Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE TAPES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Tapes

Periode

1977 - 1982

Genre

new wave

The Tapes

Amsterdamse new wave formatie met niet-alledaagse teksten. Hun debuutalbum wordt zeer goed ontvangen, waarna major Phonogram besluit de LP op grote schaal te verspreiden. In Duitsland komt het debuut uit bij Vertigo. Na tegenvallende verkoop van het positief ontvangen derde album On A Clear Day besluit de band er in ...
Volledige biografie...

Bezetting

Rolf Hermsen   gitaar, zang
Igor Roovers   basgitaar
Michiel Brandes   gitaar
Peter Meuris   drums
Dennis Duchhart   toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Dick van der Vaart   drums
Huba de Graaff   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1972   Mathilde Santing
1977   Huba de Graaff
1979   Nits
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Tapes

Amsterdamse new wave formatie met niet-alledaagse teksten. Hun debuutalbum wordt zeer goed ontvangen, waarna major Phonogram besluit de LP op grote schaal te verspreiden. In Duitsland komt het debuut uit bij Vertigo. Na tegenvallende verkoop van het positief ontvangen derde album On A Clear Day besluit de band er in 1982 mee te stoppen.

1977

Gitarist/zanger Rolf Hermsen en gitarist Michiel Brandes kennen elkaar van de Rietveld Academie. In de herfst van 1977 richten zij samen met bassist Igor Roovers (student planologie) en drummer Dick van der Vaart (student medicijnen) The Tapes op. Het viertal wordt in recensies vergeleken met Talking Heads, maar invloeden komen ook van onder anderen Captain Beefheart, Televison, XTC, Wire, Scritti Politti, Richard Hell & The Voidoids en The Stranglers.

1978

De band maakt snel naam als veelbelovend en treedt veel op in Nederland, ondermeer als voorprogramma van Talking Heads, XTC en Dire Straits en later The Associates en The Comsat Angels. Voor Plurex wordt You Just Can't Sleep met een minimaal budget op een achtsporen recorder opgenomen. Ondanks het demogeluid wordt de plaat zeer goed ontvangen en verkoopt beter dan verwacht. Phonogram neemt de plaat onder z'n hoede en verzorgt de distributie in Nederland en Duitsland. Het Britse New Musical Express schrijft: 'The Tapes have that undefinable something'. Aan het eind van het jaar gaat de groep samen met stadsgenoten The Nits op tournee ['Elfstedentocht'], wat resulteert in een blijvende vriendschap tussen de twee bands.

Nits

1979 - 1980

Na de elfstedentournee stopt Dick van der Vaart als drummer, omdat hij meer tijd in zijn studie medicijnen wil stoppen. Peter Meuris volgt hem op. In de zomer wordt in de Music Farm Studio in Baambrugge onder leiding van producer Don Willard het album Party opgenomen. Aanvankelijk zal de plaat weer bij Plurex verschijnen en door Phonogram gedistribueerd worden, maar dat wordt afgeblazen. Plurexbaas Wally van Middendorp (Minny Pops) gaat met de kant en klare lp langs diverse maatschappijen in binnen- en buitenland. Uiteindelijk biedt het Amerikaanse Passport de groep een contract aan en in het voorjaar van 1980 komt Party dan eindelijk uit. De groep geeft meer vorm aan het eigen gezicht en de opnamen klinken een stuk beter.

Minny Pops

1981

Om het geluid te kunnen verdiepen wordt toetseniste Huba de Graaff (Transister) aangetrokken. Zij levert een belangrijke bijdrage op het laatste album, maar blijkt de tijdrovende plaatopnamen niet te kunnen verenigen met haar conservatoriumstudie. On A Clear Day wordt in maart onder leiding van John Leckie (Human League, XTC, Magazine en later onder anderen Simple Minds, Stone Roses, Radiohead en Muse) in de Dali Press Studio (Nederland) opgenomen met gastbijdragen van toetsenist Dennis Duchhart, Henk Hofstede en Michiel Peters van The Nits (achtergrondzang) en zangeres Mathilde Eleveld (beter bekend als Mathilde Santing). De plaat wordt door Passport wereldwijd uitgebracht. De twaalf nummers zijn zelfs nauwelijks meer new wave te noemen. Ondanks lovende kritieken doet de plaat bitter weinig. Na de opnamen blijft Duchhart als groepslid aan en in de tour ter promotie van On A Clear Day trekt Mathilde Santing mee voor extra zang en ter verzorging van het voorprogramma.

Henk Hofstede Mathilde Santing Transister

1982

The Tapes De groep is door het uitblijven van succes voor On A Clear Day zo gedesillusioneerd dat men in goed overleg besluit het bijltje erbij neer te gooien. Ook speelt mee dat de bandleden op elkaar zijn uitgekeken en niet langer de behoefte hebben van muziek hun beroep te maken. Tijdens het afscheidsoptreden in Paradiso op 12 februari werpt de band letterlijk de handdoek in de ring. Hermsen, Brandes en Meuris maken onder de naam A Hammer Hangs nog een half jaar muziek en doen een opnamesessie voor VARA’s Popkrant. Hun nummer The French Windows verschijnt op de compilatie 6 Souvenirs van Egmond Records. Later keren diverse leden terug als vaste begeleiders van Mathilde Santing. Rolf Hermsen arrangeert en coproduceert haar eerste plaatje en is twaalf jaar met tussenpozen betrokken als producer, arrangeur, gitarist en bandleider. Dennis Duchhart is de grote man achter Santings tweede plaat Water Under The Bridge.

A Hammer Hangs

2012

The Tapes komen weer bij elkaar voor een optreden tijdens de slotavond van het festival ULTRA2012, op 7 april in de Melkweg. Zonder Michiel Brandes en Igor Roovers, 'om hen moverende redenen', maar wel met bassist Mark Drillich (Kong). De albums van The Tapes krijgen een geremasterde digitale rerelease met extra nummers.

Kong

Discografie The Tapes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Tapes

Audio/Video The Tapes

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer