Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE THOUGHT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Thought

Periode

1982 - 1987

Genre

new wave, powerpop, sixties

The Thought

New wave-formatie uit Broek op Langedijk. Het vervolg op The Rousers. Rode draad gedurende het bestaan van de band is de invloed van popmuziek uit de jaren zestig.
Volledige biografie...

Bezetting

Wieb Zigtema   basgitaar, gitaar, synthesizer, zang
Cock de Jong   gitaar, zang
Jan de Jong (1)   drums

Overige muzikanten

Rob Marienus   basgitaar
Rob van Zandvoort   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1982   The Rousers
1987   Jack Of Hearts
1987   Shoot The Moon
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Thought

New wave-formatie uit Broek op Langedijk. Het vervolg op The Rousers. Rode draad gedurende het bestaan van de band is de invloed van popmuziek uit de jaren zestig.

1982 - 1983

The Thought Na een rustperiode van een jaar slaan Wieb Zigtema en de gebroeders De Jong (voorheen The Rousers) onder de naam The Thought in 1982 een nieuwe weg in. Hoewel The Thought heel anders klinkt dan The Rousers, blijft het procédé hetzelfde: new wave met een sterke invloed van de jaren zestig. Betrof het aanvankelijk een mix van beat en punk, The Thought klinkt op haar eerste lp als combinatie van psychedelica en de stemmige muziek van bands als Wire en Joy Division. Producer Dick Polak (van de Amsterdamse band Mecano) drukt een belangrijke stempel op geluid van de LP. De plaat wordt in een andere versie in 1983 in Amerika uitgebracht op het label Index Records, inclusief de single I Had Too Much To Dream Last Night. Dankzij deze cover van de psychedelische band The Electric Prunes behaalt The Thought een zekere cult-status op de Amerikaanse underground-radiostations.

Dirk Polak The Rousers

1984 - 1986

In 1984 sluit bassist Marienus opnieuw de rijen. Ook op de tweede LP, die merkwaardig genoeg net als het debuut simpelweg The Thought heet, is de invloed van de producer van grote betekenis. De Amerikaan Craig Leon, die eerder onder meer Blondie en The Ramones produceerde, is verantwoordelijk voor het bombastische geluid, zo typerend voor de eerste helft van de jaren tachtig. Een Amerikaanse doorbraak blijft echter uit. De derde en laatste LP van The Thought (geproduceerd door Marc de Reus van de Div) voert tot de conclusie dat de ontwikkeling van The Rousers/The Thought parallel loopt aan die van new wave als muziekstroming: van een verfrissende heropleving van de rock & roll-uitgangspunten tot overgeproduceerde mainstream-rock, klagerig van toon. Eind 1986 wordt de band ontbonden. Wieb Zigtema gaat verder met Shoot The Moon, aanvankelijk met medewerking van Rob Marienus, die in 1990 aan een hartaanval overlijdt. Later betrekt Zigtema ook andere ex-Rousers bij zijn project. Cock de Jong vormt samen met zijn broer Theo en kunstenaar Hans de Boom eind jaren negentig The Shavers.

Div Shoot The Moon The Shavers

Discografie The Thought

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Thought

Audio/Video The Thought

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer