Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE SHEPHERDS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Optreden in Een avondje uit met Corry Brokken, AVRO 1969 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1963 - 2008

Genre

a cappella/vocal groups, amusementsmuziek, Nederlandstalig, reli-pop

Pseudoniemen

The New Shepherds

The Shepherds

The Shepherds uit IJmuiden zijn bekend van vertolkingen van oud-Hollandse liedjes en religieus getinte nummers. Het bekendste liedje van het vocale trio is hun versie van Dank U Voor Deze Nieuwe Morgen.
Volledige biografie...

Bezetting

Nico Schaap   contrabas, zang
Jan Schaap   gitaar, zang
Leni Schaap   zang

Genoemd in de biografie van

1969   Tante Leen

Biografie The Shepherds

The Shepherds uit IJmuiden zijn bekend van vertolkingen van oud-Hollandse liedjes en religieus getinte nummers. Het bekendste liedje van het vocale trio is hun versie van Dank U Voor Deze Nieuwe Morgen.

1960 - 1963

De gebroeders Jan en Nico Schaap zijn afkomstig uit een muzikale vissersfamilie die werkzaam is in de havens van IJmuiden. Nico is een zogenaamde porder die er voor zorgt dat havenarbeiders (waaronder zijn broer Jan) 's morgens op tijd worden gewekt. Samen met zus Leni (artiestennaam: Helen Shepherd) maken ze thuis voor de lol muziek. Als kind is Jan Schaap (artiestennaam: John Shepherd) al zingend te horen in het VARA-programma De Vrolijke Klas. Jan studeert vervolgens klassieke zang, Helen volgt vijf jaar lang een klassieke opleiding en krijgt les van o.a. zangpedagoge Coby Riemersma en Nico Schaap krijgt les van de bassist van het NoordHollands Philharmonisch Orkest. De drie beginnen in 1960 professioneel muziek te maken en starten bij het swingende Ted Powder Kwintet (met Theo Kruijt als Ted Powder) waarmee ze in Nederland, Duitsland en Zweden langs nachtclubs trekken. Vanaf 1963 vormen de broers en zus The Shepherds.

1964 - 1971

Tijdens een optreden in een dancing te Zandvoort wordt het trio ontdekt door platenmaatschappij Bovema. De liedjes van The Shepherds zijn te horen in programma's van Jan Koopman (in diens show Palet) en Willem Duys. Het trio wordt populair met repertoire dat afwijkt van hun jazzroots. The Shepherds vertolken Engelstalige nummers van groepen als The Seekers, eigen interpretaties van oud-Hollandse liedjes als De Scheresliep, Zeg Kwezelken, Allen Die Willen Te Kap'ren Varen en Wildet Gij Dansen, aangevuld met religieus getinte nummers. De drie muzikanten verzorgen ook muziek bij platen met sprookjes van Walt Disney zoals Alice in Wonderland, Lady & Rakker en Bambi (met verteller Piet Ekel). De groep treedt constant en vrijwel zonder vakanties op, allereerst een seizoen bij de Sleeswijkrevue met Snip & Snap en vervolgens in theaters, op cruiseschepen en in kerken, ook al zijn de broers en zus zelf niet aan een kerk gebonden. In het buitenland zijn de muzikanten te zien in België, Duitsland, Polen, Joegoslavië, Engeland en Japan. Helen Shepherd zingt tijdens de halve finale van het Nationaal Songfestival 1966 de liedjes Over De Horizon, Wereld en Ver Hier Vandaan. Een ernstige ziekte van Jan Schaap zorgt voor een tijdelijke onderbreking. Tijdens de twee zwangerschappen van zus Helen spelen de twee broers in het schnabbelcircuit. In augustus 1969 treden The Shepherds tezamen met Tante Leen, Johnny Jordaan, Cees de Lange, Bueno de Mesquita em Harry de Groot op in het Palladium te Hollywood. In het najaar van 1971 staat de single Voor Jou enkele weken in de Top 40. Op de B-kant staat het liedje Wereld waarmee Helen Shepherd in 1966 een gedeelde derde plaats behaalde tijdens het Nationaal Songfestival.

Harry de Groot Johnny Jordaan Tante Leen Willem Duys

1972 - 1975

Na negen jaar The Shepherds neemt Helen in september tijdelijk afscheid van haar broers om een solocarrière te beginnen geholpen door echtgenoot en manager Jan de Jong. 'De oorzaak ligt in het financiële vlak', vertelt de zangeres aan het Utrechts Nieuwsblad, 'De kosten zijn veel te hoog en we moeten alles met z'n drieën delen'. Het afscheid is van korte duur en het trio gaat weer optreden totdat in oktober 1975 bekend wordt dat The Shepherds er vanwege interne spanningen definitief mee stoppen, ondanks een geplande tournee voor Nederlandse emigranten in de Verenigde Staten.

1976 - 1997

Helen en Jan Schaap gaan met een nieuw bandlid nog enige tijd verder onder de naam The New Shepherds. Later is het enkel nog Helen die haar carrière in de muziek voortzet. Helen Shepherd treedt maandelijks op in het KRO-programma Kom Eens Langs en brengt het album This Is My Song en de single Jij Bent Jij uit. Door privé-omstandigheden krijgt Nico Schaap begin jaren negentig problemen met medicijnen en alcohol. Hij is ook enige tijd dakloos en brengt zijn laatste levensjaren door in een verzorgingshuis te Osdorp.

1998

Een bloemlezeing uit het werk van The Shepherds komt uit op CD.

1999

Nico Schaap overlijdt op 67jarige leeftijd aan een hartstilstand.

2001 - 2008

Helen en Jan treden weer op onder de naam The Shepherds. Ze spelen vooral in verzorgings- en verpleeghuizen. In 2003 verschijnt het album Kerstboomkaarsjes. In 2004 viert het duo het veertigjarig jubileum. Helen Shepherd presenteert elke donderdag op Seaport FM het programma Koffieradio. Solo vertolkt ze werk van o.a. Vera Lynn, Doris Day en The Carpenters. Noodgedwongen stopt ze met optreden en presenteren nadat ze in 2008 wordt getroffen door een hersenbloeding.

2016

Jan Schaap (John Shepherd) overlijdt op 18 november in een verpleeghuis in Haarlem.

Discografie The Shepherds

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Shepherds

Audio/Video The Shepherds

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer