Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE NIGHTBLOOMS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Nightblooms

Periode

1987 - 1995

Genre

alternative

The Nightblooms

Uit Deventer afkomstige groep die met een combinatie van Amerikaanse seventies rock en Britse noisepop vooral over de landsgrenzen erkenning vindt. Geniet een tijdlang veel krediet in het independent circuit van Engeland en Amerika, maar een echte doorbraak blijft uit.
Volledige biografie...

Bezetting

Esther Sprikkelman   zang
Harry Otten   gitaar
Petra Van Tongeren   basgitaar
Leon Morselt   drums

Genoemd in de biografie van

1998   Telefunk

Biografie The Nightblooms

Uit Deventer afkomstige groep die met een combinatie van Amerikaanse seventies rock en Britse noisepop vooral over de landsgrenzen erkenning vindt. Geniet een tijdlang veel krediet in het independent circuit van Engeland en Amerika, maar een echte doorbraak blijft uit.

1987

The Nightbloom vindt zijn oorsprong in de muziekscene rondom Het Burgerweeshuis te Deventer. De vier bandleden laten zich inspireren door Engelse bandjes die in hun thuisland 'shoegazers' worden genoemd. 'Shoegazers' communiceren tijdens optredens nauwelijks met het publiek en staren voornamelijk naar de puntjes van hun schoenen. Ook The Nightblooms hebben op het podium een zeer introverte uitstraling. Het genre vindt in Nederland verder nauwelijks navolging en wordt door de Nederlandse muziekpers niet serieus genomen. Go Eliza is de eerste single van de groep.

1989

Het nummer Crystal Eyes komt terecht op de compilatie-LP Let's Have A Picnic (Noet Lachten Records, het Bredase label van de band Four One & Only's). Deze plaat belandt bij BBC DJ John Peel die de band in zijn uitzending oproept vooral meer materiaal te zenden. Het levert de groep een Peel-sessie op, interviews in toonaangevende muziekbladen Melody Maker en New Musical Express, een item in het TV-programma Transmission en een optreden als voorprogramma in Engeland van een uitverkocht concert van de Britse groep Ride.

The Four One & Only's

1991

De single Butterfly Girl verschijnt bij het Britse label Fierce Recordings. Morselt en Otten verhuizen naar Utrecht waar Sprikkelman en Van Tongeren al een tijdje een woning delen.

1992

The Nightblooms In januari wordt het eerste album in twee dagen opgenomen en technisch begeleid door Steve Gregory van de Britse band Pooh Sticks. The Nightblooms tekenen een contract met het Britse Fire Records. Door de langdurige onderhandelingen met Fierce Recordings duurt het lang voordat het titelloze debuutalbum uitkomt. De plaat laat invloeden horen My Bloody Valentine en Dinosaur Jr. De plaat vindt met name in Engeland en Amerika gretig aftrek. Er worden ongeveer veertienduizend exemplaren van verkocht. Succesvolle buitenlandse tournees volgen, met name in Duitsland en Engeland. In Nederland is nauwelijks belangstelling voor optredens van The Nightblooms.

1993

Voor het tweede album verblijft de band een maand in de studio. De productie is in handen van Steve Gregory. De muzikale invloeden komen nu meer uit de jaren zeventig (ondermeer Fairport Convention) dan van tijdgenoten. De hoestekening van het tweede album is een direct verwijzing naar het album So Far van Crosby, Stills, Nash & Young uit 1974. Voor Amerikaanse tak van het Fire-label doen The Nightblooms een korte tournee door de Verenigde Staten waar de band een cultstatus heeft. Daarna blijft het lang stil rondom de band.

1995

Er verschijnt nog een single, Love Is Gone, waarop dansremixen een stap in een nieuwe richting doen vermoeden. Moe van de muziekindustrie, het gebrek aan waardering en geplaagd door onderlige spanningen gooit de groep er het bijltje bij neer.

2000

Na vijf jaar krijgen Esther Sprikkelman en Harry Otten weer zin om muziek te maken. Veilig vanuit de huiskamer nemen ze onder de naam Safe Home nieuwe liedjes op met hulp van de Brit Steve Mitchell (Pooh Sticks). De eerste single wordt aan het eind van het jaar uitgebracht door het Amerikaanse Sunday Records. De invloeden zijn nog steeds bands uit de jaren zeventig aangevuld met tijdgenoten als het Britse Belle and Sebastian. Sprikkelman maakt ook deel uit van Telefunk, het vervolg op de Cords.

Safe Home Telefunk

Discografie The Nightblooms

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Nightblooms

Audio/Video The Nightblooms

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer