Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THEO VERBEY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

portret kleur

Periode

05-07-1959 - 13-10-2019

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Theo Verbey

Een veel geciteerde uitspraak van Theo Verbey luidt: "Ik probeer een soort muziek te componeren die bijna tot op het verzadigingspunt beïnvloed is: niet door vijftig jaar traditie, maar door honderden jaren." Verbeys concieze en welluidende muziek getuigt inderdaad van een brede en omnivore belangstelling, maar kenmerkt zich ook door ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Theo Verbey

Een veel geciteerde uitspraak van Theo Verbey luidt: "Ik probeer een soort muziek te componeren die bijna tot op het verzadigingspunt beïnvloed is: niet door vijftig jaar traditie, maar door honderden jaren." Verbeys concieze en welluidende muziek getuigt inderdaad van een brede en omnivore belangstelling, maar kenmerkt zich ook door een geheel eigen benadering van klank en structuur. Dat laatste wordt medebepaald door zijn gebruik van 'fractals', getalsverhoudingen die zowel op micro- als op macroniveau terugkeren in de muziek. Verbey is bovendien een vaardig bewerker: zijn instrumentatie van Alban Bergs 'Sonate op. 1' kreeg wereldwijde bekendheid.

1977

Theo Verbey (5 juli 1959, Delft) studeert aanvankelijk trompet aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Peter Masseurs.

1978 - 1984

Vervolgens studeert Verbey in Den Haag compositie bij Peter Schat en Jan van Vlijmen en muziektheorie bij Hein Kien en Diderik Wagenaar.

1984

Na zijn studie wordt Verbey benoemd tot theoriedocent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij bewerkt Alban Bergs 'Sonate op. 1' voor orkest. "De klankpracht werkt niet alleen overrompelend, maar ook verhelderend aangaande Bergs romantische wortels." schrijft Jochem Valkenburg in NRC Handelsblad.

1987

Verbey ontvangt de Aanmoedigingsprijs Muziek van het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor zijn orkestwerk 'Aura' (1985).

1990

De eerste volledige uitvoering van 'Expulsie' (1988-1990) tijdens de Matinee op 24 november met het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw. "Expulsie klinkt - om het eenvoudig te stellen - als een soort van 'maximale' minimal music, want er is een onveranderlijke basispuls, er zijn grondtonige harmonieën, en de textuur is in hoofdzaak verglijdend. Maar die verglijdingen verlopen in hoog tempo, en op allerlei niveau's: de ritmes verkorten en verlengen zich voortdurend, akkoorden waaieren uit en weer in, en gedurige kleurveranderingen leiden tot een kaleidoscopisch filigraanwerk," aldus de Volkskrant.

1993 - 1997

Theo Verbey wordt in 1995 docent instrumentatie en compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1993 en 1997 is hij jurylid van de Internationale Compositiewedstrijd Koningin Elisabeth in Brussel.

1998

De première van Verbeys eerste vocale werk, 'Sechs Rilke-Lieder' (1998) met bariton Olaf Bär en het ensemble Nieuw Sinfoniëtta Amsterdam vindt plaats op 26 januari in het Concertgebouw van Amsterdam. Verbey is jurylid van het Nationale Compositieconcours van Tapei (Taiwan). Hij volgt de cursus Digital Recording & Mixing aan het College of Multimedia in Amsterdam.

2001 - 2002

Verbey is gastdocent aan het Royal College of Music in Londen en composer-in-residence tijdens het Europäisches Musikfest Münsterland. Bij de SNK volgt hij een cursus koordirectie.

2005

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Residentie Orkest componeert Verbey 'Fractal Symphony' (2004) dat op 28 januari in première gaat.

2006

Naar aanleiding van de première van Verbeys 'Piano Concerto' schrijft de Volkskrant: "Met een vierdelige structuur, waarin twee betrekkelijk langzame dialogen worden gevolgd door snelle toccata's, houdt Verbey orde op zaken. Zelfs de wringende, uit blazersschroot opgebouwde akkoorden gaan welvoeglijk op in de stuwende voortgang die het hele stuk kenmerkt. Die ordelijkheid is zowel de kracht als de zwakte van het stuk."

2009

Verbey voltooit een door Igor Stravinsky onafgemaakte versie van 'Les Noces' voor pianola, twee cimbalons, harmonium en slagwerk, die in het Amsterdamse Grachtenfestival zijn première beleeft. Theo Verbey is dit seizoen composer-in-residence bij Het Brabants Orkest.

2010

Het Brabants Orkest viert haar zestigjarig jubileum met een concert op 25 april in het Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven met onder andere de wereldpremière van het speciaal in opdracht van het orkest gecomponeerde 'Orchestral Variations' van Theo Verbey.

Discografie Theo Verbey

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Theo Verbey

Audio/Video Theo Verbey

Video Theo Verbey

Theo Verbey - Duet
Theo Verbey - Duet
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Theo Verbey - Duet

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer