Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE SPADES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Spades

Periode

1999 - heden

Genre

rock

Online

Officiële website

The Spades

Eindhovense rockband die net als stadgenoten Peter Pan Speedrock en 7Zuma7 harde snelle rock speelt. Zij zelf spreken van seventies New York style punk. In 2002 verschijnt op Suburban het debuutalbum Learning The Hard Way Not To Fuck With The Spades. In 2003 gaat de band de studio in met ...
Volledige biografie...

Bezetting

Denvis   gitaar, zang

Overige muzikanten

Sander van Baalen   drums
Vincent Koreman   gitaar
Mark Trash   drums
John Peate   gitaar
G. Charger   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1997   Tupelo Honey
2001   Vitamin X
2002   The Nitwitz
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

4-2-23, ScumBash, Rotterdam
15-4-23, Skroetfest, Groningen

Biografie The Spades

Eindhovense rockband die net als stadgenoten Peter Pan Speedrock en 7Zuma7 harde snelle rock speelt. Zij zelf spreken van seventies New York style punk. In 2002 verschijnt op Suburban het debuutalbum Learning The Hard Way Not To Fuck With The Spades. In 2003 gaat de band de studio in met de legendarische producer Jack Endino.

1999

Als de band Wank-A-Lots nergens teruggevraagd wordt richten Denvis (Grotenhuis) en Dick (Nijhuis) en G Charger The Spades op. De groep wordt later aangevuld met ex-7Zuma7 gitarist John Peate. De groep schrijft nummers in de traditie van Dead Boys, The Stooges en The New York Dolls.

7Zuma7

2000

In april 2000 is G.Charger vervangen door Mark Trash. Charger gaat verder met zijn andere band 69 Charger. De eerste single Friday Night komt uit op het Belgische label Rock'n'Roll Radio. In november 2000 is John vervangen door Barry Black (Berry Hoogveldt) en Enus.

69 Charger

2001

In juli wordt drummer Mark Trash vervangen door Son of a Cop (Sander van Baalen).

2002

Spades nemen hun eerste volledige album op met achter de knoppen Vincent Koreman en Perry Leenhouts van Travoltas. Met het verschijnen met Learnin' The Hard Way (Not To Fuck With The Spades) blijven The Spades geheimzinnig doen over hun afkomst. Op de cd-hoes staan vijf negroïde mannen afgebeeld en middels persberichten maakt de band bekend dat één of meerdere bandleden wel eens vaker dan normaal met justitie in aanmerking komen. Drummer Son Of A Cop wordt in november vervangen door Ries Doms (Vitamin X) die daarvoor in diverse straight edge bands zoals Reaching Forward heeft gespeeld. Son Of A Cop gaat verder met JudasVille. De band ontvangt een Essent Award en een uitnodiging om in 2003 op het Amerikaanse festival South By Southwest te spelen. In de winter voegt gitarist Tony Slug (o.a. Nitwitz, BGK, Loveslug) zich bij de band.

B.G.K. JudasVille Loveslug The Nitwitz Travoltas Vitamin X

2003

The Spades Aan het begin van het jaar touren The Spades in Duitsland waar zij gedeeltelijk als support van de UK Subs in de middelgrote clubs staan. In maart reist de band naar South by SouthWest in Austin. Na de show in Texas vliegen The Spades door naar Seattle waar zij vier songs opnemen met Jack Endino (o.a. de producer van het Nirvana-album Bleach en een van meest befaamde producers in de Seattle-scene). Mark Arm van de locale band Mudhoney speelt mee in het nummer You Had It Comin'. In april doet de band optredens in Frankrijk. Na het vertrek van gitarist Barry Black valt Vincent 'Vice' Koreman (Travoltas) in tijdens de zomertournee. De grote festivals zijn geïnteresseerd in The Spades, waaronder Lowlands, en ook het buitenland begint serieuze interesse te tonen (o.a. het Amerikaanse independent label GoKart).

Travoltas

2004

De avonturen van Sir Denvis Wankalot zijn elke maand te volgen via de website 3VOOR12TV. Het rommelt in de band en menig optreden eindigt met ruzie. De bom barst na een concert in De Effenaar te Eindhoven. Gitarist Tony Slug stapt op en de overige bandleden hebben geen zin meer op zoek te gaan naar een vervanger. 'The Spades waren gewoon vijf onverenigbare ego's,' legt Denvis uit aan VPRO's 3voor12. 'Op het podium voegden we niets meer toe aan wat we al gedaan hadden. Je zag gewoon altijd vier chagrijnige smoelen. Behalve die van mij dan.' De zanger doet solo enkele optredens in Zürich. Het album Learnin' The Hard Way... komt 27 juli in Amerika op GoKart uit.

2005

The Spades Denvis en The Spades worden uitgenodigd voor South By South West (SXSW), de jaarlijkse muziekconventie in Austin, Texas in maart. De band gaat tijdens het Amerikaanse bezoek in Detroit de studio in van Jim Diamond (Dirtbombs) om vier nummers op te nemen. De band treedt weer op in Nederland, onder meer in juli tijdens het door Jovink en de Voederbietels georganiseerde Zwarte Cross festival in Halle. Spades-gitarist Veetje speelt met o.a. zanger Richard Plukker (ex-Candybar Planet) in de band Gold Sputtered Membranes (afgekort tot GSM).

Jovink & The Voederbietels

2006

Op het Amerikaanse label Relapse verschijnt een split-single met de band Maximum RNR uit Toronto. De bijdrage van The Spades zijn de tracks CCCP Motherfucker en Get Outta Line. De twee groepen gaan in oktober op tournee door Canada en de Verenigde Staten. Denvis brengt zijn eerste soloalbum Comin' Home uit, opgenomen in The Basement Studio. Van de elf nummers zijn er acht door Denvis zelf geschreven. De plaat bevat ook composities van Tom Waits en The Nerds. Samen met Nieuwe Revu-verslaggever Leon Verdonschot staat Denvis eind augustus op Lowlands.

Denvis

2008

Het rockgeluid van The Spades wordt op het album Above The Law & Below The Belt
(april) uitgebreid met blazers, toetsen en vrouwelijke achtergrondvocalen. De cd verschijnt op Denvis' eigen label Drugmoney Records. De bezetting op de plaat bestaat naast Denvis uit Vee (gitaar), Rule nr. 1 (gitaar), Frank Drank (bas) en Pit Maypole (drums). De band neemt samen met voormalig PSV-voetballer Björn van der Doelen een Engelstalig rocknummer op voor de Eindhovense voetbalclub als reactie op de 'terreur van carnavals- en housedreunen' die meestal gepaard gaan met PSV-liedjes. Voormalige toetsenist Arno Landsbergen componeert voor theater, film en reclame en brengt onder de naam Ammo het album Dirty Rock uit. De cd bevat rockgeoriënteerde tracks die hij in de periode 2004-2008 heeft opgenomen. Het titelnummer komt ook uit op 7”.

2009

Denvis gaat opnieuw met The Spades op afscheidstournee. Naar eigen zeggen dit keer definitief. The Rock'N Roll Revue 2009, samen met Fury161, The Deaf, Ottoboy en DJ Dikke Dennis, gaat op 1 mei van start in Heerhugowaard en komt 3 juli tot stilstand in Dynamo in thuishaven Eindhoven. De laatste bezetting van The Spades bestaat naast Denvis uit Pit Maypole (drums), Frank 'Drank' Kimenai (bas), Roel 'Rule no. 1' Blommers (gitaar) en Björn 'The Talent' van der Doelen (gitaar), tijdens de afscheidstournee versterkt door de blazers van de Claxon Five (afkomstig uit Let's Quit). Op 26 augustus presenteert journalist Leon Verdonschot (1973) in De Effenaar te Eindhoven zijn debuutroman Denvis, een rockroman op basis van het leven van Denvis.

Discografie The Spades

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Spades

Audio/Video The Spades

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer