Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE FIREBIRDS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - heden

Genre

garagerock, sixties, surf

Online

Officiële website

The Firebirds

In de jaren negentig Nederlands beste serieuze sixties-party band. Het uit Groningen afkomstige gezelschap speelt begin jaren tachtig louter Venturesnummers speelt. In de loop der jaren wordt het repertoire uitgebreid met andere surf- en garagerock-instrumentals. Slechts een enkele keer wordt bij The Firebirds gezongen.
Volledige biografie...

Bezetting

Gerhard Rinsma   gitaar
Hans Dallinga   gitaar, zang
Titus Smid   basgitaar, zang
Arnold Veenkamp   drums

Overige muzikanten

André Dodde   orgel
Albert-Jan Scheeper   gitaar

Genoemd in de biografie van

1990   The Beavers
1992   Green Hornet
1997   Jabberwocky
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Firebirds

In de jaren negentig Nederlands beste serieuze sixties-party band. Het uit Groningen afkomstige gezelschap speelt begin jaren tachtig louter Venturesnummers speelt. In de loop der jaren wordt het repertoire uitgebreid met andere surf- en garagerock-instrumentals. Slechts een enkele keer wordt bij The Firebirds gezongen.

1991

The Firebirds worden door Albert-Jan Scheeper en Hans Dallinga opgericht met de bedoeling louter hun goden The Ventures na te spelen. Na veel bandwisselingen ontstaat begin jaren negentig de min of meer definitieve bezetting van The Firebirds. Op bas Titus Smid, Andre Dodde op Philicorda-orgel en Arnold Veenkamp op drums. De stijl wordt Fratrock, een combinatie van garagerock en surfinstrumentals. Leadzangers worden Hans en Titus.

1992

Het doorbraakjaar. Mede dankzij de Vera-scene, waar de Kelderbar menigmaal platgespeeld wordt, en de zoveelste garagerevival komen The Firebirds ook buiten de Grunninger grenzen aan de bak. Grammofoonplatenhandelaar Jan Kooy richt een vinyl-singleslabel op: Kogar (inderdaad van Kooys garage). The Firebirds komen als één van de eersten uit met een EP met drie nummers.

1994

De Noorderslag in januari van dit jaar is het absolute hoogtepunt in hun carrière. Hier spelen zij met stijlgenoten in de Sixtieskelder. De enige zaal die bij elk optreden stampend vol is. De kritieken zijn ook enthousiast.

1995 - 1996

Inmiddels ondergebracht bij een groot boekingsimperium wordt de groep in den lande steeds bekender. Grotere optredens worden gedaan in het voorprogramma van onder andere Dick Dale en vooral The Treble Spankers.

The Treble Spankers

1997

Lid van het eerste uur Albert-Jan Scheeper verlaat wegens familieuitbreiding de band. Hij mist daardoor de opnamen voor de eerste CD/LP. Maarten Heijblok, bassist van The Treble Spankers, produceert de plaat. Opvallend op deze plaat is dat de band nog steeds de voorkeur geeft aan het louter coveren van liedjes, eigen composities komen er niet op voor.

Maarten Heijblok

1998

Gerhard Rinsma neemt de plaats in van Albert-Jan Scheeper. De band speelt regelmatig in het clubcircuit.

1999

De eerste CD staat in de planning, al komt er als vanouds ook weer iets op vinyl uit. De band is nog steeds een graaggeziene gast in het live-ciruit en The Firebirds spelen op enkele belangrijke festivals. Toch verkiest de band nog steeds geen carrière in de muziek en blijft gewoon lekker spelen het devies.

2000

In mei komt op Hidden Charms Records de 7" Play 2 Hits For The Kids uit. De cd Firebirds is een ode aan favoriete muzikanten van de voorbije eeuw. Op het Amerikaanse Double Crown Records verschijnt het kerstalbum Seasonal Favorites : Volume One; de bijdrage van de Firebirds is het nummer Living Doll.

2002

In oktober brengt My First Sonny Weissmuller de tweede cd Their Second Album uit. Op de plaat staan vijftien covers vol rock'n'roll, garagerock, surf en punk, waaronder enkele instrumentale nummers.

2005

Drummer Arnold Veenkamp speelt naast The Firebirds orgel in de instrumentale rock'n'rollband Das Aldi Combo. Hans Dallinga speelt ook in de supergroep Los Tiki Boys met verder leden uit Treble Spankers en Hallo Venray.

Das Audio Combo Hallo Venray Los Tiki Boys The Treble Spankers

2006

Titus Smid blaast zijn legendarische garageband The Beavers nieuw leven in en brengt daarmee de single I'm On No One's Side uit op High School Refuse Records.

The Beavers

Discografie The Firebirds

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Firebirds

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer