Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE PILGRIMS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Albumcover 'PunkSoulRocknRoll', 2017

Periode

1988 - heden

Genre

rock

The Pilgrims

Rockformatie uit Noord-Holland, in de jaren negentig goed voor enkele hits en succesvol op poppodia en festivals in Nederland en de rest van Europa.
Volledige biografie...

Bezetting

Jasper Teule   achtergrondzang, basgitaar
Leon Klaasse   achtergrondzang, drums, percussie
Persijn Joling   gitaar, mandoline, mondharmonica, zang
Niels Schutten   toetsinstrumenten
Henri van Bergen   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jakob Klaasse   toetsinstrumenten
Peter van Straten   basgitaar
Martino Latupeirissa   percussie
Boris Tames   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1948   Jakob Klaasse
1978   Samba Salad
1988   Leon Klaasse
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Pilgrims

Rockformatie uit Noord-Holland, in de jaren negentig goed voor enkele hits en succesvol op poppodia en festivals in Nederland en de rest van Europa.

1988

De kiem voor The Pilgrims ligt in de Grote Prijs Finale van 1988 wanneer Reniet Vrieze als zanger van het Zaandamse Garfield indruk maakt op voormalig Powerplay- en Vitesse-bassist Peter van Straten.

Garfield

1989

De start is weinig bemoedigend als blijkt dat Peter van Straten zich niet thuis voelt in The Pilgrims en vertrekt. Drummer Léon Klaase (ex-Sweet d'Buster, Powerplay), Vrieze en gitarist Persijn Joling (ex-Funky Stuff) continueren hun samenwerking en schakelen bassist Jasper Teule en percussionist Martin Latupeirissa (ex-Massada) in.

Candy Dulfer Massada Powerplay Sweet d'Buster

1990

In Londen nemen The Pilgrims het debuutalbum op met producer Mike Pela (The Christians, The Fine Young Cannibals, Sade). Gast op de plaat en het podium is toetsenist Jakob Klaasse. De band borduurt voort op de Amerikaanse rootsmuziek (rock, funk, soul) en reserveert een opvallende rol voor latin-percussie. Namen die ter vergelijking vallen zijn Santana, Tony Joe White en Talking Heads. Zanger Reniet Vrieze, gezegend met een rauw en intens stemgeluid, is de blikvanger van de band.

Jakob Klaasse

1991

In de zomer scoren The Pilgrims een Top 20-hit met het donkere nummer White Men. Muzikant Jakob Klaasse speelt dit jaar live mee in de band.

1992

Het botert niet tussen The Pilgrims en hun platenmaatschappij Sony. De band spant een rechtszaak aan, omdat het label de groep met een lager budget dan de afgesproken 225.000 gulden de studio in wil sturen. The Pilgrims krijgen in deze principe-kwestie van de rechter het gelijk aan hun zijde.

1993

De gewonnen rechtszaak blijkt echter een Pyrrhus-overwinning, want The Pilgrims schieten niet veel op met een platenlabel dat niet zijn uiterste best doet om het tweede album Red - kosten een ton - onder de aandacht van het publiek te brengen. Red laat een band horen die wat steviger te werk gaat en dat allemaal onder het motto: 'minder franje, meer zeggingskracht.' Ad-interim toetsenist is ditmaal Boris Tames. The Pilgrims bivakkeren onderin de albumlijsten en (veelvuldig) op de vaderlandse podia.

1994

Zanger Reniet Vrieze zingt een bijdrage op een Toon Hermans-tribute. Het lied Engel Gabriel verschijnt ook op single. Bassis Jasper Teule wordt de vaste bassist bij de muziektheatergroep Samba Salad.

Reniet Vrieze Samba Salad

1995

The Pilgrims Voor het Haagse onafhankelijke label VAN Records maken The Pilgrims Hurrah, kosten 115.000 gulden. De plaat wordt in de Verenigde Staten uitgebracht op Cleveland Records. De nog immer op Amerikaanse leest geschoeide gitaarrockband scoort een tweede (bescheiden) hit met Can't Resist, dat in de pers vergeleken wordt met Bruce Springsteen’s Born To Run. Een andere vergelijking is met Bob Seger. The Pilgrims trekken er weer vaak op uit en spelen in juni op het immens grote Parkpopfestival in Den Haag. The Pilgrims coveren het Stevie Wonder-nummer I Wish, dat evenwel geen hit wordt.

1996

The Pilgrims Datzelfde geldt voor de single Come Undone, waarop de Amsterdammers een samenwerkingsverband aangaan met de Australische zanger Jimmy Barnes. The Pilgrims treden in Portugal op en verzorgen in Nederland voor het sigarettenmerk Marlboro een tourneetje waarop ze covers spelen van The Beatles en The Rolling Stones. Ook het vierde album Asylum verschijnt op VAN Records. De gitaarrock is stevig. De teksten zijn dat ook, want Vrieze kijkt verder dan zijn verliefde neus lang is en snijdt zelfs het hete hangijzer kindermisbruik aan. Reniet Vrieze zingt samen met Dolf Jansen (Lebbis & Jansen), Rick Devito en Ilse DeLange onder de naam Wij op de single De Oorlog Meegemaakt.

Ilse DeLange Lebbis & Jansen Rick DeVito

1997

The Pilgrims De Pilgrims gaan uit elkaar. In de pers laten Vrieze en Klaasse weten dat ze ideeën hebben om een solo-album te maken. Hetzelfde jaar nog laat Vrieze van zich horen middels de single Gek Van Liefde, een nummer van de gelijknamige theaterproduktie die op dat moment door Nederland trekt. Vrieze is samen met o.a. Linda Snoeij, Farida de Waal en Popkoor Langedijk een van de artiesten die zingt op de single Stop Zinloos Geweld van de gelegenheidsformatie Artiesten Tegen Zinloos Geweld.

Linda Snoeij Reniet Vrieze

2002

Reniet Vrieze blaast The Pilgrims nieuw leven in. In eerste instantie speelt drummer André Kemp (Billy the Kid, Kane) mee, maar hij wordt vervangen door Henri van Bergen. Niels Schutten wordt de nieuwe toetsenist. Reniet Vrieze is ondertussen actief als eigenaar van RAW Studio Recordings en Artist At Work. Hij geeft zanglessen aan ongeveer 400 leerlingen in Noord-Holland, is gastdocent aan het Conservatorium te Amsterdam, en heeft een stemmenbureau, een boekingskantoor en een muzikantenbureau. Zijn stem is te horen in reclamespotjes van o.a. de bedrijven Wannadoo en Chello. The Pilgrims tekenen bij platenmaatschappij CNR.

Billy The Kid Kane

2005

In het najaar verschijnt het vijfde album Alienated. Op de plaat wordt de band aangevuld met cello, altviool, viool en contrabas. De nummers zijn geschreven door zanger Reniet Vrieze en gitarist Persijn 'Dakota' Joling. Voorbereidingen op een tournee worden gestaakt als Joling getroffen wordt door een herseninfarct.

2006

Wanneer Persijn Joling na ruim 10 jaar Pilgrims getroffen wordt door een herseninfarct wordt het stil rond de band. Vrieze richt zich op zijn gezin en op eigen projecten, die hij opzet vanuit zijn thuisbasis, RAW Studio. Door de jaren heen krijgt hij regelmatig verzoeken om weer op te gaan treden.

2016 - 2017

The Pilgrims Eind 2016 nemen The Pilgrims een nieuwe plaat op. De bezetting is Reniet Vrieze (zang/gitaar), Henri van Bergen (drums), Dave Besse (bas), Roy Jansen (gitaar), Niels Schutten (Hammond/piano) en Marcel Smet, Karlijn de Vries en Suzan de Reus (backing).

Anno 2017 keert Vrieze met The Pilgrims terug op de Nederlandse podia voor een eenmalige theatertour onder de titel ´PunkSoulRock’nRoll'. In de concerten komt het complete muzikale spectrum van The Pilgrims aan bod: zowel rauwe, harde en heavy, als filmische, breekbare muziek.

De show is te zien op zo’n tien locaties door heel Nederland. Het Zaantheater in Zaandam heeft de première op 19 januari. In de zomermaanden staan ze in verschillende openluchttheaters, zoals Caprera Bloemendaal en bostheater Ommen. In de Melkweg in Amsterdam zal de tour worden afgesloten.

2020

Op het zesde album 6IX, dat op 6 maart verschijnt, staan 14 nieuwe nummers en twee covers van songs van Otis Redding.

Discografie The Pilgrims

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Pilgrims

Audio/Video The Pilgrims

Video The Pilgrims

The Pilgrims gein bij Emp...
The Pilgrims gein bij Empty Heart
Reniet Vrieze White Men (...
Reniet Vrieze White Men (akoestisch radio)
The Pilgrims Parkpop 1995...
The Pilgrims Parkpop 1995 White Men
The Pilgrims Hope In My D...
The Pilgrims Hope In My Dreams
Reniet Vrieze The Pilgrim...
Reniet Vrieze The Pilgrims - Hope in my dreams
Reniet Vrieze & The Pilgr...
Reniet Vrieze & The Pilgrims - Protection
Reniet Vrieze & The Pilgr...
Reniet Vrieze & The Pilgrims - Soul Radio
Reniet Vrieze & The Pilgr...
Reniet Vrieze & The Pilgrims - Heaven
Reniet Vrieze The Pilgrim...
Reniet Vrieze The Pilgrims - White Men
Reniet Vrieze & The Pilgr...
Reniet Vrieze & The Pilgrims - Family
The Pilgrims "Any Trick"
The Pilgrims "Any Trick"
The Pilgrims Parkpop 1995...
The Pilgrims Parkpop 1995 Chidren of Today
The Pilgrims "Heroes"
The Pilgrims "Heroes"
The Pilgims "Heaven"
The Pilgims "Heaven"
The Pilgrims "Orange Stre...
The Pilgrims "Orange Street"
The Pilgrims "No Time"
The Pilgrims "No Time"
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Pilgrims "Heroes"

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer