Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE KLIEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Kliek

Periode

1987 - 1995

Genre

sixties

The Kliek

Amsterdamse beatband, actief tussen 1987 en 1995. Internationaal hooggewaardeerd en de beste Nederlandse sixtiesband die niet in dat decennium ontstaan is.
Volledige biografie...

Bezetting

Robert Müter   zang
Marcel Kruup   gitaar, zang
Peter Bodde   basgitaar
Stephan Steutel   drums

Overige muzikanten

Zjenja Guberman   drums
Gert Veltink   basgitaar
Michel van der Woude   drums
Frank Sloos   drums
Theo Brouwer   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1986   Les Zazous
1993   The Treble Spankers
1994   Loveslug
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Kliek

Amsterdamse beatband, actief tussen 1987 en 1995. Internationaal hooggewaardeerd en de beste Nederlandse sixtiesband die niet in dat decennium ontstaan is.

1987

De Amsterdamse The Kliek wordt opgericht door sixties-adepten Marcel Kruup en Stephan Steutel. Na het uiteenvallen van hun vorige sixtiesbands, respectievelijk The Otherside en Just Colours, willen zij een eigentijdse Nederbeat-band oprichten. Op hun speurtocht komen zij in de Amsterdamse Stip, op dat moment verzamelhonk voor zestigerjaren-liefhebbers (nu discotheek Korsakof) Robert Müter en Peter Bodde van The Stoneage Romeos tegen. The Kliek wordt die zomer opgericht en The Stoneage Romeos zijn ter ziele. Inspiratie doet de band vooral op door ‘s middags gezamenlijk naar de herhalingen van de tv-serie van The Monkees op Sky Channel te kijken. Het repertoire bestaat aanvankelijk uit obscure Nederbeat- en Monkeesklassiekers. Buitenlandse optredens in sixtiesvriendelijke conglomeraten als Brussel en Hamburg volgen elkaar snel op en er komen steeds meer eigen nummers op de repertoirelijst. In oktober verschijnt de eerste mini-LP When Father Was Away On Beatbusiness In The Magic Centre, op het mede door Kruup opgerichte Kelt-label. De eerste persing is binnen enkele weken uitverkocht.

Just Colours The Otherside The Stoneage Romeos

1988

Peter Bodde verlaat de band. Gert Veltink (daarvoor zanger/gitarist van The Exist) wordt de nieuwe bassist. De muziekstijl ontwikkelt zich in de richting van de Amerikaanse folkrock, zoals te horen is op de EP Valleri.

The Exist

1989

Stefan Steutel is het volgende slachtoffer. De studie noopt hem te stoppen met de band. Volbloed Russisch emigré Zjenja Guberman volgt hem op. Ook hij komt uit The Exist.

The Exist

1990

The Kliek Het eigen Grabo-label wordt opgericht. Hierop verschijnt de eerste volledige elpee van de groep, Behind Bars. Nationale bekendheid volgt mede dankzij een notering in de Moordlijst en een optreden in het TV-programma Firma Onrust.

1992

De single Sandra wordt uitgebracht. Gebrek aan succes leidt tot het vroegtijdig opstappen van Gert Veltink. Theo Brouwer neemt de bas over.

1993

Een toer naar Rusland wordt niet goed genoeg georganiseerd door autochtoon Zjenja. Bij terugkomst is hij ex-bandlid. Hij wordt vervangen door Michel van der Woude. Met deze bezetting wordt onder contract van het Duitse label Screaming Apple de tweede elpee (ook op cd) uitgebracht. Hierop is wederom een mix van covers en eigen nummers te horen. De stijl ontwikkelt zich richting garagemuziek. Er wordt vooral veel door Frankrijk en Spanje getoerd. Drummer Frank Sloos wordt van Loveslug overgenomen en vervangt Michel van der Woude die met gezondheidsproblemen kampt.

Loveslug

1994

De single It’s My Pride wordt uitgebracht. Ondanks bijzonder succesvolle optredens, nu ook in Nederland en met name tijdens het Noorderslagfestival, lopen de wrijvingen tussen de enige twee originele bandleden Kruup en Müter hoog op.

1995

Alvorens de band wordt opgeheven, verschijnt nog de lp/cd Live At The Cafe Mono 1995, opgenomen in de gelijknamige sixtieswallenbar. Marcel Kruup en Frank Sloos vinden veel faam met de instrumentale Treble Spankers, Theo Brouwer duikt op in de hobbybands De Sgeurvreters en Big Paulus. Robert Müter zet de lijn van de Kliek voort met onder anderen Stefan Steutel in Kek ’66.

Big Paulus De Sgeurvreters Kek '66 The Treble Spankers

Discografie The Kliek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Kliek

Audio/Video The Kliek

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer