Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE MINERS OF MUZO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1981 - heden

Genre

garagerock

Online

Officiële website

The Miners Of Muzo

The Miners Of Muzo is een vooral in de jaren tachtig actieve Tilburgse gitaarband, die ook buiten Nederland waardering geniet.
Volledige biografie...

Bezetting

Marc Lemmen   basgitaar
Léon Lemmen   gitaar, zang
Wannes Rombouts   gitaar
Kasper Dam   drums

Overige muzikanten

Gert-Jan Smits   drums
Daan Appels   orgel, piano, zang
Moniek van Dusseldorp   toetsinstrumenten
Marc van Gennip   drums
Hans Vroom   achtergrondzang, gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1978   Theo van Eenbergen
1994   Funrazor

Biografie The Miners Of Muzo

The Miners Of Muzo is een vooral in de jaren tachtig actieve Tilburgse gitaarband, die ook buiten Nederland waardering geniet.

1981

In oktober worden The Miners Of Muzo in Tilburg opgericht als musici uit de lokale bands Schopenhauer Smiles en Split Brain Effects de handen in elkaar slaan. De garageband is vernoemd naar arme Colombiaanse boeren die in mijnen naar edelstenen zoeken. In de eerste bezetting ontbreken Marc Lemmen en Gert-Jan Smits. Léon Lemmen fungeert aanvankelijk als bassist. Moniek van Dusseldorp beroert de toetsen terwijl Ruud Diederiks drumt.

Schopenhauer Smiles Split Brain Effects

1982

Het debuutoptreden vindt in februari plaats in Tilburg. In april verlaten Van Dusseldorp en Diederiks de groep. Daan Appels, tot dan actief als saxofonist en percussionist, switcht naar orgel. Marc van Gennip is de vervanger van Diederiks.

1984

Het eerste plaatwerk verschijnt op het in deze tijd duchtig aan de alternatieve weg timmerende lokale platenlabel Eksakt Records. Op het trashy mini-album In Surf Of Fish willen The Miners Of Muzo nogal graag in het spoor van The Birthday Party treden. De band kan op de nodige aandacht rekenen, aangezien ook in Nederland een garage-storm is losgebarsten. In juni neemt Smits de drumstokken over van Van Gennip.

1985

Het eerste volwaardige Miners Of Muzo-album Apogee is een fikse stap vooruit in vergelijking met het debuut. De plaat is melodieuzer en toont een zonnige garagepop-band met een hang naar de sixties. In maart neemt Marc Lemmen de bas over van zijn zingende broer Léon, die de gitaar ter hand neemt en zo voor een voller geluid zorgt. In december vindt de eerste (zes optredens tellende) tournee door Frankrijk en Zwitserland plaats.

1986

In Frankrijk is de band met de single Hey Gypsy Woman een aantal keren op televisie te zien. Beauty Of Pain verschijnt in de herfst en wordt ook in Frankrijk en Griekenland uitgebracht. Het gevarieerde album bevat sixties-acidpop, psychobilly en 'zonnige' pop. De covers zijn van Chocolate Watchband en J.J. Cale. Producer Antoine Kroes is te horen op gitaar en toetsen en als achtergrondzanger.

Antoine Kroes

1987

In mei is de groep voor zes shows in Frankrijk. Zwitserland ontvangt de band voor drie optredens in oktober. In het najaar verschijnt Dig Deep For..., een album met slechts vier eigen composities. Het is een tussendoortje zonder veel pretenties, waarop de Miners graven in de acidrock en punk van de jaren zestig. Dat gebeurt evenwel nogal oppervlakkig, want temidden van de maar liefst zeven covers bevinden zich de obligate nummers 1-2-5 van The Haunted en Who Do You Love van Bo Diddley.

1988

Nederland blijft in vergelijking met Frankrijk qua concerten achter wegens slechte distributie van het plaatmateriaal en weinig aandacht in de pers. In maart doen The Miners Of Muzo 15 shows in Frankrijk en vijf in Duitsland in de herfst. Make My Day, gepresenteerd op 1 juni, roept in de pers uiteenlopende reacties op. De ene journalist breekt de plaat af, een andere vindt het gedifferentieerde album het beste werkstuk van de Tilburgers en een goed alternatief voor de Fatal Flowers. De Miners tonen zich wederom geen garageband pur sang, want ze gooien als Amerikaans getinte rockgroep in 88 Doctors zelfs een viool, bespeeld door Tim van Asten, in de strijd. Sandman toont de band van zijn zeer radiovriendelijke kant, maar veel respons genereert de single niet. De bevriende Eindhovenaar Ad van Meurs is met zijn slide-gitaar van de partij.

1989

In maart staat de band op een festival in Praag. Are You There is een mini-album met een tintelend titelnummer, covers (waaronder het Franstalige On Nous Cache Tout) en demo-materiaal.

1991

The Love & Life Storybook Album verschijnt in februari en kent de ondertitel Part 1, Shovelin' The Ashes. De redelijke plaat met opgewekte gitaarpop, rootspop, gitaarrock en sixties-pop met orgel en een akoestische Alex Harvey-cover voegt weinig toe aan het reeds eerder opgegraven werk. Ad van Meurs is ditmaal met zijn lapsteel gitaar en dobro te gast. In de periode september 1991 tot december 1993 spelen The Miners Of Muzo zo'n 25 maal in Frankrijk. Ook het Amerikaanse South By Southwest festival in Austin krijgt de Tilburgers op bezoek.

1993

In april neemt Marc Lemmen afscheid van de band vanwege te drukke werkzaamheden als bassist van de Pat Mears Band. Zijn vervanger is ex Masai-bassist Ben (achternaam onbekend). About Time is een achttien nummers tellende compilatie die tien jaar Miners Of Muzo in de studio bestrijkt. Temidden van het bekende single- en albummateriaal bevinden zich twee niet eerder uitgebrachte tracks (o.a. het folknummer St. John Martyr) en drie nieuwe nummers.

1994

Toetsenist Daan Appels verlaat de groep. In verband met het ontbreken van optredens en een platendeal stopt Léon Lemmen in de herfst tijdelijk met de band. Om toch ongestoord en vrij muziek te kunnen blijven maken gaat hij met Vroom, Smits en zijn teruggekeerde broer verder onder de naam Funrazor. Het sixties imago is afgezworen.

Funrazor

1996

Funrazor geeft in februari het eerste optreden. Lemmen c.s. concentreren zich met Funrazor op stevige rock. Monster Magnet behoort tot hun inspiratiebronnen. Ook worden er zijstapjes gemaakt onder de naam Holy Joe (The Rocking Bishop). Op deze manier werkt de groep aan nummers die later weer te horen zijn bij The Miners Of Muzo.

2000

The Miners Of Muzo is weer actief. De groep bestaat uit Léon Lemmen, Hans Vroom, Marc Lemmen en Gert-Jan Smits.

2002

De officiele website wordt actief en de groep maakt opnamen voor het album Love & Life Part II dat in 2003 wordt uitgebracht.

2007 - 2008

Gitarist Hans Vroom verhuist naar Frankrijk. Hierdoor is het voor de band lastig het nieuwe dubbelalbum Love & Life Part II (To Mars, To Venus And Back) te promoten.

2009

Tijdens de presentatie op 8 november in 013 van het boek Popmuziek In Tilburg: 1960-2010 van auteurs Paul Geerts en Hans Rube is The Miners Of Muzo een van de bands die een kort optreden verzorgen.

2010 - 2011

Op verzoek doet de band korte optredens op het Zebrafestival in Gemert en de Noorderlichtdag in 013. De bezetting in deze periode bestaat uit Léon Lemmen, Marc Lemmen, gitarist Wannes Rombouts en drummer Kasper Dam (ex-The Goods). De shows smaken naar meer en de bandleden gaan de studio in voor een volgend album.

2012

In november verschijnt het dertien nummers tellende Really…. Is That A Fact?, gedistribueerd door Clearspot/Shiny Beast. De plaat bevat onder meer een cover van Already Gone van The Miracle Workers. De cd-presentatie vindt plaats in Paradox ,Tilburg. Als de Amerikaanse garagerockband The Fuzztones op 10 november speelt in Area 51 te Eindhoven, verzorgt The Miners Of Muzo het voorprogramma, zoals de band al eerder heeft gedaan tijdens het bezoek van The Fuzztones in 1987.

Discografie The Miners Of Muzo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Miners Of Muzo

Audio/Video The Miners Of Muzo

Video The Miners Of Muzo

Miners of Muzo - Love to ...
Miners of Muzo - Love to the rescue
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Miners of Muzo - Love to the rescue

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer