Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE OUTSIDERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Outsiders

Periode

1964 - 1969

Genre

Nederbiet

The Outsiders

Amsterdamse beatband onder aanvoering van de charismatische Wally Tax. De venijnige en vaak onheilspellend lieve liedjes van Tax en Ronald Splinter hebben de tand des tijds goed doorstaan. De sfeer die The Outsiders creëren is achteraf beluisterd meer verwant aan The Velvet Underground, dan aan de Britse beat van The ...
Volledige biografie...

Bezetting

Ronnie Splinter   gitaar
Appie Rammers   basgitaar
Leendert Busch   drums
Tom Krabbendam   gitaar
Wally Tax   gitaar, mondharmonica, zang

Overige muzikanten

Edwin de Boer (1)   zang
Pieter Jan Stuffers   gitaar
Frank Beek   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1960   Willem Duys
1964   Wally Tax
1966   Jay-Jays
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

15-7-22, Liquicity Festival, Oudkarspel

Biografie The Outsiders

Amsterdamse beatband onder aanvoering van de charismatische Wally Tax. De venijnige en vaak onheilspellend lieve liedjes van Tax en Ronald Splinter hebben de tand des tijds goed doorstaan. De sfeer die The Outsiders creëren is achteraf beluisterd meer verwant aan The Velvet Underground, dan aan de Britse beat van The Stones of The Pretty Things.

1959 - 1965

Wally Tax groeit op met de rhythm & blues-platen van zijn vader en de Zuid-Amerikaanse voorkeur van zijn moeder. Al in 1959 verzint de 11-jarige Wally de naam voor zijn toekomstige band. In 1960 komen The Outsiders ook echt van de grond als buurtband in Amsterdam-Oost, aanvankelijk onder de naam Jimmy Revon (Leendert Groenhof) & The Outsiders. In 1964 treedt de band bijna dagelijks tot diep in de nacht op in Las Vegas, een tent op de Amsterdamse Nieuwendijk. Later spelen Tax en de zijnen een paar keer per week in het Rembrandtpleintheater, de latere discotheek Escape. De eerste single, You Mistreat Me/Sun's Going Down, komt uit in 1965 op het Op-art label van het tienerblad Muziek Express. In het najaar van 1965 wordt de band versterkt door gitarist Tom Krabbendam, afkomstig uit NV Groep '65.

NV Groep '65

1966

De tweede single (Felt Like I Wanted To Cry/I Love Her Still Always Will) verschijnt ook op het label van Muziek Express. In maart 1966 spelen The Outsiders in het voorprogramma van The Rolling Stones in Den Bosch, aangemoedigd door een grote schare Amsterdamse fans. Inmiddels heeft de band een platencontract bij het Relax-label van Willem Duys. Op 4 juni 1966 belandt Lying All The Time in de Top 40, een bitter lied waarvan nauwelijks is voor te stellen dat het door een 18-jarige wordt gezongen. Nog voor dat het nummer uit de hitlijst verdwijnt, heeft de band zijn volgende succes met Keep On Trying. In november verschijnt Touch, niet hun grootste hit maar mettertijd wel uitgegroeid tot dè Outsiders-klassieker. De groep speelt in Parijs meedere keren in beatclub La Locomotive.

Willem Duys

1967

Met vier succesvolle singles in 1967 breidt de band het succes verder uit. De debuut-lp bevat, destijds zeer ongebruikelijk, live-opnames. De foto voor de hoes is genomen tijdens de opname van Amsterdam, Mijn Haven, Mijn Stad, een korte zwart-wit film met The Outsiders in de hoofdrol, geregisseerd door Kees Brusse. (Naar het zich laat aanzien is het filmpje voor het nageslacht verloren.) Ook internationaal doet de groep het aardig. In Parijs treedt de band op samen met Chuck Berry. Bij Philips brengt Wally Tax gedurende het jaar twee succesvolle solo-singles uit.

Wally Tax

1968 - 1969

Gerommel in de bezetting luidt het einde van de band in. Gitarist Krabbendam wordt naar verluidt wegens zijn slechte gitaarspel uit de band gezet. In 1968 stapt Rammers over naar CCC Inc. en wordt vervangen door multi-instrumentalist Frank Beek. Echte hits blijven uit. Van de drie singles die in 1968 en 1969 uitkomen, bereikt slechts Cup Of Hot Coffee een plaats in de Tipparade. Fans hopen bij optredens op oude nummers maar krijgen vooral werk van de tweede lp C.Q. In 1969 valt de groep uiteen. Tax en Busch gaan verder met Tax Free.

Ccc Inc.

1986

In 1986 en 1987 treedt Tax weer op onder de naam The Outsiders, met verder alleen drummer Busch van de oude bezetting. Opvallend is de postume waardering die de band geniet onder de latere generatie garagerockers in binnen- en buitenland. Zo covert de Amerikaanse band The Lyres in 1986 twee nummers van The Outsiders. Het jaar daarop nemen zij samen met Wally Tax een uitvoering van Touch op voor de VPRO-radio. In 1988 verschijnt die vertolking op de Lyres-lp A Promise Is A Promise. Sinsdien wil bij optredens van The Lyres in Amsterdam Tax nog wel eens onaangekondigd op het podium verschijnen als de eerste onvergetelijke akkoorden van dit nummer klinken.

1997

In mei staan The Outsiders in de originele bezetting minus Krabbendam weer op de planken. De band weet het oude geluid natuurgetrouw te kopiëren, tot groot vermaak van de vele leeftijdgenoten die de concerten in het clubcircuit bezoeken. In de zomer verschijnt de biografie Outsiders Door Insiders. The Outsiders kondigen voor het najaar een uitgebreide tour in het clubcircuit aan. Hun laatste met Tax. Tijdens deze toernee, die gemengde reacties oplevert, wordt bassist Appie Rammers uit de band gezet.

1998

Wally Tax heeft er geen zin meer in, maar Splinter, Busch en wederom Rammers beginnen weer opnieuw. Aangevuld met zanger Edwin de Boer (ex-Sin City) en gitarist Pieter Jan Stuffers (ex-Rosa King & Upside Down) doen ze vanaf september weer optredens onder de naam The Outsiders. Tijdens de concerten wordt het bekende Outsiders-repertoire afgewisseld met nieuw materiaal.

Rosa King & Upside Down Sin City

1999

Ronald Splinter richt de band Ron & The splinters op. De band bestaat verder uit gitarist Marcel Kruup (o.a. ex-The Kliek en ex-Treble Spankers), zanger Michel Terstegen (ex-The Otherside), bassist George Oostendijk (ex-Jack Of Hearts en ex-Raggende Manne) en drummer Michel van der Woude (ex-Daxls en ex-Formica). Op de Neil Youg tribute cd This Notes For You Too maakt de band haar oname debuut met het nummer Burned.

Daxls De Raggende Manne Jack Of Hearts Ron & The Splinters The Kliek The Otherside The Treble Spankers

2000 - 2002

The Outsiders gaan vanaf eind augustus met Edwin de Boer in de plaats van Wally Tax op tournee door Nederland. De concertreeks krijgt daarom de toepasselijke naam The Minus One Tour. Wally Tax dreigt naar de rechter te stappen om te voorkomen dat de band de naam the Outsiders gebruiken. Ronald Splinter brengt met de band Ron & The Splinters het mini album Go Ron Go uit. Op deze mini-cd staan twee nooit eerder opgenomen nummers van de Outsiders. Opvallende namen in de band zijn Marcel Kruup (ex-Treble Spankers) en George Oostdijk (ex-Jack Of Hearts en ex-Raggende Manne). Leendert Busch duikt op in de reggae/ska-band Instant Seawater. Appie Rammers en Edwin de Boer spelen ook in Worthless, de band van de in Nederland verblijvende Australische zanger John jr. Ze brengen de single 2day en werken in de studio van Jos van Woudenberg aan een debuut-cd. Worthless is ook op TV te zien en te horen in de VPRO miniserie Ware Liefde. In de serie Popinstituut.nl verschijnt in oktober 2002 een compilatie met alle singles van The Outsiders inclusief de solosingles van Wally Tax.

Instant Seawater Ron & The Splinters Worthless

2003

Appie Rammers en Leendert Busch starten samen met Edwin de Boer en Nico Bijl de groep Pure waarmee ze louter nieuw eigen repertoire spelen. De bandnaam verandert later in The Outs.

Pure

2005

Wally Tax overlijdt op 10 april. Hij is 57 jaar geworden.

2006

Ronnie Splinter speelt een gastpartij op de 7'' EP Are Left Behind van de Rotterdamse beatgroep The Madd. Van zijn eigen band The Dam verschijnt in oktober de cd Beautiful Trash. De VPRO brengt in samenwerking met Fonos.nl in december een cd uit met live-opnamen van The Outsiders en Wally Tax afkomstig uit het archief van de omroep. De oudste opnamen op het album dateren uit 1968 van een optreden van The Outsiders in Fantasio. Recentere opnamen zijn van Wally Tax met de Amerikaanse band The Lyres (1987) en met een aantal jonge Amsterdamse muzikanten tijdens een uitzending van VPRO's Club Lek (2002). Het album is alleen te koop via de website van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, www.fonos.nl en bij de VPRO.

2008

Leendert Busch, Appie Rammers en Ronnie Splinter komen weer bij elkaar voor een optreden tijdens de vijfde editie van het driedaagse internationale garagerockfestival Primitive!, eind juni in de Rotterdamse popzaal WaterFront. De vocalen worden voor deze gelegenheid afwisselend verzorgd door de Brabantse protestzanger Armand, Jeff Conolly van de Amerikaanse groep Lyres, Lenny Helsing (The Thanes), Massimo del Pozzo (The Others), Kleine Dave von Raven (The Madd) Rober Müter (The Kliek), Michel Da Capo (The Otherside), Jorge (Dr. Explosion, Gijón), Grote Dave don Porro (The Perverts) en Edwin de Boer. Met De Boer gaat de band op tournee met als eerste optreden het Alkmaarse popweekend op 6 juli.

2010

Op 10 april wordt op de Mega Platen en CD Beurs in de Jaarbeurs te Utrecht The Outsiders Beat Legends Photo Sound Book door Huub van der Lubbe (De Dijk) uitgereikt aan de nog levende leden van The Outsiders. Van der Lubbe is tevens verantwoordelijk voor het voorwoord. Het boek gaat vergezeld van een cd. Vanaf 10 juni worden de eerste twee singles van The Outsiders opnieuw uitgebracht op 10 inch vinyl, aangevuld met een nooit eerder uitgebrachte liveversie van Thinking About Today.

De Dijk

2012

Voormalige Outsiders-gitarist Tom Krabbendam werkt als molenaar in houtzaagmolen De Fram in het Groningse Woltersum. Begin januari komt hij in het nieuws omdat hij weigert te evacueren wanneer de dijk langs het Eemskanaal het als gevolg van hoogwater dreigt te begeven. In plaats van te vertrekken, voorziet hij de hulpverleners van koffie. Op 28 januari overlijdt Krabbendam op 73-jarige leeftijd aan een hartaanval. De Amerikaanse garageband The Cynics staat 25 mei op het Impolite Garage Fest in Den Haag. Ronnie Splinter speelt als gast mee tijdens een uitvoering van Lying All The Time.

2013

Ronnie Splinter is op 14 april te gast bij het optreden van de gelegenheidsformatie The Special Twenties onder leiding van Tim Knol tijdens het festival A Small Town Music Walk 2013 in Het Huis Verloren te Hoorn. Op 19 mei overlijdt de gitarist na een ziekbed op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Tim Knol

Discografie The Outsiders

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Outsiders

Audio/Video The Outsiders

Video The Outsiders

Het begin
Het begin
Amsterdam-Den Haag
Amsterdam-Den Haag
De doorbraak
De doorbraak
Touch
Touch
De eerste LP
De eerste LP
Soloplaat
Soloplaat
Het einde
Het einde
Complete Interview
Complete Interview
de platenkast van Wally T...
de platenkast van Wally Tax (jr, music scene 3, 1993)
Touch by the Outsiders
Touch by the Outsiders
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Soloplaat

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer