Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE FREE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1968 - 1969

Genre

soul

The Free

Omvangrijke formatie die er eind jaren zestig - samen met The Swinging Soul Machine - voor zorgt dat Rotterdam bekend komt te staan als soulstad nummer één.
Volledige biografie...

Bezetting

Martin Beeke   saxofoon
Harry Jamin   trompet
Max Spangenberg   drums
Bobby Cash   percussie
Julian Schell   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Fokke Openty   basgitaar
Ferry Maat   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1968   Swinging Soul Machine
1969   Swinging Soul Machine
1983   Mai Tai
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Free

Omvangrijke formatie die er eind jaren zestig - samen met The Swinging Soul Machine - voor zorgt dat Rotterdam bekend komt te staan als soulstad nummer één.

1968

De band wordt opgericht in de bezetting Nichols, Verhoeven, Schell (dan nog op gitaar), Vlietstra, Mason, O’Connor, Jamin en Spangenberg, plus bassist Fokke Openty en tweede toetsenman Ferry Maat, die in de jaren zeventig landelijke bekendheid krijgt als presentator van het radioprogramma De Ferry Maat Soul Show op Hilversum 3. Met de debuutsingle Because I Love You scoort The Free meteen een (zomer)hit, in het najaar gevolgd door Soul Party.

1969

The Free verzorgt met veel succes het voorprogramma van de Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin en behaalt met Keep In Touch haar grootste hit. De optredens van de groep zijn geheel gemodelleerd naar de soulrevues van Sam and Dave, James Brown en Otis Redding, inclusief het schetterende koper, een gestroomlijnde choreografie en elkaar opzwepende zangers en zangeressen. Na het geflopte Try, Try, Try (Part 1) verschijnt de LP The Funky Free, geproduceerd door Golden Earring-manager en -producer Freddy Haayen. Nog datzelfde jaar gaat The Free uit elkaar. Verhoeven, Schell, Maat en Spangenberg formeren de sessiegroep California License, samen met de Engelse zangeres Christine Holmes (ex-Family Dogg).

Fred Haayen

Discografie The Free

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Free

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer