Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE METEORS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Meteors bij TopPop 1980

Periode

1977 - 1982

Genre

new wave, rock

The Meteors

Een van de meest eigenzinnige popgroepen die Nederland eind jaren 70 - begin jaren 80 rijk is. The Meteors brengen drie platen uit, waarop een futuristisch soort 'art'-rock te horen is die verwant is aan Roxy Music en David Bowie.
Volledige biografie...

Bezetting

Hugo Sinzheimer   zang
Åke Danielson   toetsinstrumenten
Gerrit Veen   basgitaar
Kim Haworth   drums
Ferdinand Bakker   gitaar, viool

Overige muzikanten

Erik de Zwaan   gitaar
Jan Voster   basgitaar
Dick Schulte Nordholt   basgitaar
Freddie Cavalli   basgitaar
Job Tarenskeen   achtergrondzang, drums

Genoemd in de biografie van

1972   Freddie Cavalli
1977   Åke Danielson
1977   Alquin
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Meteors

Een van de meest eigenzinnige popgroepen die Nederland eind jaren 70 - begin jaren 80 rijk is. The Meteors brengen drie platen uit, waarop een futuristisch soort 'art'-rock te horen is die verwant is aan Roxy Music en David Bowie.

1977

The Meteors wordt geformeerd door Hugo 'De Sinz' Sinzheimer (ware naam Postma, Sinzheimer is de naam van zijn moeder wiens vader Hugo Sinzheimer naamgever is van het Amsterdamse Hugo Sinzheimer Instituut) en ex-Alquin leden Job Tarenskeen en Ferdinand Bakker. Sinzheimer is afkomstig uit een artistiek millieu en heeft de ambitie om van The Meteors meer te maken dan een doordeweekse rockband. Daar zijn er immers al genoeg van. Niet alleen de muziek en teksten moeten een on-Nederlandse uitstraling hebben, in een tijdperk waarin hanekammen en gescheurde T-shirts het alternatieve modebeeld bepalen hult hij zich - samen met zijn collega's - in strakke pakken en houdt ook de kapsels keurig kort. De Sinz is al eerder actief als schilder en decorbouwer, maar laat voor het eerst muzikaal van zich spreken als tekstschrijver - samen met Erik Strack (Phoney & the Hardcore) van enkele nummers voor Herman Brood. De twee muzikanten spelen in Groningen ook in de bands Little Beaver en Snake, totdat De Sinz naar Amsterdam verhuist. In de eerste bezetting van The Meteors zitten verder Erik de Zwaan (gitaar, onder andere ex-Wild Romance), Jan Voster (bas, ex-Vitesse) en de Zweed Åke Danielson (toetsen).

Alquin Da Capo Herman Brood Hugo Sinzheimer Little Beaver Phoney And The Hardcore Snake Vitesse

1979

In bovenstaande bezetting wordt het debuutalbum Teenage Heart opgenomen. De muziek is theatraal, bombastisch en pretentieus en staat haaks op de muziek die in die tijd gemaakt wordt. Een belangrijke rol is weggelegd voor de intense zang van Hugo Sinzheimer. De single It’s You, Only You (Mein Schmerz) haalt de tipparade.

1980

The Meteors In een poging de band naar een hoger plan te tillen worden De Zwaan, Tarenskeen en Vee vervangen door de Engelsman Kim Haworth (drums, ex-Houseband), Gerrit Veen (Bas, ex-Plant). Deze laatste wisselt echter al snel stuivertje met Freddy Cavalli, de bassist uit de band van Herman Brood. Gerrit Veen is echter nog te horen op het leeuwendeel van de tweede lp Hunger. Het album wordt opgenomen in de studio van Conny Planck, een van de godfathers van de Kraut-rock. De plaat klinkt warmer dan het alom als kil en bedacht ervaren debuut. De single Together Too Long is een representatief visitekaartje. Toch blijft ook deze single steken in de tipparade en valt de verkoop van Hunger tegen. Bassist Cavali blijkt niet goed te passen binnen The Meteors en wordt vervangen door Dick Schulte-Nordholt (ex-Transister).

Houseband Plant Transister

1982

De derde plaat Stormy Seas biedt dezelfde kwaliteit als de voorganger, maar opnieuw blijft brede erkenning uit. Om die reden valt de band eind 1982 dan ook uit elkaar. Schulte-Nordholt en Haworth gaan verder in respectievelijk Gruppo Sportivo en Time Bandits, waarin Åke Danielson reeds speelt na een kortstondig verblijf in Danny Lademacher's Innersleeve. Ook de andere Meteors komen goed terecht. Jan Voster wordt fotograaf, Job Tarenskeen architect en Hugo Sinzheimer wordt - na het afronden van een studie kunstgeschiedenis - PR-manager van de Rotterdamse concertzaal De Doelen.

Gruppo Sportivo Innersleeve Time Bandits

1992

Ferdinand Bakker en Kim Haworth nemen samen met zangeres Cecilia Braam (ex-Centerfold) een album op onder de naam Red Cinder. Op de plaat staan bijdragen van Hugo Sinzheimer (teksten) en Dick Schulte-Nordholt.

Centerfold Red Cinder

2003

The Meteors speelt op 18 januari nog eenmaal in de originele bezetting in De Spieghel te Groningen.

2004

Op 14 juni brengt EMI het album Teenage Heart opnieuw uit. Het is dan precies 25 jaar geleden dat het eerste album van The Meteors werd uitgebracht. De heruitgave heet Teenage Heart Xtra en bevat naast de oorspronkelijke nummers drie bonustracks van niet eerder uitgebrachte live-opnames van de nummers It's You, Only You (Mein Schmerz), Teenage Heart en Wired. Naar aanleiding van de release doet de band in het najaar een aantal optredens met de bandleden Ferdinand Bakker, Åke Daniëlson, Kim Haworth, Hugo Sinzheimer en Gerrit Veen. De stem van Hugo Sinzheimer is samen met die van zangeres Ellen ten Damme te horen op een internationale sprookjes-dvd die in de Conny Plank Studio te Keulen wordt opgenomen ten behoeve van de internationale hulporganisatie SOS Kinderdorpen. Andere deelnemers op de dvd zijn o.a. Annie Lennox, Peter Gabriel, Nina Hagen en Gianna Nannini.

Ellen ten Damme

2005

The Meteors Op 20 juni verschijnt bij EMI Hunger Xtra, een heruitgave van het tweede album Hunger uit 1980. De cd wordt uitgebracht in combinatie met een boekje van twaalf pagina's met daarin historische informatie en bijzonder fotomateriaal. Daarnaast bevat het album niet eerder uitgebrachte live-opnames. Naar aanleiding van Hunger Xtra doet de band in het najaar een aantal optredens. Toetsenist Åke Danielson en zanger Hugo Sinzheimer brengen in eigen beheer de Fishy Music Part 1 - Cod Piece uit, een ode aan de kabeljauw en speciaal geschreven en opgenomen voor de tentoonstelling van Het Kabeljauwgenootschap in de Vishal aan de Grote Markt te Haarlem. Op de tentoonstelling is werk te zien van twintig kunstenaars, waaronder Sinzheimer.

Discografie The Meteors

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Meteors

Audio/Video The Meteors

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer