Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE WATCHMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Watchman

Periode

1988 - heden

Genre

alt. country, Americana, folk, singer-songwriter

Online

Officiële website

The Watchman

Eindhovense rootsband rond singer/songwriter Ad van Meurs. Deze is eerder actief in Deirdre (folkrock), Bleistift (noise) en W.A.T. (wave). Deze invloeden, gecombineerd met folk, country en rock leiden tot het eigenzinnig amalgaam, dat met name in de Verenigde Staten in hoog aanzien staat.
Volledige biografie...

Bezetting

Eric van der Lest   drums, percussie
Menno Romers   saxofoon
Theo Wijdeven   basgitaar, zang
Ad van Meurs   gitaar, zang
Ankie Keultjes   producer, zang

Overige muzikanten

Jeroen Jongsma   mandoline

Genoemd in de biografie van

1994   Mizpah
1998   Kaz Lux
1999   Polgate
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Watchman

Eindhovense rootsband rond singer/songwriter Ad van Meurs. Deze is eerder actief in Deirdre (folkrock), Bleistift (noise) en W.A.T. (wave). Deze invloeden, gecombineerd met folk, country en rock leiden tot het eigenzinnig amalgaam, dat met name in de Verenigde Staten in hoog aanzien staat.

1988

Ad van Meurs is al een oudgediende wanneer hij in 1988 op de solo-toer gaat als The Watchman. De Eindhovenaar start in de jaren zeventig als pianist in de folkrockband Deirdre. Het punkvirus van 1977 steekt ook Van Meurs aan. Hij verruilt de toetsen voor zes snaren en maakt met de formatie Bleistift een soort abstracte noise. In 1982 richt hij het redelijk succesvolle W.A.T op. Met deze waveband, waarin ook zijn partner Ankie Keultjes speelt, maakt hij drie albums. Het trio valt op door een apart verbond van synthesizer en (slide)gitaar. Een vierde W.A.T-plaat blijft op de plank liggen. En The Watchman probeert het alleen. Gewapend met een gitaar en een ritmebox treedt hij veelvuldig op in het vaderlandse kroeg- en clubcircuit. Eerst als voorprogramma van Rory Block, Jonathan Richman en John Martyn, later ook als hoofdact.

Bleistift Deirdre W.A.T.

1990

Ad van Meurs boekt al snel succes over de landsgrenzen. Hij speelt onder meer tijdens het Rockfest in Praag en het New Music Seminar in New York. Met een tournee langs de Amerikaanse oostkust en door Texas trekt hij de aandacht voor zijn debuutalbum, dat aangename herinneringen oproept aan het werk van Ry Cooder, Leo Kottke en Leon Redbone. Op de plaat koppelt Van Meurs Amerikaanse folk met country-invloeden aan teksten met een hoog Carmiggelt-gehalte. Van Meurs zingt onder meer over wasdagen, winkelcentra en Belgische campings. Producer is Joe Boyd die eerder werkt met Fairport Convention, Nick Drake en R.E.M. The Watchman wordt vergeleken met Amerikaanse rootsmusici als Ry Cooder en Leo Kottke. Geroemd worden het heldere geluid, de fraaie achtergrondzang van Van Meurs' partner Ankie Keultjes en het pure (slide)gitaarspel van Van Meurs. Het Amerikaanse blad Rolling Stone noemt in oktober de muziek van The Watchman 'folk met ballen'. Van Meurs zelf geeft de voorkeur aan hard-folk.

1991

Het debuutalbum van The Watchman wordt uitgeroepen tot Critic's Choice van 1991 door het toonaangevende Amerikaanse muziekblad Billboard. Vervolgens fungeert Van Meurs als voorprogramma tijdens de Europese tour van Urban Dance Squad.

1992

The Watchman Het tweede album Narcisse wordt eveneens geproduceerd door Joe Boyd, maar klinkt wat forser dan het debuut. Van Meurs wordt ditmaal begeleid door Erik Vanderlest (drums), Theo Wijdeveen (bas) en Menno Romers (sax). Met deze band gaat Van Meurs ook op tournee. Het gezelschap is onder meer te bewonderen op het Roskilde-festival in Denemarken. Tussen de bedrijven door vindt Van Meurs ook nog de tijd om samen zijn Keultjes te spelen in de countryband (Very) Girls.

1993

Van Meurs toert in deze jaren niet alleen in Europa, maar is ook te bewonderen in de Verenigde Staten (onder meer op het South By Southwest festival in Austin, Texas).

1994

The Watchman Het album Peaceful Artillery wordt geproduceerd door de Amerikaan Jack Clement, bekend van zijn werk met artiesten van het roemruchte Sun-label: Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison en Carl Perkins. Hij prijst Van Meurs om zijn vakmanschap. Recensent Bert van de Kamp schrijft treffend in Oor 7, 1994: 'Van Meurs ziet in het kleine steeds het grote en dat geeft zijn werk een overtuigende, volwassen artisticiteit. Zowel in zijn muziek als thematiek verenigt hij de oude wereld van Midden-Europa met de nieuwe aan de gene zijde van de Atlantische oceaan.'

1995

The Watchman toert door Canada.

1996

Het door Van Meurs zelf geproduceerde Broken Lock & Rhyme komt nogal moeizaam tot stand. Het resultaat is echter alleszins bevredigend. Invloeden variëren ditmaal van Ry Cooder en Triffids tot Talking Heads en Shriekback. Gedurende '96 treedt The Watchman veelvuldig op in Duitsland. De band gaat voor de zevende keer voor tournee naar de Verenigde Staten en Canada.

1997

Het sobere, haast primaire Flight Over Life verschijnt als het vijfde album van The Watchman, maar wordt binnen de groep gezien als een solo-album van Ad van Meurs. Het is een album waarop Van Meurs à la Anja Meulenbelt de schaamte voorbij is. De teksten hebben wederom een hoog Carmiggelt-gehalte. Zelf ziet de maker het album vanwege het poëtische, hypnotizerende en elementaire karakter als een new wave-plaat.

1998

The Watchman treedt aan tijdens het Festival D'Ete in Quebec en toert door Canada. Bovendien spelen Ad van Meurs en Ankie Keultjes samen op het South By Southwest-seminar in Austin, Texas, hetgeen ondermeer resulteert in een optreden in Anderson Fair in Houston, eveneens in Texas. Daarnaast brengt Ad, die al vijf jaar gastheer is bij singer-songwriter-avonden in een Eindhovens café, de CD The Watchman Presenteert 1993-1998 Manic Monday - het best bewaarde geheim van Eindhoven uit. Op 23 en 24 oktober 1998 keert The Watchman terug in club Anderson Fair te Houston om opnamen te maken voor een live-album.

1999

Het album Live At Anderson Fair In Houston, TX ziet het levenslicht. Het bevat een live-terugblik op het Watchman-oeuvre, drie bluesklassiekers en één nieuw nummer. De plek in de band van Menno Romers wordt ingenomen door Jeroen Jongsma.

2000

Courage, Courage en True Hippy zijn twee singles van het nieuwe album Melancholicus Realisticus.

2001

Samen met The Very Girls neemt The Watchman het album Elsewhere Bound op. De plaat bevat gastbijdragen van ondermeer de Amerikaanse muzikant Eugene Ruffolo en JW Roy.

JW Roy The Very Girls

2002

Het album Carnival Of Circumstance verschijnt aan het eind van de zomer. De plaat wordt door The Watchman omschreven als 'karakterfolk, countrysoul of muzikale essays'.
Monkeyman BV/Continental Record Services CECD5

2003

The Very Girls en The Watchman reizen in oktober door de Verenigde Staten. De tournee start in New York in CBGB's Gallery, pal naast het beroemde punkhol CBGB's (OMFUG). Het laatste optredens is in de folkclub Anderson Fair te Houston.

2004

Na het persoonlijke album Carnival Of Circumstances is het volgende album Weep On, Willow lichter van toon. De cd bevat energieke, bluesgeoriënteerde liedjes en gitaarbijdragen van Stephan Jankowski. De oude liedjes Laundry Day en Louisiana Blues (een cover van Muddy Waters) worden op de plaat in een nieuw jasje gestoken. De plaat wordt op 25 maart gepresenteerd in Café Wilhelmina in thuisplaats Eindhoven. Jankowski vormt samen met Aggie de Kruijff (The Very Girls) het duo Aggieland waarvan begin 2005 het album Welcome To Aggieland verschijnt.

Aggieland

2005

Ad van Meurs wordt door het productiehuis Oost-Nederland uitgenodigd voor het project NO blues.

NO Blues

2006

The Watchman Op het tiende album High Acres staat zowel een nummer over Ad van Meurs' grootvader (het titelnummer) als een liedje over zijn kleinzoon (Jump Over The Wall). De door Ankie Keultjes geproduceerde cd bevat bijdragen van gitarist Stephan Jankowski en percussionist Osama Mileegi.

2008

De cd Break Of Dawn bevat 'transatlantische folk' van Ad van Meurs en Ankie Keultjes samen met de Antwerpse muzikant Marjan Cornille. De plaat wordt uitgebracht als The Watchman Presents The Folksurvivalclub en bevat ook bijdragen van Siard de Jong, vaste bassistTheo Wijdeven en Sjoerd van Bommel.

Sjoerd van Bommel

2009 - 2010

Searchin' For The Heart Of The Heartlands wordt in december 2009 uitgezonden door de NPS en verschijnt begin 2010 op dvd. In deze documentaire volgt filmmaker Dré Didderiëns de Ad van Meurs en Ankie Keultjes tijdens hun reis door de Verenigde Staten, waar ze ontmoetingen hebben met onder meer producer Cowboy Jack Clement.

2011

Over The Top The Watchman draagt het album Over The Top op aan alle vrienden en collega's die hij tijdens zijn muzikale carrière tot nu toe heeft ontmoet. Naast bandleden Ankie Keultjes en Theo Wijdeven doen op de plaat ook de muzikanten Stephan Jankowski, drummer Sjoerd van Bommel, de Antwerpse zangeres/gitariste Marjan Cornille, de Frans/Belgische accordeoniste Sophie Cavez en saxofonist Jos Beeren (Metropole Orkest, The Timeless Big Band) mee.

Discografie The Watchman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Watchman

Audio/Video The Watchman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer