Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE GENTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1999 - heden

Genre

klassiek

Online

Officiële website

The Gents

De optredens van The Gents zijn steevast een buitengewone belevenis en kunnen dan ook rekenen op een enthousiast publiek en lovende kritieken in de pers: 'The Dutch equivalent of our own King's Singers, almost too mouthwateringly delicious'. Zo beschrijft een recensent van Gramophone een optreden van The Gents.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1997   Peter Dijkstra (3)

Biografie The Gents

De optredens van The Gents zijn steevast een buitengewone belevenis en kunnen dan ook rekenen op een enthousiast publiek en lovende kritieken in de pers: 'The Dutch equivalent of our own King's Singers, almost too mouthwateringly delicious'. Zo beschrijft een recensent van Gramophone een optreden van The Gents.

1999 - 2002

The Gents, een groep jonge zangers, wordt in 1999 opricht door artistiek leider en dirigent Peter Dijkstra. Het vocaal ensemble bestaat uit voormalige leden van het Roder Jongenskoor, dat opgericht werd door de vader van Peter Dijkstra, Bouwe Dijkstra. The Gents wordt alom geroemd vanwege de bijzondere klank, de grote mate van flexibiliteit en de weergaloze interpretatie van het zeer uiteenlopende vocale repertoire: muziek uit de renaissance, romantische muziek, popsongs, jazz en speciaal gecomponeerde werken voor dit mannenkoor. Verschillende componisten zetten zich in voor The Gents en maken arrangementen en opdrachtcomposities zoals Bart Visman, Bob Zimmerman, Roel van Oosten, Daan Manneke, Jetse Bremer, Tijs Krammer, Euwe de Jong, René Veen, Gustavo Trujillo en Joost Kleppe. Internationaal treden The Gents op o.a. in Japan, Canada, Frankrijk, Italië, Duitsland, Zweden, België, Engeland, Spanje en Rusland.

Bart Visman Bob Zimmerman Daan Manneke Gustavo A. Trujillo Jetse Bremer Joost Kleppe Peter Dijkstra (3) Roel van Oosten Tijs Krammer

2003 - 2004

The Gents ontvangt de eerste prijs voor jong talent van de 'Kersjes van de Groenekan Stichting', waarmee dit fonds haar grote vertrouwen toont in dit enthousiaste mannenensemble en de rol die het binnen de Nederlandse muziekwereld vervult.

2005 - 2007

Dit jaar is The Gents op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse zaken in Japan. Tijdens de Nederlandse dag op de wereldtentoonstelling treedt The Gents o.a. op voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima en de Japanse prins en prinses Akishino. Niet alleen prinsen en prinsessen zijn enthousiast: vanwege het overweldigende succes brengt The Gents in 2006 een tweede bezoek aan Japan. Het ensemble werkt o.a. samen met Holland Symfonia, Magogo kamerorkest, het Haags Saxofoonkwartet, Cristina Branco, Trijntje Oosterhuis, Carel Kraayenhof, Paul de Leeuw, Christianne Stotijn, Johannette Zomer, Lenneke Ruiten, Quirine Viersen, Mattijs van de Woerd, Frans Fiselier en de Japanse Enka-ster Yashiro Aki. Meerdere dirigenten hebben voor The Gents gestaan, zoals Ivan Fischer, Reinbert de Leeuw, Otto Tausk, Hans van den Hombergh, Maria van Nieukerken en Tijs Krammer.

Carel Kraayenhof Christianne Stotijn Cristina Branco Frans Fiselier Haags Saxofoonkwartet Hans van den Hombergh Holland Symfonia Johannette Zomer Lenneke Ruiten Magogo Kamerorkest Mattijs van de Woerd Paul de Leeuw Quirine Viersen Reinbert de Leeuw Tijs Krammer Trijntje Oosterhuis

2008 - 2012

Sinds augustus 2008 staat The Gents onder leiding van dirigent Béni Csillag maar Peter Dijkstra blijft wel vaste gastdirigent.

2013

Het Internationaal Korenfestival in Sint-Petersburg nodigt The Gents uit voor concerten in de Hermitage, de Capella en de voormalige Nederlands Hervormde kerk in de stad. Op het programma staan werken van o.a. Sweelinck, Schubert, Poulenc, Mäntyjärvi, Billy Joel en The Beatles.

Jan Pieterszoon Sweelinck

Discografie The Gents

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Gents

Audio/Video The Gents

Video The Gents

The Gents & Johannette Zo...
The Gents & Johannette Zomer, Things Are Looking up - George Gershwin
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Gents & Johannette Zomer, Things Are Looking up - George Gershwin

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer