. Zowel Steve Albini (die in 1988 het album Wrede van Gore co-produceerde) als Touch & Go baas Corey blijken reeds lange tijd groot bewonderaars te zijn van The Ex. Sonic Youth vraagt The Ex als voorprogramma voor een tour door Amerika. Andy Moor speelt naast The Ex ook in de avantgardistische wereldmuziekgroep Kletka Red.

Gore

1999

The Ex viert in mei haar twintigjarig bestaan in Paradiso met o.a. Shellac en enkele bevriende Nederlandse bands. Ook neemt de groep een mini-album op met de Amerikaanse groep Tortoise.

2000

Het tweede album van Kletka Red, waarin Andy Moor speelt, verschijnt. Een extra aflevering van Paradisolife van de NPS in het kader van het Holland Festival heeft in juni The Ex in de hoofdrol. Met een door de band samengestelde big band Het Grote Ex Orkest brengen ze speciaal voor dit project door The Ex geschreven materiaal ten gehore. De Nieuw-Zeelander Hamisch McKeich die vier jaar lang fagot heeft gespeeld bij het Nederlands Philharmonisch orkest is dirigent. Tevens speelt hij elektrische fagot. Onder de muzikanten bevindt zich ook Wolter Wierbos op trombone. De teksten worden geschreven en voorgedragen door ex-voetballer en columnist Jan Mulder. Gitarist Terrie maakt twee uitstapjes. Eén album met drummer Han Bennink en één album met Ab Baars. De stukken op beide platen zijn improvisaties.

Ab & Terrie

2001

Op 17 april komt de eerste van twee cd's uit. Het studio-album Dizzy Spells is voor de tweede maal opgenomen onder productionele leiding van Steve Albini, ditmaal in de Black Box te Bretagne. De tweede cd, Een Rondje Holland, is een registratie van het concert van het Ex Orkest in juni 2000 in het kader van het Holland Festival. In juni gaan Andy en Terrie een dagje de studio in met Sonic Youth en leden van het ICP-orkest. De columns van Jos/GW Sok die hij onder de naam Goeroe Overflakkee tussen 1992 en 2000 schreef voor het muziekblad Opscene worden gebundeld in het boek Van God Los. The Ex reist weer de wereld rond voor optredens in Engeland (o.a. All Tomorrow's Parties-festival), Verenigde Staten, Frankrijk, België en Duitsland. Bassist Luc tourt met de band 4 Walls (de voortzetting van Roof) door ondermeer Frankrijk en Canada. Andy speelt gitaar bij de dansgroep Magpie. Op 9, 10 en 11 november wordt The Ex in staat gesteld in het Oostenrijkse Wels een driedaags festival te organiseren. Tijdens het IDFA wordt de documentaire Beautiful Frenzy vertoond. De film over The Ex is gemaakt door de Zweedse cineasten Christina Hallström en Mandra U. Wabäck. De film verschijnt een jaar later op video.

4Walls

2002

The Ex en drummer Han Bennink vertrekken in januari naar Ethiopië voor enkele speciale concerten. Ex-drumster Kat doet een korte tournee samen met de Tjechische violiste/zangeres Iva Bittova. Op 26 april, tijdens het tweede weekend van All Tomorrow's Parties, een door de Amerikaanse band Shellac geprogrammeerd festival nabij het Britse kuststadje Rye, maakt het Ex Orkest grote indruk op het internationale publiek. Het orkest speelt in dezelfde maand ook in Frankrijk en Zwitserland. In oktober worden de opnamen uit 2001 met Sonic Youth en ICP uitgebracht in de serie In The Fishtank. Aan het eind van die maand doet gitarist Andy optredens met het Trio Moore/McLean/Fuhler (samen met Cor Fuhler en Colin Mclean). Hij brengt samen met de Amerikaanse elektronische muzikante Kaffe Matthews de cd Locks uit. Het duo tourt door Frankrijk (Festival Densités) en Italië. Tijdens het festival in Frankrijk speelt ook Terrie als duo met Han Bennink. Op 9 november vormen Andy en Terrie tijdens het Unlimited Festival een kwartet met Han Bennink en Hamid Drake. De cd Fiets bevat elf improvisaties van Terrie samen met de contrabassiste Rozemarie Heggen.

2003

Na negentien jaar trouwe dienst neemt bassist Luc afscheid van de band en wordt hij vervangen door contrabassiste Rozemarie Heggen. De bassiste is afkomstig uit de modern klassieke muziek en speelde onder andere bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het ASKO en Nieuw Ensemble. De nieuwe bezetting trekt vanaf februari voor het eerst door Nederland. Daarna volgen tournees door Italië, Frankrijk en Eritrea. De band stelt een cd en fotoboek samen over de tournee in Ethiopië, januari 2002. In september reist The Ex drie weken door de Verenigde Staten voor optredens in Chicago, Cleveland, Detroit, New York, Boston, Baltimore, Princeton, Philadelphia, Houston en Austin. De groep neemt in dezelfde periode voor de derde maal een album op met Steve Albini in zijn Electrical Audio Studio te Chicago. In oktober starten de repetities met theatergroep Alex d'Electrique voor een programma dat in 2004 wordt uitgevoerd. In het najaar doet de groep een korte Franse tour en optredens in Engeland en Ierland.

2004

The Ex The Ex vertrekt in maart voor de tweede maal naar Ethiopië om daar een tournee van drieënhalve week te doen. In januari 2002 werd het noorden van het Afrikaanse land aangedaan, ditmaal gaan de muzikanten naar het zuiden. Volgens The Ex is het de eerste keer dat een westerse band in die regio speelt. In de hoofdstad Addis Abeba wordt opgetreden voor de Ethiopische TV en doet de groep een workshop op de Yared Music School. Ook wordt samengewerkt met diverse lokale muzikanten. The Ex speelt naast eigen nummers, bewerkingen van hun favoriete Ethiopische zangers. Een speciale cassette-uitgave voor Ethiopië bevat nummers van de nog uit te komen nieuwe CD van The Ex, opgenomen door Steve Albini, en een kant met de Ethiopische Ex nummers. Het dubbelalbum Turn (opgenomen in september 2003) bevat gastbijdragen van de Franse klankdichter Anne-James Chaton, de Britse saxofonist John Butcher, Mingiedi Mawangu (in Theme From Konono) en Jimmy Langford (zoon van Jon Langford van Mekons en The Waco Brothers). De tekst van het nummer IP Man is gebaseerd op een tekst van Cornelis Vreeswijk. Op 19 en 20 november viert The Ex 25jarig jubileum met een tweedaags festival in Paradiso. Het feest wordt vervolgd met een jubileumtournee door Frankrijk met 35 bevriende muzikanten uit verschillende windstreken.

Cornelis Vreeswijk

2005

The Ex In maart verlaat Rozemarie Heggen de band. Ze wordt tijdens de Franse tournee tijdelijk vervangen door bassist Massimo van de Italiaanse band Zu en door Colin McLean (Dog Faced Hermans) tijdens de concerten in Griekenland. The Ex is te zien op Europese festivals onder meer in St. Petersburg, Athene, Biel, Moers en Bourges. Samen met theatergroep d'Electrique voert The Ex in juli tijdens het Over Het IJ Festival op de voormalige NDSM-werf een bewerking uit van A Clockwork Orange. De regie is in handen van Ola Mafaalani. De cd In The Event is een samenwerking met de Franse geluidsdichter Anne James Chaton waarmee de band regelmatig op het podium staat. De plaat bevat het gezamenlijke, ritmisch georiënteerde, dertig minuten durende experimentele stuk Événement No 19 en een remix door Ex-gitarist Andy Moore van het titelnummer dat eerder op het album Turn verscheen. Naast Chaton is in het nummer In The Event ook de Britse saxofonist John Butcher te horen. De verzamelaar Singles.Period (5 september) bevat alle singles die The Ex op vinyl uitbracht tussen 1980 en 1990. Na de zomer werkt de band als viermansformatie aan een nieuwe live-set, ditmaal zonder bas, maar wel met twee baritongitaren. Tussendoor volgden optredens op festivals in Gent (Jem Cohen's Fusebox) en Straatsburg (Nuits des Européennes), waarna The Ex met het nieuwe repertoire een tiendaagse tournee doet door Duitsland en een reeks optredens in Frankrijk. Na een aantal gastoptredens in de band van John Cale doet Terrie Ex eind september in Italië vier optredens als onderdeel van de de improvisatiegroep Original Silence met daarin ook Thurston Moore en Jim O' Rourke van Sonic Youth, de Zweedse saxophonist Mats Gustaffson en DJ Olive uit de VS.

Dog Faced Hermans

2006

Tijdens de Nederlandse optredens wordt The Ex afwisselend bijgestaan door zea en Drive By Wire, de nieuwe band van Simone Holsbeek (Cords, Telefunk). In februari reist The Ex door Frankrijk voor een tiendaagse tournee. The Ex gaat in april de studio in om een cd op te nemen met de Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria (1935). In dezelfde periode presenteren The Ex en Mekuria een Ethiopische avond tijdens optredens in Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Diksmuide (België) en de Franse steden Parijs en Tourcoing. Tijdens de optredens doen ook de muzikanten Xavier Charles (klarinet), Joost Buis (trombone) en Brody West (altsaxofoon) mee. Op TERP, het sublabel van The Ex, verschijnt het album Takkabel van het Mohammed Jimmy Mohammed trio. Rond de zomer volgt een tournee door Scandinavië en optredens op diverse Europese festivals waaronder Roskilde, In Music Festival te Zagreb en Fusion in het Duitse Lärz. In september wordt de band speciaal overgevlogen voor een optreden in Chicago tijdens het 25jarig jubileum van hun Amerikaanse platenlabel Touch & Go. Het is de dertiende keer dat The Ex de Verenigde Staten bezoekt. In het najaar speelt de band in Spanje, Frankrijk, Italië en Oostenrijk, in de laatste drie landen samen met zanger Mohammed Jimmy Mohammed en zijn trio. Het album Moa Anbessa, samen met Getatchew Mekuria, komt uit in oktober. Terrie en Katrin spelen 25 november samen met Xavier Charles en Michael Vatcher op het Zuid Nederlands Jazzfestival in Eindhoven. Terrie neemt in oktober ook een album op met improviserende drummer Han Bennink. Andy maakt muziek voor de theatervoorstelling Hemel Boven Berlijn van Toneelgroep Amsterdam in een coproductie met het Repertory Theatre uit Boston. The Ex keert in december terug naar Amerika voor een tournee langs de oostkust. Tijdens deze tournee doen Andy en de Amerikaanse DJ Rupture een gezamenlijk optreden in de Tonic te New York. Ze werken ook samen aan een album. Mohammed Jimmy Mohammed overlijdt in december aan een longontsteking.

Drive By Wire

2007

The Ex De presentatie van de cd Moa Anbessa in Addis Abeba in januari wordt vastgelegd op video. Terrie en stemkunstenaar Jaap Blonk gaan eind januari op tournee door Frankrijk. The Ex speelt in het voorjaar in Scandinavië (7 optredens in Noorwegen en 1 in Zweden), Frankrijk en Zwitserland. In april verschijnt van Terrie en Han Bennink de cd Zeng! Het duo is ook betrokken bij Transparancy Wolk No. 3, een liveplaat op het label van kunstschilder/drummer Rik van Iersel. Terrie speelt mee op het album The First Original Silence van Original Silence, een gelegenheidsband met o.a. Thurston Moore van Sonic Youth. Van gitarist Andy verschijnt het soloalbum Marker. Hij brengt ook een cd uit met de Franse geluidsdichter Anne-James Chaton en een cd met Yannis Kyriakides. In mei gaat The Ex met theatergroep d'Electrique met de voorstelling Clockwork Orange een maand op tournee langs schouwburgen en theaters in Nederland. Een documentaire van het Getatchew/The Ex project uit 2006, gemaakt door de Franse filmmaker Stephane Jourdain, komt in september uit op dvd. Eind september doet The Ex een vierdaagse Nederlandse tournee samen met Getatchew Mekuria. Op het podium staan ook Xavier Charles (klarinet), Brodie West (altsaxofoon) en Joost Buis (trombone). Op 8 december staat het gezelschap op het Transmusicales de Rennes Festival en 20 december op het Africolor Festival in Parijs. De dvd Building A Broken Mousetrap (november) is een registratie door filmmaker Jem Cohen van negen nummers die The Ex speelde tijdens een concert in de Knitting Factory te New York op 11 september 2004.

Yannis Kyriakides

2008

Op 7, 8 en 9 mei cureert The Ex drie concerten tijdens het 25jarig jubileum van Music Action, een toonaangevend festival in het Franse Vendoeuvre. De band speelt daar met bevriende muzikanten John Butcher, DJ Rupture, Clayton Thomas, Afework Negussie, Han Bennink, Wolter Wierbos, Joost Buis, Xavier Charles, Brodie West, danser Melaku Belay en Getatchew & Guests. The Ex cureert samen met zea in mei een aantal concerten en workshops in Ethiopië met optredens op het festival van de Alliance Francaise, het Hager Fekir Theatre, een muziekschool voor blinden en diverse nachtclubs. Van 29 mei tot en met 8 juni zijn The Ex & Getatchew Mekuria & Guests op tournee door Frankrijk en Zwitserland. In augustus gaat het grote gezelschap naar de Verenigde Staten voor een korte tournee langs de oostkust. De tour eindigt in New York waar de muzikanten door het Lincoln Center of Performing Arts gevraagd zijn voor een groot concert in het Damrosch Park. Drumster/zangeres Kat maakt met gitarist/zanger Jon Langford (Mekons) een album vol folkpunkliedjes onder de naam Katjonband. De cd komt uit bij het Amerikaanse label Carrot Top Records.

2009

Na 29 jaar en 1371 optredens stopt Jos Kley alias G.W. Sok in goed overleg als zanger van The Ex. Hij meldt niet meer het enthousiasme op te kunnen brengen voor een volledige inzet en wil zich meer richten op zijn schrijverschap en zijn grafisch ontwerp. The Ex gaat op tournee met Arnold de Boer van zea als vervanger. De Boer neemt gitaar, zang en elektronica voor zijn rekening. In maart gaat The Ex op Europese tournee met The Ililta Band, een groep rondom de Ethiopische zanger en bespeler van het snaarinstrument masinqo Chalachew Ashenafi. Een maand later vertrekt de band naar Spanje voor optredens in onder meer Barcelona en Madrid. De dvd The Convoy Tour: 25 Years Of The Ex bevat een verslag van de jubileumtournee door Frankrijk. Andy Moor brengt met Colin McLean de cd Everything But The Beginning uit met daarop registraties van optredens in de periode 2006/2007 met gastmuzikanten en dansers. The Ex viert het dertigjarige bestaan met een twee cd's tellende compilatie. In de laatste week van december organiseert The Ex voor de derde keer het project The Ex Presents In Ethiopia. Onder de titel Saxophones doet de band samen met de tenorsaxofonist Ken Vandermark uit Chicago, Ab Baars en Friso Heidinga optredens in Ethiopië en staat een saxofoonreparatieworkshop op het programma.

zea

2010

Tijdens hun eerste Britse tournee sinds 2003 wordt The Ex versterkt door Brass Unbound, een speciaal voor de tournee samengestelde blazerssectie die bestaat uit Mats Gustafsson, Ken Vandermark, Roy Paci en Wolter Wierbos. De tournee start op 29 januari in Bristol en eindigt op 7 februari in de Ierse hoofdstad Dublin. Daarna verschijnt op het label Smalltown Superjazz de cd Lean Left onder de naam The Ex Guitars Meet Nilssen-Love/Vandermark Duo. De eerste plaat van The Ex met De Boer is de vinylsingle Maybe I Was The Pilot/Our Leaky Homes (maart). De belangrijkste riff op de A-kant is een bewerking van een riff uit een nummer van de Oegandese muzikant Iganitiyo Ekacholi, de titel van kant B is afkomstig uit het boek Heat van de Britse journalist George Monbiot. In maart zit de band in Chicago in de studio van Steve Albini voor opnamen van het album Catch My Shoe (september). Voormalige Ex-vocalist G.W. Sok brengt met de Brit Olli Heffernan de vinylsingle 2-2-3 Fridges/Rid uit als deel drie in de Detective Instinct-serie op het label Sickroom Records.

2011

The Ex in 2011 Terrie Ex improviseert samen met Han Bennink en Brodie West op het album Let's Go. In februari doet The Ex een optreden tijdens het International Film Festival Rotterdam. De rest van de maand staat in het teken van Ethiopië en optredens op muziekscholen en universiteiten in Addis Abeba en een speciale show in Debre Berhan met circusacts. De band vliegt de oceaan over voor een Amerikaanse tournee die op 8 maart start in Chicago en 18 maart eindigt in Los Angeles. Daarna volgt in april Europa, met shows in Duitsland, Tsjechië en België, en op 24 april eindigend in de Amsterdamse OCCII. Na twee optredens in Rusland, op 12 mei in Moskou en 13 mei in St. Petersburg tijdens het SKIF Festival, doet The Ex met Brass Unbound drie optredens in Canada: 18 mei in Toronto, 19 mei in Victoriaville tijdens het Festival Musique Actuelle en 20 mei in Ville De Sagueny tijdens het Festival de Musique de Creation. De band doet in juni opnieuw een reeks optredens met de Afrikaanse saxofonist Getatchew Mekuria, te beginnen in Utrecht op 10 juni. Het gezelschap doet ook Tsjechië (Respect Festival in Praag) en Frankrijk aan. The Ex cureert op 2 juli een podium tijdens Roskilde in Denemarken en speelt daar met Roy Paci, Ililta Band, DJ Rupture, Jackdaw With Crowbar en Api Uiz. Arnold de Boer doet daar ook een sessie als zea. Vanaf eind augustus trekt The Ex opnieuw met Brass Unbound door Europa. Het startschot is op 24 augustus in Paradiso, waar de band een van de genomineerden is voor de Amsterdamprijs, de grootste Amsterdamse cultuurprijs. In september touren Terrie Ex en Andy Moor (The Ex Guitars), saxofonist Ken Vandermark en drummer Paal Nilssen-Love met het programma Lean Left een maand lang door Europa. Tijdens hun verblijf in Athene in oktober belandt The Ex met de bandbus midden in de protesten tegen de Griekse overheid. In december starten in Wormerveer opnamen van een instrumentaal album met Getatchew Mekuria. Voormalige Ex-zanger G.W. Sok brengt met zijn nieuwe band Zoikle de 7"-single Illusies 1 & 2 uit. Hij neemt ook een album op met de band Cannibales & Vahinés uitToulouse, Frankrijk. Later vormt hij samen met Ajay Saggar (The Bent Moustache) de band King Champion Sounds.

King Champion Sounds Zoikle

2012

The Ex en Getatchew nemen in februari en april nog meer muziek op in Wormerveer. De opnamen worden begin mei afgerond in Addis Abeba. Op 6 juli wordt in het Bimhuis het nieuwe gezamenlijke dubbelalbum Y'Anbessaw Tezeta (In Memory Of The Lion) gepresenteerd. Op de extra cd staan historische opnamen, onder meer van Getatchew en Instant Composers Pool (ICP), Haile Selassie 1 Theatre Orchestra (1960!) en een liveregistratie van de saxofonist en The Ex in Montreal. Het optreden in Amsterdam wordt vervolgd met een tournee door Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, België en Nederland. Na vijf optredens in Brazilië staat in oktober een tournee op het programma door Turkije, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Servië, Kroatië en Hongarije. Op 2 november staat The Ex op het Oslo World Music Festival samen met vijftien Ethiopische muzikanten en verschillende jazzimprovisatoren. 21 en 22 december pakt The Ex groots uit in het Bimhuis tijdens de viering van hun 13 1/3e jubileum.

Discografie The Ex

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Ex

Audio/Video The Ex

Video The Ex

The Ex - Double Order
The Ex - Double Order
The Ex - maybe i was the ...
The Ex - maybe i was the pilot
the Ex - live 1990
the Ex - live 1990
the ex olympigs a.c.u. u...
the ex olympigs  a.c.u. utrecht 1986
The Ex "videoclip" (1984)
The Ex "videoclip" (1984)
The Ex - Money
The Ex - Money
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
the Ex - live 1990

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer