Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THIS LEO SUNRISE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

This Leo Sunrise

Periode

2005 - heden

Genre

alt. country, alternative, folk

Online

Officiële website

This Leo Sunrise

This Leo Sunrise is een vijfmansformatie met leden uit Utrecht en Rotterdam. De band speelt broeierige, donkere Americana waarbij op een moderne wijze wordt teruggegrepen op oude folk en hymnes, met invloeden van Will Oldham (Palace, Bonnie 'Prince' Billy, etc.), Timesbold en Woven Hand. Het instrumentarium bestaat uit gitaar, basgitaar, ...
Volledige biografie...

Bezetting

Violet Meerdink   cello, harmonium, toetsinstrumenten, viool, zang
Leo Meijer   basgitaar, harmonium, melodica, zang
Serpentine   accordeon, gitaar, zang
Jacco van Elst   banjo, drums, gitaar, harmonium, percussie, zang
Chris Müller   drums, zang

Overige muzikanten

Dennie Pol   drums

Genoemd in de biografie van

2004   King Me

Biografie This Leo Sunrise

This Leo Sunrise is een vijfmansformatie met leden uit Utrecht en Rotterdam. De band speelt broeierige, donkere Americana waarbij op een moderne wijze wordt teruggegrepen op oude folk en hymnes, met invloeden van Will Oldham (Palace, Bonnie 'Prince' Billy, etc.), Timesbold en Woven Hand. Het instrumentarium bestaat uit gitaar, basgitaar, cello, viool, zingende zaag, harmonium, drums, banjo, melodica en percussie.

2005

This Leo Sunrise wordt op initiatief van zanger/muzikant Jacco van Elst (alias Tape) in de lente van 2005 opgericht samen met multi-instrumentalist Serpentine en violiste Violet Meerdink. In mei wordt de band gecompleteerd door bassist Leo Meijer (ex-King Me) en drummer Dennie Pol. Met deze bezetting wordt in het huis van Serpentine de eerste EP This Is Our Glorious Time opgenomen en uitgebracht op CD-R. Meijer is ook verantwoordelijk voor The Royal Stable, een zeer doorwrochte website gewijd aan het oeuvre van de Amerikaanse singer-songwriter Will Oldham.

King Me

2006

This Leo Sunrise Voordat This Is Our Glorious Time in september verschijnt, heeft de band al enkele optredens achter de rug, in zowel huiskamersettings als kleine locale podia en popzalen. This Leo Sunrise houdt alles in eigen hand, zowel de boekingen en de administratie als het handmatig drukken van het plaatwerk en het distribueren van de muziek. Na een intense periode van optredens en media-aandacht verlaat Dennie Pol in december de band.

2007 - 2008

Leden van This Leo Sunrise bezoeken regelmatig de festivals die het VPRO-radioprogramma DWARS organiseert in Desmet te Amsterdam. De band wordt gevraagd een sessie te doen voor dit programma voor singer-songwriters, folk, nu-country en experimentele improvisatiemuziek. In januari bereidt de band zich in een nieuwe bezetting zonder drummer voor op het radioprogramma en wordt in een huisje op de grens van Nederland en België nieuw songmateriaal geschreven en bestaande nummers opnieuw gearrangeerd. Deze voorbereidingen leiden tot de CD-R Koewacht. De VPRO-sessie vindt plaats in februari 2007. Op 29 maart 2008 treedt This Leo Sunrise op tijdens de zevende editie van het Dwars Festival in Amsterdam.

2009

Vanaf het voorjaar werkt de groep samen met drummer Chris Müller aan het eerste volwaardige album The Boat Ashore. De cd wordt opgenomen in de Sing Sing studio van Milan Ciric in Metslawier en komt uit in september. The Boat Ashore is een conceptalbum over (Neder)land, water, geschiedenis, heden en toekomst, verteld vanuit het perspectief van een 'Intuitief Wijze'. De cd wordt op 18 september gepresenteerd in De Kikker, Utrecht. Onder de optredens in het najaar onder meer als voorprogramma van The Low Anthem in Nijmegen, Damien Jurado in Utrecht en Tommy Ebben in Leiden.

2011 - 2012

In juni 2011 doet This Leo Sunrise een paar optredens samen met singer-songwriter Port Of Call (Pieter van Vliet). Op 23 januari 2012 verzorgt de band in Tivoli Oudegracht, Utrecht het voorprogramma van hun muzikale held Will Oldham die op die avond optreedt onder de naam Bonnie 'Prince' Billy. In mei doet de band de Spring Tour 2012, een Europese tournee met optredens in onder anderen Duitsland, Zwitserland, Italië (met My Sister Grenadine en Larry Yes and the Tangled Mess) en België. Eind oktober keert This Leo Sunrise terug naar België voor optredens in Antwerpen, Kortrijk, Torhout en Brussel. Ondertussen verschijnt de vierde plaatuitgave Spoken, eerst op cd en vanaf december ook op vinyl, inclusief mp3-download en extra nummer. Van Jacco van Elsts andere band The Fire Harvest verschijnt in november de eerste, titelloze EP, uitgebracht op een tweedehands cassette.

The Fire Harvest

Discografie This Leo Sunrise

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's This Leo Sunrise

Audio/Video This Leo Sunrise

Video This Leo Sunrise

THIS LEO SUNRISE live at ...
THIS LEO SUNRISE live at SING-SING studio/nl (3)
Croque Musique met This L...
Croque Musique met This Leo Sunrise vrijdag 26 oktober 2012
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Croque Musique met This Leo Sunrise vrijdag 26 oktober 2012

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer