Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE SCENE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Scene

Periode

1979 - heden

Genre

Gouden Harp, Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

The Scene

Amsterdamse band rond zanger/gitarist/componist/producer Thé Lau. De uiteindelijke, succesvolle vorm is er één met beeldende, poëtische Nederlandstalige teksten en een rauw rockgeluid.
Volledige biografie...

Bezetting

Otto Cooymans   toetsinstrumenten
Jeroen Booy   drums
Emilie Blom Van Assendelft   basgitaar
Thé Lau   gitaar, zang

Overige muzikanten

Mike Meijer   drums
Dante Oei   toetsinstrumenten
Kors Eijkelboom   drums
Niels Meijer   orgel
Wim Zeeman   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1966   Het
1968   Freek de Jonge
1973   Neerlands Hoop
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Scene

Amsterdamse band rond zanger/gitarist/componist/producer Thé Lau. De uiteindelijke, succesvolle vorm is er één met beeldende, poëtische Nederlandstalige teksten en een rauw rockgeluid.

1979

The Scene in 1979 Alvorens The Scene op te richten, speelt Thé Lau in diverse bands als Tortilla, Turquoise, Neerlands Hoop Express en bij de Amsterdamse countryrockers van Music Garden, de laatste twee in gezelschap van Jan de Hont (ex-ZZ en de Maskers). De eerste bezetting bestaat uit Dennis Whitbread, André Versluijs (ex-Vitesse) en Jos van Woudenberg. Lang houd deze line-up niet stand; iets waar de band nog lang last van heeft. Al snel verschijnt Kors Eykelboom (drums), en zoekt Jos van Woudenberg zijn heil in Dorpstraat/De Munck en richt het Egmond-label op. Een radiosessie voor Vara's Popkrant en een televisie-optreden in Vara's Popkaravaan zorgen voor de eerste naamsbekendheid.

De Munck Music Garden Neerlands Hoop Tortilla Turquoise Vitesse

1980

Lau, Versluys en Eykelboom nemen de debuutelpee The Scene op. Een uitstekende plaat met zowel Engels- als Nederlandstalig materiaal. Commercieel succes blijft echter uit, reden waarom de groep de singles It's The Beat en Allied Cigarettes/Stappen in eigen beheer uitbrengt.

1985

The Scene Gebrek aan succes is de belangrijkste reden waarom het tot 1985 duurt voordat de tweede elpee This Is Real klaar is. Ook deze verschijnt in eigen beheer. Ondertussen staat The Scene bekend als een doorgangshuis voor talentvolle jonge muzikanten. Zo figureren in de groep Floris Nielen (Jenner Band, Gaga, Kuni Kids), Dennis Duchhart, Kim Snelten en eerdergenoemde Eykelboom. Het vele doe-het-zelven heeft ook een positief gevolg: Thé Lau raakt zeer bedreven in het produceren van platen. Hij maakt naam als opnameleider voor vele andere Amsterdamse gitaargroepen (Tröckener Kecks, L'Attentat, Claw Boys Claw, Blue Murder).

Blue Murder Claw Boys Claw GaGa Jenner Band Kuni Kids L'Attentat Tröckener Kecks

1986

Een lichte kentering in het bestaan van de band ontstaat met de eigen beheer-single S.E.X., die later op het album Rij Rij Rij zal verschijnen. Wat airplay is de band's deel.

1987

Een tweede eigen beheer-single verschijnt: Ritme.

1988

Nadat Emilie Blom van Assendelft (ex Dorpstraat/De Munck, bas) en Wim Zeeman (ex-Wiseguy, drums) de gelederen versterken, worden de singles Borderline (een Madonna-cover) en Rij Rij Rij en het album met dezelfde naam opgenomen. De single Rauw, Hees En Teder, wat later min of meer uit zal groeien tot het lijflied, wordt opgenomen met de definitieve Scene-bezetting, met Eus van Someren (gitaar), Otto Cooymans (toetsen) en Jeroen Booy (drums), naast Thé Lau en Emile Blom van Assendelft. Booy speelde ervoor bij Roberto Jacketti & The Scooters, Cooymans bij Hollander, Time Bandits en Vitesse.

De Munck Hollander Roberto Jacketti & The Scooters Time Bandits Vitesse

1990

Eindelijk weet de band een platendeal bij een grote maatschappij (Phonogram) in de wacht te slepen. De singles die voor dit label verschijnen, Blauw en Rigoureus, en het sterke album Blauw, de eerste geheel Nederlandstalige plaat, doen de band doorbreken in België. Op deze platen tekent Rick de Leeuw (Tröckener Kecks) voor de produktie. Veel prestige wordt gewonnen als de band probleemloos overeind blijft op het door grote buitenlandse acts bevolkte festival Torhout/Werchter. De single Iedereen Is Van De Wereld zal uitgroeien tot een klassieker.

Rick de Leeuw

1991

Het succes in België doet de belangstelling op de thuismarkt groeien, wat resulteert in een verlate, maar dik verdiende hitnotering voor de single Blauw. In juli vaardigt de Stichting Popmuziek Nederland de band uit naar het New Musical Seminar in New York. Thé Lau vertaalt voor de gelegenheid zijn teksten naar het Engels. Een succes is dit echter niet; al na vier nummers valt de stroom uit en als het te lang duurt voor de band weer kan gaan spelen haken de internationale platenbonzen af. Het is de laatste vrijage van Thé met het Engels. Blauw krijgt een Edison toebedeeld, en verkoopt goed in de Benelux.

1992

The Scene De opvolger Open wordt eveneens geproduceerd door Rick de Leeuw. Het wordt het meesterwerk van de band, waarbij alle stukjes van de puzzel op zijn plaats vallen. Opvallend zijn de éénwoordige songtitels, en de erg sterke teksten. Ook voor Open krijgt de band een Edison. De waardering van het publiek is navenant; de toer is succesvol (met als hoogtepunt een optreden op Parkpop in Den Haag) en de plaat wordt bijna goud. De singles Zuster en Open worden kleine hits.

Rick de Leeuw

1993

Een vervolg op het succes van Open resulteert in de Popprijs '92, uitgereikt op het Noorderslag festival in Groningen. De samen met De Dijk opgenomen single Iedereen is van de wereld / Nieuwe laarzen wordt een hit, Artsen zonder Grenzen profiteert van de opbrengst. Het album Avenue de la Scene verschijnt, en is door Thé Lau zelf geproduceerd. Hoewel de plaat in het verlengde ligt van Open trekt hij minder aandacht. Het wat onevenwichtiger karakter is daar debet aan.

De Dijk

1994

Een jaar dat in het teken staat van live-optreden, o.a. opnieuw op Parkpop. Verder verschijnen het live-album The Scene, een door Rogier van der Ploeg vervaardige video en een fotoboek van de hand van Paul Tolenaar.

Rogier van der Ploeg

1995

De band speelt als invaller op het warm-up festival Torhout/Werchter. De rest van het jaar werkt de band met oudgediende Emile den Tex aan een nieuwe plaat.

Emile den Tex

1996

Vroeg in het jaar verschijnt Arena, dat vooral tekstueel afwijkt van vorig werk. Thé is veel directer en concreter. Zo veegt hij in het scherpe Varken Met Succes, geschreven op de achterbank van een taxi na afloop van één of andere party, de vloer aan met de aalgladde TV-babbelaars. En bezingt hij in Junkie Met Talent Nirvana's Kurt Cobain. Hoewel de plaat gerekend mag worden tot de hoogtepunten in het oeuvre valt de verkoop wat tegen. In het seizoen '96/'97 doet Thé Lau een serie theateroptredens met pianist Willem Ennes.

Willem Ennes

1997

The Scene In februari is er wel erkenning in de vorm van een Gouden Harp van Stichting Conamus. In de zomer verschijnt een cd met Twee Meter Sessies uit '90, '93 en '96. Dan ligt ook in diverse winkels een Zwitserse bootleg-versie van het debuutalbum van The Scene.

1998

Het album Marlene verschijnt, met daaraan gekoppeld een internetsite waar prijzen te winnen zijn. Na afloop van de actie wordt de site uit de lucht gehaald. De Partij Van De Arbeid vraagt Thé Lau een campagnelied te schrijven. Lau geeft daar gehoor aan, maar de PVDA keurt het nummer Rode Aarde vervolgens af. Het nummer is te vinden op de Marlene.

1999

In juni komt met Wondermooi de nieuwe single uit. The Scene staat onder andere op Huntenpop in Varsseveld. Vanaf oktober treedt Lau veelvuldig solo op in theaters. Van deze tour verschijnt de CD 1998.

Thé Lau

2000

Thé Lau maakt met de verhalenbundel De Sterren Van De Hemel zijn debuut als prozaschrijver. De single Helden wordt door de stichting Ideële Reclame (SIRE) gebruikt in een tvspot voor de campagne De Maatschappij Dat Ben Jij. De compilatie Rauw, Hees En Teder bevat een overzicht van de hoogtepunten uit de carriere van The Scene.

2001

De Sterren Van De Hemel is de titel van het solo-programma waar Thé Lau mee langs de theaters tourt.

2002

Thé Lau sluit een contract met platenmaatschappij Sony Music voor het uitbrengen van een soloalbum. De God Van Nederland verschijnt begin mei en bevat onder andere een duet met Sarah Bettens, zangeres van k's Choice. Lau staat in juni op Rock Werchter. Na drieëntwintig jaar stopt Thé Lau met The Scene. Hij maakt dit zaterdag 16 november bekend in een interview met de Telegraaf. Emilie Blom Van Assendelft en Alan McLachlan spelen verder in Sype, de band rond zangeres Judith Sijp. Emilie, Jeroen Booy en Otto Cooymans spelen ook in de Manuëla Kemp Band. Samen met Kemp touren Alan, Emilie, Jeroen en Karin Joosten onder de naam The Chedderheadz als coverband-annex-vakantieproject in de zomer langs campings in Frankrijk.

2003

Alle songteksten van Thé Lau staan verzameld in Thé Lau - De Teksten. De bundel telt 140 pagina's met een voorwoord van Peter Slager van Bløf en De Morgen-journalist Bart Steenhaut, plus een historisch overzicht uit de pers. Het boek is niet te koop in de winkel, maar wel verkrijgbaar tijdens de theatertournee van Thé Lau en via zijn website. Drummer Jeroen Booy brengt in september een eerste cd uit van zijn band Skelter.

Skelter Thé Lau

2004

Emilie Blom van Assendelft speelt bas in de Camp Girls, een groep met zangeressen Manuëla Kemp, Lies Schilp en Inge Bonthont, gitarist Tessa Boomkamp en drumster Leslie Borgers. Camp Girls spelen op 12 februari in de voorselectie voor het Eurovisie Songfestival een liedje dat is geschreven door Frédérique Spigt en Jan van der Meij.

Frédérique Spigt Jan van der Meij

2007

The Scene Vijf jaar later na het uiteengaan van The Scene komt de band weer bij elkaar. In mei verschijnt een nieuwe cd en in de zomer is The Scene beschikbaar voor festivals in Nederland en België. De bezetting bestaat naast Thé Lau uit Emilie Blom van Assendelft op basgitaar, Jeroen Booy op drums en Otto Cooymans op toetsen. De cd 2007 bevat bewerkingen van klassiekers van The Scene aangevuld met twee nieuwe nummers. Er zijn gastbijdragen van Paskal Jakobsen van Bløf (Iedereen Is Van De Wereld) en de Belgische vocalisten Sarah Bettens (Blauw) en Tom Barman (Rigoureus). De albums Blauw, Open, Avenue De La Scene en Arena worden opnieuw uitgebracht in de box 4 Originals.

Bløf

2009 - 2010

The Scene brengt in oktober het album Liefde Op Doorreis uit. De cd wordt niet gezamenlijk in de studio opgenomen, maar door middel van communicatie via internet. Het album wordt in 2010 gevolgd door een uitgebreide tournee door Nederland en Vlaanderen.

2011

Voordat eind februari 2012 hun volgende studioalbum verschijnt bij V2 Records, brengt The Scene op 7 november de single Overal uit op iTunes.

2012

The Scene in 2012 De opnamen van het vijftiende album Code (maart) vinden plaats in de oefenruimte, die tijdelijk is omgebouwd tot studio. ‘De nadruk ligt, misschien wel meer dan ooit, op de gitaar’, vertelt Thé Lau in het persbericht. Daarnaast bevat de plaat samples en veel koortjes. De basis van het titelnummer is een apocalyptische droom van Thé Lau. De stem in de opening is de Amerikaanse acteur Robert Mitchum. Het nummer Mooi is ooit geschreven door de Belg Stef Kamil Carlens en oorspronkelijk uitgevoerd door de Belgische presentatrice en zangeres Yasmine (1972-2009).

2013

Bij Thé Lau wordt begin augustus keelkanker geconstateerd, maar volgens zijn manager zijn geen uitzaaiingen geconstateerd en blijft de zanger optreden zolang het kan. Lau werkt aan een volgend boek.

2014

Begin april maakt Thé Lau bekend dat hij uitbehandeld is voor keelkanker. Voor de eerste en laatste keer treedt The Scene op bij Pinkpop bij wijze van afscheidsconcert. Het laatste concert zal plaatsvinden op 17 juni in de Heineken Music Hal met als speciale gasten Tom Barman (dEUS), Paskal Jakobsen (Bløf) en Jacqueline Govaert.

Bløf Jacqueline Govaert

Discografie The Scene

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Scene

Audio/Video The Scene

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer