Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE SHORTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1977 - 1986

Genre

boybands, Nederlandstalig, pop

The Shorts

Jongensgroep uit Leiden die in Europa een enorme hit scoort met Comment Ça Va, waarvan wereldwijd vier miljoen exemplaren worden verkocht.
Volledige biografie...

Bezetting

Erik de Wildt   toetsinstrumenten
Peter Wezenbeek   drums
Hans van Vondelen   gitaar, zang
Hans Stokkermans   basgitaar

Overige muzikanten

Ben Jansen   drums
Martin Jets   zang
Roy de Casembroot   drums

Genoemd in de biografie van

1980   Jack Jersey
1996   WC Experience

Biografie The Shorts

Jongensgroep uit Leiden die in Europa een enorme hit scoort met Comment Ça Va, waarvan wereldwijd vier miljoen exemplaren worden verkocht.

1977

Het verhaal van The Shorts begint bij de Leidse organisator/producent/componist Eddy de Heer die eind jaren '70 met zijn bureau Bliksemprodukties theatershows voor kinderen organiseert. In de shows spelen bekende kindertelevisiefiguren als Bromsnor en Malle Pietje (beiden uit de populaire serie Swiebertje) een toneelstuk, wordt er gegoocheld en tussen de bedrijven door speelt een kinderband. Met het oog op deze muzikale intermezzo's organiseert De Heer talentenjachten en ontdekt zo de tieners Hans Van Vondelen (zang/gitaar), Erik de Wildt (keyboards), Peter Wezenbeek (drums) en bassist Hans Stokkermans (het jongere broertje van componist Joop Stokkermans). De jongens, allemaal rond de elf jaar, vormen De Bliksemafleiders, die in de show liedjes spelen die door De Heer zijn geschreven.

Eddy de Heer

1979 - 1982

Wanneer de jeugdige popgroep vijf jaar met de kindershows op de planken heeft gestaan, brengen de jongens in eigen beheer een singletje uit. De eerste poging Don't Wanna Do It flopt, maar wekt de interesse van De Heer die besluit de groep een handje te helpen. Hij schrijft het Engelstalig nummer Comment Ça Va. Het nummer belandt bij producer Jack de Nijs (Jack Jersey) die voor het arrangement zorgt. Het duurt enige jaren voordat het liedje terecht komt bij platenmaatschappij EMI die het nummer vervolgens wel wil uitbrengen maar alleen als het naar het Nederlands wordt vertaald.

Jack Jersey

1983

In februari verschijnt het Nederlandstalige liedje Comment Ça Va van het tot The Shorts omgedoopt viertal, dat in april doorschiet naar de eerste plaats van de hitparade. Het nummer wordt in eerste instantie door de gevestigde radiozenders genegeerd maar als blijkt dat het singletje door airplay op de piratenzenders al 10.000 exemplaren heeft verkocht, gaan de Hilversumse zenders overstag. Het nummer blijkt een enorme kaskraker. The Shorts moeten opdraven in elk televisieprogramma en krijgen het zo druk dat Eddy de Heer zich door het grote succes gedwongen ziet zijn produktiebureau op te doeken en zich helemaal te kunnen concentreren op het componeren voor The Shorts. Zijn zoon Danny de Heer treedt op als manager van de band. Comment Ça Va wordt uitgebracht in het Duits, Frans, Spaans en Engels en verkoopt in totaal 4 miljoen exemplaren. The Shorts vertrekken op tournee naar Duitsland, Frankrijk, Spanje en naar de Oostbloklanden waar ze optreden voor duizendkoppig publiek. In Frankrijk verkoopt het plaatje anderhalf miljoen exemplaren en daarmee vestigen The Shorts een nieuw record van best verkopende buitenlandse act. Het nummer wordt later ook door buitenlandse (volwassen) artiesten vertaald en uitgebracht in o.a. Scandinavië en Japan. In augustus verschijnt in Nederland de single Je Suis, Tu Es en in november bereikt Annabel de hitparade. Alle opvolgende singles weten echter nooit meer het succes van Comment Ça Va te evenaren. Aan het eind van het jaar verschijnt de elpee Comment Ça Va dat goed is voor 100.000 verkochte exemplaren. The Shorts ontvangen samen met de Golden Earring de jaarlijkse nationale Exportprijs.

1984

Na het verschijnen van de eerste langspeler verlaat Peter Wezenbeek de band en wordt vervangen door Roy de Casembroot, een jongen van Indische komaf uit Hillegom. Eddy de Heer begint met het schrijven voor een tweede elpee, waarvoor zanger/gitarist Hans van Vondelen gedeeltelijk de arrangementen maakt. In juni wordt de single Helemaal Te Gek een kleine hit.

1985

In de loop van het jaar verschijnen de singles Door De Bocht en Ze Was Zo Mooi, afkomstig van het tweede album M'n Laatste Concert. Na de kerstsingle Remember December verlaten De Casembroot en Hans Stokkermans de band en worden vervangen door Martin Jets en Ben Jansen. Drummer Peter Wezenbeek start de Peter Wezenbeek Band waarmee hij een single maakt voor EMI.

Peter Wezenbeek Band

1986

Door de bezettingswisselingen en andere interne problemen is de rek eruit en The Shorts besluiten zichzelf op te heffen. Jets, Jansen en De Wildt pakken hun gewone maatschappelijke leven op (timmerman, platenverkoper, autohandelaar). Hans van Vondelen wordt mede-eigenaar van de geluidsstudio Short Music in Leiden, samen met Eddy en Danny de Heer.

1997

De Leidse studio is inmiddels verkocht en ingeruild voor het grotere Fendal Sound Studios in Loenen a/d Vecht waar bekende Nederlandse artiesten hun materiaal komen opnemen, waaronder Grant & Forsyth, Ruth Jacott, Willeke Alberti en Humphrey Campbell. Eddy de Heer componeert incidenteel voor artiesten als Ria Valk, Danny de Heer beheert de zakelijke kant en Hans van Vondelen bemoeit zich met de techniek.

2003

Bassist Hans Stokkermans heeft Leiden verruild voor Nijmegen en pakt na 16 jaar zijn instrument weer op om in bandjes te spelen. Naast een locale coverband maakt hij ook deel uit van de Nederlandstalige rockgroep Meneer Van Zanten.

Meneer Van Zanten

2007

Organisator, producent en componist Eddy de Heer overlijdt op 4 september in zijn woonplaats Leiden op 82-jarige leeftijd.

2008 - 2013

Peter Wezenbeek opent in 2008 samen met zijn vrouw Rebecca in IJmuiden de eigen studio Droomtent. Een van de platen die daar wordt opgenomen is het album Head Over Heels (2013) van Rebecca Wezenbeeks countryband Ezzcape.

Ezzcape

Discografie The Shorts

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Shorts

Audio/Video The Shorts

Video The Shorts

The Shorts - Comment Ca V...
The Shorts - Comment Ca Va • TopPop
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Shorts - Comment Ca Va • TopPop

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer