Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE WOUNDED

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Wounded

Periode

1997 - heden

Genre

gothic, metal

Online

Officiële website

The Wounded

Stevige, zeer sombere gothicrock uit Emmen/Groningen. Beïnvloed door Anathema, My Dying Bride, The Cure en The Sisters Of Mercy. The Wounded maakt internationaal indruk met het debuutalbum The Art Of Grief in 2000.
Volledige biografie...

Bezetting

Sander Wessels   gitaar
Eduard Dresscher   synthesizer
Marco Van Der Velde   gitaar, zang
Andy Haandrikman   basgitaar
Alwin Schnoing   drums

Overige muzikanten

Erwin De Jong   gitaar
Marieke Schnoing-Gels   zang
Ralph De Vries   drums
Edwin Pol   gitaar
Jonne Ziengs   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1999   Manny van Oosten

Biografie The Wounded

Stevige, zeer sombere gothicrock uit Emmen/Groningen. Beïnvloed door Anathema, My Dying Bride, The Cure en The Sisters Of Mercy. The Wounded maakt internationaal indruk met het debuutalbum The Art Of Grief in 2000.

1998

In december gaat The Wounded samen met producer Mathijs Veen de AVR-studio te Grolloo in voor de eerste opnamen. Drie nummers belanden twee jaar later op het debuutalbum.

1999

De eerste demo Starpeople… wordt verspreid naar podia en popbladen. In muziekblad Aardschok verschijnt een kritische bespreking waarin de recensent met name valt over de zang van voorman Marco van der Velde (ex-Terminus, -Penatralia).

2000

De band (die naast Van der Velde bestaat uit bassist Andy Haandrikman (ex-Dawn Of A New Day), gitarist Edwin Pol, toetsenist Jonne Ziengs en drummer Ralph de Vries) maakt live indruk in de eigen regio en wint de Drentse Popprijs. Het levert The Wounded later in het jaar een plaats op in de finale van de Grote Prijs van Nederland. In Vera te Groningen komt The Wounded in contact komt met Henri Sattler van God Dethroned. Hij tekent The Wounded voor zijn label Coldblood Industries. Het debuutalbum The Art Of Grief (met een opvallende cover van Small Town Boy van Bronski Beat) wordt in juli in Grolloo opgenomen en verschijnt in het najaar. De cd wordt goed ontvangen, ook bij het in eerste instantie zo kritische Aardschok. 'Met het belangrijkste beoordelingscriterium van dit genre - de sfeer - zit het bij The Wounded in ieder geval goed', schrijft het blad. Ook in Italië, Spanje en vooral Duitsland krijgt de plaat goede recensies. Kort na het verschijnen van de cd verlaat gitarist Edwin Pol de band. Hij wordt vervangen door Erwin de Jong.

God Dethroned

2001

The Wounded staat op Noorderslag. Voor de opnamen van het tweede album gaat de groep naar Franky's Recording Kitchen waar de nummers voor het grootste gedeelte live worden opgenomen.

2002

Monument is persoonlijker en nog donkerder dan het debuut. De cd wordt door muziekblad Oor omschreven als 'een oprecht en goed geproduceerd album, waarop neerslachtigheid tot kunst verheven wordt'. Na de uitgave van het tweede album verandert de bezetting drastisch. Alleen Haandrikman en Van der Velde blijven als enige over. Ze gaan op zoek naar nieuwe muzikanten en vinden drummer Alwin Schnoing (ex-Sekhmet, -Tales Of Terror), gitarist Sander Wessels (ex-Sardonic) en toetsenist Eduard Dresscher. Ter promotie van Monument tourt de band uitgebreid door Nederland. Daarnaast is The Wounded ook te zien in België en Duitsland.

2003

Zangeres Marieke Schnoing-Gels, de vrouw van drummer Alwin Schnoing, verzorgt al vanaf de eerste plaat de achtergrondvocalen. Daarnaast verricht ze achter de schermen zakelijk werk voor The Wounded. In april beginnen in Franky's Recording Kitchen de opnamen voor het derde album.

2004

The Wounded Atlantic verschijnt op Ebony Tears, een sublabel van Coldblood Industries. De band neemt steeds meer afstand van het metalgeluid en laat naast invloeden van Pink Floyd, Anathema, Marillion, The Cure en Fields Of The Nephilim ook invloeden horen van groepen als Sigur Ros en Placebo. De opvallende cover op de plaat is ditmaal Smells Like Teen Spirit van Nirvana, al is de interpretatie door Tori Amos meer van invloed geweest dan de originele versie. Het succes in het buitenland levert onder andere een fanclub op in Turkije. Marco van der Velde heeft naast The Wounded een project waarmee hij samen met drummer Alwin Schnoing en bassist Nick Brockman (Salacious Gods) rock'n'roll death metal maakt. Schnoing speelt naast The Wounded ook in de band Reptile. Sander Wessels verzorgt gitaar en zang in de band Drag. Eduard Dresscher maakt deelt uit van Seraphique.

2007

The Wounded werkt aan het vierde album Hail To The King (werktitel). Begin juni staat de band enkele malen in het voorprogramma van de Britse band Anathema.

2008

In het voorjaar gaat The Wounded de studio in. Het zijn de laatste studio-opnamen met toetsenist Eduard Dresscher die in de zomer naar Aruba emigreert.

2012

The Wounded is nog steeds actief blijkt uit een recensie in muziekblad Aardschok van hun optreden op 27 januari in Vera te Groningen, als voorprogamma van Autumn.

Discografie The Wounded

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Wounded

Audio/Video The Wounded

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer