Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE VISITOR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Visitor

Periode

1981 - 1987

Genre

new wave

Online

Officiële website

The Visitor

New wave-formatie uit Sneek die het experiment niet schuwt en gezien wordt als een van de aartsvaders van de zogenaamde Friese Bries, een benaming voor de stroom avontuurlijke Friese groepen die midden jaren tachtig de kop opsteekt.
Volledige biografie...

Bezetting

Wierd Duk   basgitaar, synthesizer
Brian van Montfoort   gitaar
Ernst Langhout   gitaar, zang
Bertus de Blaauw   drums, saxofoon

Overige muzikanten

Tjeerd Folmer   basgitaar
Lex Boyd   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1974   Ernst Langhout
1983   Neel
1991   Deinum
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Visitor

New wave-formatie uit Sneek die het experiment niet schuwt en gezien wordt als een van de aartsvaders van de zogenaamde Friese Bries, een benaming voor de stroom avontuurlijke Friese groepen die midden jaren tachtig de kop opsteekt.

1974

Langhout vormt samen met Johan van der Veer (bas/mandoline/mandola) en Gerrit Breteler (gitaar/viool/fluit) de akoestische folkgroep Haggis.

Haggis

1975

In juni tourt Haggis langs de Schotse pubs.

Haggis

1976

Naast Haggis speelt Langhout in ook in de folkgroep Manacle Trust. Die groep bestaat verder uit Liedwien Schaper (zang/gitaar), Henk Kuiper (drums/percussie) en Bert Kramer (bas/gitaar).

Haggis Manacle Trust

1977

Manacle Trust tourt door Ierland.

Manacle Trust

1978

Geïnspireerd door punk en new wave keert Langhout de folkscene de rug toe en richt hij samen met Kramer de band Nighttime Visitor op. In de groep spelen ook Bertus de Blaauw en de zangeressen Baukje van der Veer en Jeanette van Schaik. Langhout vergelijkt het repertoire zelf met de muziek van Gruppo Sportivo.

Nighttime Visitor

1980

Op de LP Visitor, het enige album van Nighttime Visitor, zijn folkinvloeden te horen. Van Schaik verlaat de groep en laat de vokalen over aan Langhout en Van der Veer. Laatstgenoemde maakt plaats voor Marianne van de Burg. Toetsenist Gerhard Wentink maakt ook even deel uit van de groep. Aan het eind van het jaar wordt bassist Kramer vervangen door Erik van de Muijzenberg.

Nighttime Visitor

1981

In juni valt Nighttime Visitor uit elkaar. Langhout en Blaauw gaan samen met Brian van Montfoort en bassist Tjeerd Folmer verder als The Visitor. De muziek is geïnspireerd door Britse new wave-groepen als The Cure en Joy Division. De groep staat samen met Toylets en Social Security aan de basis van een stroom aan Friese bands die onder naam Friese Bries veel aandacht krijgen in muziekbladen als Oor en Vinyl en op de radio (VARA en VPRO). Kenmerkend voor de stroming is de hang naar avontuurlijke muziek.

Nighttime Visitor Social Security Toylets

1982

Januari: op Top Hole verschijnt de eerste single Eye Of Madness. In tegenstelling tot later werk zijn Langhouts teksten op deze plaat zeer geëngageerd. The Visitor brengt in eigen beheer de cassette Ecoline uit. Er worden maar liefst 1400 exemplaren van verkocht.

1983

The Visitor staat in april in de voorronde van de allereerste Grote Prijs van Nederland, maar haalt niet de finale. Op het label Top Hole komt de eerste Visitor-plaat uit. Liquid and Crystalline is een mini-album waarop in een van de nummers een drumcomputer en de saxofoon van De Blaauw is te horen.

1984

Folmer verlaat de band en wordt vervangen door Wierd Duk, popjournalist van het Nieuwsblad van het Noorden en ook spelend in 12" From Heaven. Transparent World is het eerste volledige album. Ondanks de vele studiotijd en een groot budget (12.000 gulden) flopt de plaat. Volgens Langhout wordt de plaat niet opgepikt omdat de muziek niet past bij het op dat moment bij pers en publiek populaire garagerock. Teleurgesteld zet de band de activiteiten op een lager pitje. Het zal drie jaar duren voordat de opvolger uitkomt. Het geeft De Blaauw de gelegenheid zich te storten op de rockband Umberto Di Bosso É Compadres.

12" From Heaven Umberto di Bosso é Compadres

1985

The Visitor Black and Gold is de tweede eigen beheer-cassette. Net als Ecoline (1982) raakt deze cassette snel uitverkocht.

1986

Door het succes van Black and Gold is het zelfvertrouwen terug. Langhout verhuist samen met zijn vriendin/manager Arina van Dijk naar een boerderij in het dorp Gauw. Vanuit de boerderij neemt de groep het nieuwe album op.

1987

Na drie jaar brengt de band een nieuw album uit. This Rain Is Blood wordt in de pers positief ontvangen. Als bassist Duk voor zijn werk naar Leningrad afreist voor een artikel over Russische undergroundkunst weet hij twee optredens voor de band te regelen. De optredens, met geleende instrumenten en over de geluidsinstallatie van een plaatselijk hotelorkest, maken diepe indruk op de muzikanten. Het is het startsein voor een reeks optredens van Friese groepen in Rusland. Van de inspirerende ervaring wordt door de band niet lang geprofiteerd. Door interne onenigheid valt The Visitor uit elkaar. Langhout gaat als folktroubadour solo verder en speelt regelmatig in het voormalige Oostblok. De Blaauw en Montfoort treden een paar keer samen met Peter Sijbenga op onder de naam Cockerilla. Van deze groep verschijnen geen platen. De Blaauw wordt later programmeur van het Haagse poppodium Het Paard en maakt in de tweede helft van de jaren negentig deel uit van Cooper.

Cockerilla Cooper Ernst Langhout

1999

Op 11 september staat de groep nog eenmaal op het podium tijdens het Freeze festival in De Harmonie te Leeuwarden waar ook de presentatie plaatsvindt van Pop In Friesland, een boek over de geschiedenis van de Friese popmuziek.

2003

Voormalige Visitor-bassist Tjeerd Folmer maakt vanuit Groningen onder de naam Transfolmer liedjes waarin hij akoestische instrumenten mengt met abstracte elektronica.

Transfolmer

2007

Tijdens het Gala van de Friese Popmuziek, op 8 december in Schouwburg de Lawei te Drachten, verzorgt The Visitor een eenmalig reünieconcert. Op dezelfde avond neemt Ernst Langhout een oeuvreprijs in ontvangst.

Discografie The Visitor

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Visitor

Audio/Video The Visitor

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer