Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TIELMAN BROTHERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tielman Brothers in 1979

Periode

1956 - 1986

Genre

Indo-rock

Tielman Brothers

Nederlands bekendste indo-rockband. Van groot belang geweest voor de rock & roll in Europa. Ze maken in 1958 als eersten in Nederland een rock & roll-single. Vanaf het moment dat de beatmuziek zich aandient, wordt hun succes minder en teren ze op hun oude roem. Als all round orkest zullen ...
Volledige biografie...

Bezetting

Reggy Tielman   gitaar
Ponthon Tielman   basgitaar
Loulou Tielman   drums
Andy Tielman   gitaar, zang

Overige muzikanten

Roy Hakkert   gitaar
Nini   toetsinstrumenten
Leo Masingi   gitaar
Rudy Piroeli   gitaar
Hans Bax   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1946   Hans van Eijck
1957   Andy Tielman
1958   Renée & The Alligators
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tielman Brothers

Nederlands bekendste indo-rockband. Van groot belang geweest voor de rock & roll in Europa. Ze maken in 1958 als eersten in Nederland een rock & roll-single. Vanaf het moment dat de beatmuziek zich aandient, wordt hun succes minder en teren ze op hun oude roem. Als all round orkest zullen ze nog jarenlang, in steeds wisselende samenstellingen, optreden in Nederland en Duitsland.

1947 - 1956

De gebroeders Tielman zijn in Indonesië actief onder de namen Timor Brothers en de Four T's. In 1956 verhuizen ze naar Breda, en even later naar Den Haag.

1958

Mede door een wervelende show op de wereldtentoonstelling in Brussel kunnen de Tielman Brothers in 1958 Nederlands eerste rock & roll-single opnemen: Rock Little Baby Of Mine. Ze hebben meteen een grote voorsprong op andere rock & roll-bands, zowel door hun muzikale aanleg als door de stunts die ze uitvoeren op het podium. Tijdens de Expo komen de Tielman Brothers ook in contact met enkele buitenlandse concertpromotors. Ze gaan veel optreden in Duitsland, waar ze in hetzelfde circuit spelen als onder meer The Beatles.

1959

De groep gaat platen maken voor Imperial. Ondertussen maakt ook Duitsland kennis met de spectaculaire stage-act van de Tielman Brothers, die veel van de elementen bevatte waarmee Jimi Hendrix en The Who later furore maakten: experimenten met feedback en het wild zwaaien met de gitaren.

1960

Tielman Brothers bij tv-programma De Weekendshow (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Er wordt een extra gitarist aangetrokken: Frank Luyten. Hij zal tot 1965 meespelen om daarna zijn eigen band Timebreakers op te richten. Na Duitsland veroveren de Tielman Brothers ook Zwitserland, Oostenrijk en Zweden. Hun faam in Nederland blijft daarbij relatief gezien achter. In Den Haag zijn de Tielmans een grote band, zoals blijkt tijdens diverse grote rock & roll-feesten, die eindigen in massale swingpartijen. Een tv-optreden op 23 januari in de AVRO Weekendshow, waarbij de groep een melodie van Mozart speelt (18th Century Rock), stuit vooral op onbegrip. Pas als Peter Koelewijn de eerste Nederlandstalige rock & roll-hit scoort met Kom Van Het Dak Af begint het grote publiek te begrijpen waar het bij de Tielman Brothers om gaat. Intussen komt er een stormloop op Indische bands op gang; bijna allemaal krijgen ze aanbiedingen om in Duitsland te komen spelen. De indo-rock breekt internationaal door. Diverse singles worden ook op de Amerikaanse markt uitgebracht.

Peter Koelewijn

1961

The Tielman Brothers zijn dè top-act in het Duitse clubcircuit, met een gage van twintigduizend gulden voor een engagement van een maand. Het respect van collega-muzikanten, zoals The Beatles, is enorm. De plaatopnamen, uitgebracht op een lange reeks singles en EP's, slagen er niet in de opwinding vast te leggen die de groep op het podium teweeg brengt. Iets van de enerverende live-sound is te horen op de eerste elpee On Stage.

1962

The Tielman Brothers gaan ook platen maken speciaal voor de Duitse markt. Deze worden uitgebracht door Ariola.

1963

Terwijl The Beatles in Engeland doorbreken beleeft op het Europese vasteland de indo-rock haar hoogtepunt. De Tielman Brothers zijn de absolute top.

1964

Begin '64 krijgen Reggy en Andy in Duitsland een ernstig autoongeluk. Dit voorval plus het vertrek van Ponthon betekenen het einde van de oude Tielman Brothers. Inmiddels is rock & roll ook ingehaald door beatmuziek. De eerste studio-elpee Rocking Tielman Brothers verschijnt. In Duitsland komt ook de elpee Live Recording uit. Gitaristen Frank Luyten en Alfons Faverey verlaten de Tielman Brothers en richten de de rhythm & bluesgroep The (Four) Time Breakers op. Onder deze naam maken zij in 1967 1 single. In 1968 wordt de naam veranderd in Franky And The Timebreakers. Onder deze naam worden 2 singles gemaakt.

The Time Breakers

1965

De elpee East And West verschijnt. Intussen kent de band vele bezettingswisselingen. In nieuwe bezettingen teren ze op oude successen, daarnaast spelen ze hun eigen versies van popsongs. In het najaar van ’65 scoren de Tielman Brothers een hit met Maria.

1966 - 1975

Langzaam aan verwordt de groep tot een nachtcluborkest, terend op de sound van de fifties. Enkele namen die vanaf die tijd in de Tielman Brothers zullen spelen, zijn: Rob Latuparissa (drums), Hans Bax (gitaar), Roy udy Piroeli (gitaar) en Leo Masengi (sax). De enige constante binnen de Tielman Brothers is Andy Tielman. Andy brengt in 1966 zijn eerste solosingle Little Lovely Lady uit. In 1967 scoort de band een hit met de tearjerker Little Bird, de enige 'officiële' top 10-hit van de groep. De Amerikaanse gospelzanger bezoekt in mei 1971 Nederland en schrijft samen met Andy Tielman nieuw songmateriaal. In 1972 maakt Tielman een half jaar deel uit van The Time Breakers.

Andy Tielman The Time Breakers

1976

De door Peter Koelewijn geproduceerde LP Rock & Roll Our First Love is voornamelijk met sessiemuzikanten opgenomen. Jan Akkerman speelt de gitaarsolo's in.

Jan Akkerman Peter Koelewijn

1983

Na vele diepe dalen besluiten de Tielman Brothers ook de Duitse showbiz vaarwel te zeggen: Andy doekt de groep op. Zonder hem duiken de broers nog wel eens op in nieuwe formaties die de naam Tielman Brothers of Tielman Express dragen.

1990

De Tielman Brothers geven een reünieconcert, Reggy en Ponthon zijn hier niet bij. Andy blijft in de jaren negentig als solo-artiest optredens verzorgen en CD's opnemen.

Andy Tielman

1994

Herman "Loulou" Tielman overlijdt.

1998

Op 31 oktober 1998 geeft Andy Tielman een show in de Haagse Houtrusthallen ter gelegenheid van zijn 50-jarig artiestenjubileum.

2000

Ponthon Tielman overlijdt.

2005

Tielman Brothers Het label Pseudonym brengt in samenwerking met Stichting Het Indische Huis na de zomer een drie cd's tellende verzamelaar uit. The Essential Collection - Totally Tielman bevat 80 geremasterde singles, b-kantjes, zeldzame en niet eerder uitgebrachte tracks, beginnend bij de allereerste single Rock Little Baby Of Mine.

2008

Met de rock-'n-rollband Tjendol Sunrise uit Haarlem en Amsterdam neemt Andy Tielman de cd 21st Century Rock op. Het jubileumalbum bevat nieuwe versies van hits van de Tielman Brothers, enkele nieuwe liedjes, alsmede een update van het liedje waarmee het allemaal begon: Rock Little Baby Of Mine.

2010

Op 17 juni verschijnt de debuutsingle van de Tielman Brothers opnieuw op 7” vinyl, in precies dezelfde vormgeving als het origineel uit 1958.

2011

Andy Tielman overlijdt op donderdag 10 november op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van nierkanker.

2014

Op 12 maart overlijdt Reggy Tielman op 80-jarige leeftijd.

Discografie Tielman Brothers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tielman Brothers

Audio/Video Tielman Brothers

Video Tielman Brothers

De latere jaren
De latere jaren
De comeback
De comeback
Naar Nederland
Naar Nederland
De tijd Indonesië
De tijd Indonesië
Wereldtentoonstelling Bru...
Wereldtentoonstelling Brussel 1958
Succes in Duitsland
Succes in Duitsland
De show
De show
De grootste hit Little Bird
De grootste hit Little Bird
De eerste single
De eerste single
Auto-ongeluk 1964
Auto-ongeluk 1964
Weg
Weg
Complete Interview
Complete Interview
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De grootste hit Little Bird

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer