Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THIJS DE MELKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1958 - heden

Genre

elektronica, engineer, gitaar, producer, producers, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Theo Slagter, Theo Slagter, Thijs van Gelder, Thijs van Gelder

Thijs de Melker

Thijs de Melker maakt deel uit van de groepen De Steile Wand, De Raggende Manne, Blunt Axe, Soulmates en The Q-Club. Daarnaast is hij producer en/of engineer op platen van acts als De Kast, Het Goede Doel en Frank Boeijen. Met zijn eigen bedrijf Teejay is hij solo of in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

elektronica, engineer, gitaar, producer, zang

Genoemd in de biografie van

1955   Bob Fosko
1992   Sander van Herk
1999   Henk Temming
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Thijs de Melker

Thijs de Melker maakt deel uit van de groepen De Steile Wand, De Raggende Manne, Blunt Axe, Soulmates en The Q-Club. Daarnaast is hij producer en/of engineer op platen van acts als De Kast, Het Goede Doel en Frank Boeijen. Met zijn eigen bedrijf Teejay is hij solo of in teamverband actief voor muziekproducties voor onder meer televisie en film.

In bezetting van

Blunt Axe   elektronica
De Raggende Manne   gitaar
De Steile Wand   gitaar
Soulmates (1)   elektronica, engineer, gitaar, producer
The Q-club   gitaar

1982 - 1986

Gitarist Thijs de Melker richt samen met zanger Geert Timmers de Nederlandstalige popgroep De Steile Wand op. De muziek van de band is verwant met het geluid van een groep als De Dijk. Voor deze band gebruikt De Melker de artiestennaam Thijs van Gelder.

De Steile Wand

1987 - 1988

Uit De Steile Wand komt het veel minder braaf klinkende De Raggende Manne voort. Geert Timmers (onder de naam Bob Fosko) en Thijs de Melker (alias Theo Slagter), aangevuld met drummer Anthony Delmonte Lyon en bassist Wally Langdon, nemen in Studio Zwembad een sessie op. Het compromisloze karakter van de geïmproviseerde nummers en de boze teksten van Fosko worden enthousiast ontvangen door de VPRO die de sessie uitzendt. Aangevuld met nieuwe opnamen in Studio Zwembad verschijnt in 1988 de rudimentaire, in eigen beheer uitgebrachte debuutplaat Vijf Sessies.

De Raggende Manne

1989 - 1994

De Raggende Manne is een veelgevraagde act in het clubcircuit. Bijna elk jaar brengt de groep een zelfgeproduceerd album uit vol onverminderde razernij: Knuppelhout (1990), Brandende Vlierbessen (1991), Weense Pletterij (1992) en Zaad (1994). In 1990 richt Thijs de Melker samen met Jeroen Vriezen in Amsterdam muziekproductiebedrijf en opnamestudio Teejay op. In 1992 maken De Melker en Bob Fosko onder de naam Blunt Axe een Nederlandstalige harde houseparodie met de single Ben D'r Helemaal Klaar Voor.

Blunt Axe

1995

De Melker brengt samen met zanger Jeroen Vriezen onder de naam Blunt X de single Uitje D'r Bij uit. Bob Fosko, die niet bij dit project is betrokken, vindt de naam teveel lijken op Blunt Axe. De Melker besluit daarom de promotie voor de single te beëindigen om verdere conflicten te vermijden.

1998 - 1999

De Melker vormt samen met zanger Jeroen Vriezen de act Soulmates. Hun single Be Together Days (op het label ABCD van Eddy Ouwens) is in de periode mei-september een radiohit op de zenders Radio 1 en Radio 2. Soulmates worden de Nederlandse Charles & Eddie genoemd. De daaropvolgende single Love Made A Fool Out Of Me is iets minder succesvol waarna het duo in 1999 ermee stopt.

Eddy Ouwens Soulmates (1)

2000 - 2004

Thijs de Melker werkt voor zijn bedrijf Teejay solo of in teamverband aan muziekproducties, soms terzijde gestaan door collega-producer Henk Temming of zangeres/auteur Susanne Huijgen. De Melker zit achter de knoppen tijdens opnamen van platen van nieuwe bands (zoals Splendid) en grote Nederlandse acts als De Kast, Het Goede Doel, Frank Boeijen, Kinderen voor Kinderen en Manuela Kemp. Samen met Henk Temming verzorgt hij elk seizoen op locatie en in Ahoy' de techniek en de audio-regie voor het televisieprogramma Vrienden van Amstel Live op de commerciële zender RTL4. Hij is betrokken bij de muziek voor de jeugdserie Dag Juf, Tot Morgen! (AVRO), Zwarte Kraai (VPRO) en diverse jingles voor omroepen als VPRO en de IKON. Vanaf 2001 voegt de gitarist zich bij The Q-Club (voorheen Vitalis) waarmee hij het album Land Of Cockaigne (2003) opneemt.

De Kast Frank Boeijen Henk Temming Het Goede Doel Kinderen Voor Kinderen Splendid The Q-club

2005

Met de Amsterdamse band Paxy Dragon werkt De Melker aan een rockopera over twee christelijke showmasters. Hij is verantwoordelijk voor de leaders en muziek voor de TROS-talkshow Tafel Twee en doet de productie en de mix voor de soundtrack bij de animatiefilm Jona/Tomberry van Rosto AD. De film gaat in mei tijdens het festival in Cannes in première. Voor luxe privé- of bedrijfsfeesten zijn De Melker en Henk Temming in te huren voor het schrijven van speciale composities die uitgevoerd worden door het Residentie Bach Ensemble.

2009

Thijs de Melker is samen met Twan van Gerven en Tirsta Heuwekemeijer engineer op het debuutalbum Broek Uit! van pEp, de meidenband met zangeres Ella Timmers, de dochter van voormalige Raggende Man Geert Timmers.

2012

De Melker brengt samen met Edy van Driel de single Alp Voor De Zeeuwse Kust uit van het duo Zeeuwse Peter & Heidi Weinhaus. Het nummer wordt gebruikt ter promotie van een plan van journalist Thijs Zonneveld om in Nederland een kunstmatige berg neer te zetten. In mei is het filmpje al ruim 89.000 keer bekeken op YouTube.

Discografie Thijs de Melker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Thijs de Melker

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer