Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TIM KNOL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tim Knol in 2012

Periode

1989 - heden

Genre

alt. country, gitaar, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website
Twitter

Tim Knol

Tim Knol is een Nederlandse singer-songwriter uit Hoorn. Zijn popliedjes zijn onder meer geïnspireerd door Neil Young en Bob Dylan. Het titelloze debuutalbum (2010) wordt vergeleken met de rootsrock van Gram Parsons, Wilco en Ryan Adams.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Bezetting

Anne Soldaat   achtergrondzang, gitaar
Eric Lensink   toetsinstrumenten
Jeroen Kleijn   drums
Reyer Zwart   basgitaar

Overige muzikanten

Kees Schaper   drums
Jeroen Overman   basgitaar
Matthijs van Duijvenbode   producer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

2010   Reyer Zwart
2011   Happy Camper
2011   Tangarine
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tim Knol

Tim Knol is een Nederlandse singer-songwriter uit Hoorn. Zijn popliedjes zijn onder meer geïnspireerd door Neil Young en Bob Dylan. Het titelloze debuutalbum (2010) wordt vergeleken met de rootsrock van Gram Parsons, Wilco en Ryan Adams.

In bezetting van

BeRightBack   gitaar, mondharmonica, zang
The Miseries   gitaar, zang

1989 - 2003

Tim Knol wordt op 12 september 1989 geboren te Hoorn. Hij groeit op met de platencollectie van zijn vader en begint op zijn tiende met het spelen van covers van onder anderen Steve Earle, John Hiatt en Gram Parsons.

2004 - 2007

Knol richt samen met enkele vrienden BeRightBack op. De band treedt op in de kop van Noord-Holland, wint popconcours Blokpop en Live In Obdam en brengt in 2006 een eerste demo uit. Naast BeRightBack is Tim Knol betrokken bij andere muzikale projecten en werkt hij aan solomateriaal.

BeRightBack

2008

BeRightBack speelt tijdens de SENA Performers POPnl Award en levert het nummer Uselessness Of War voor de bijbehorende compilatie-cd. In mei 2008 doet Tim Knol solo mee aan De Avond Van Het Kippenvel in Ekko te Utrecht. Hij wordt op die avond begeleid door Do-The-Undo, de band van Anne Soldaat. Knol en Soldaat houden contact en besluiten op aanmoediging van Ferry Roseboom (Excelsior Recordings) samen enkele demo's op te nemen. Knol studeert aan de Herman Brood Academie in Utrecht.

Anne Soldaat

2009

In mei verlaat Tim Knol zijn band BeRightBack. In de zomer neemt hij, met hulp van Jacob de Greeuw en Jeroen Kleijn van Johan en Anne Soldaat en Reyer Zwart van Do-The-Undo, zijn debuutplaat op in Studio Sound Enterprise van Frans Hagenaars. Matthijs van Duijvenbode (Johan) schrijft mee aan het songmateriaal. Tijdens het festival Lowlands tekent Knol een contract bij Excelsior Recordings. In de tweede helft van het jaar is hij het voorprogramma van de band Johan bij hun afscheidstournee door Nederland.

Johan

2010

Tim Knol maakt indruk op de festivals Eurosonic en Noorderslag te Groningen. Op 22 januari verschijnt zijn titelloze debuutplaat. De cd komt binnen op nummer 12 van de Album Top 100. Live wordt Tim Knol bijgestaan door drummer Kees Schaper (BeRightBack), bassist Jeroen Overman, gitarist Anne Soldaat en toetsenist Matthijs van Duijvenbode. Op Tweede Pinksterdag staat Tim Knol met band als hoofdact in de Grote Zaal van Paradiso. De zanger vervolgt zijn uitgebreide tournee door Nederland met optredens op onder anderen Metropolis in Rotterdam ( 4 juli), de Zwarte Cross (18 juli), Lowlands (eind augustus), Oerol en De Parade. In september komt zijn debuutalbum uit in Duitsland. Op 3 oktober, tijdens een gala in het Beurs-World Trade Center Rotterdam, wint Tim Knol voor zijn debuutalbum een Edison in de categorie Beste Nieuwkomer. In november verschijnt een nieuwe editie van het debuutalbum met als bonus het album Music In My Room met akoestische liedjes die Tim Knol op 1 dag in 1 take heeft opgenomen. Knol gaat met de band naar Vlieland voor de opnamen van de tweede cd, die voorjaar 2011 moet uitkomen.

2011

Het album Days (mei) heeft de begeleidingsband van Tim Knol een grotere rol dan op het debuut. Het Parool noemt de zanger naar aanleiding van de plaat een 'popmuzikaal wonderkind'. Tijdens het Gala van de Popmuziek, op 11 mei in de Melkweg Rabozaal te Amsterdam, worden de Duiveltjes uitgereikt, de jaarlijkse prijzen van Muziek Centrum Nederland voor het live-popcircuit. Tim Knol ontvangt een Duiveltje in de categorie Beste Zanger. Het album Days wordt genomineerd voor een VPRO 3voor12 Award voor beste album van het jaar. De zanger is deze zomer een graag geziene gast op de popfestivals en staat onder meer op Pinkpop. In november en december doet hij een uitgebreide tournee langs het Nederlandse clubcircuit met Tangarine in het voorprogramma.

Pinkpop Tangarine

2012

Tim Knol in 2012 Op verzoek van zijn voormalige werkgever Fame in Amsterdam schrijft Tim Knol het liedje Letting Go, naar aanleiding van de dreigende sluiting van deze megastore aan de Kalverstraat. Als single in januari verschijnt is al bekend dat Fame toch blijft bestaan en een doorstart maakt op een andere locatie in de stad. Het nummer May Take Long is de titelsong voor Koning Van Katoren van regisseur Ben Sombogaart. De familiefilm naar het populaire jeugdboek van Jan Terlouw gaat 5 december in première in de Nederlandse bioscopen.

2013

Tim Knol begint het eigen label Tender Records waarop hij vinylplaten uitbrengt van nieuw talent. De eerste uitgave is van garagerockband The Miseries, een zijproject van Knol. Voor een reclame van ING meent Knol de single Mens Durf Te Leven op wat later verscijnt op Leef! een ode aan Ramses Shaffy. In een gewijzigde bezetting werkt de muzikant aan zijn derde soloplaat, zonder toetsenist Matthijs van Duijvenbode, omdat die het te druk heeft in de band van Douwe Bob. Knol produceert zelf zijn derde album Soldier On. De cd is verkrijgbaar vanaf 15 november. Naast Anne Soldaat wordt Knol in het najaar live bijgestaan door Jeroen Kleijn (drums), Reyer Zwart (bas) en Eric Lensink (toetsen).

Dirk Witte Ramses Shaffy The Miseries

2014

Tim Knol staat op het Friese festival Welcome To The Village. En niet één keer, maar in drie verschillende vormen. De zanger staat er met zijn eigen band, met zijn garagerockband The Miseries en gaat er ook aan de slag als festivalfotograaf. 13 augustus staat Tim Knol in het Concertgebouw met een ode aan Bob Dylan, aan het concert doen o.a. Awkward I, Freek de Jonge en Roosbeef mee. Ook maakt hij een theatertournee. In zijn voorstelling speelt hij liedjes van zichzelf en van zijn muzikale helden (waaronder Boudewijn de Groot en Harry Nilsson). Op het album 'Terug' zijn enkele nummers uit het theaterprogramma terug te vinden.

Awkward i Freek de Jonge Roosbeef

Discografie Tim Knol

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tim Knol

Audio/Video Tim Knol

Video Tim Knol

Tim Knol - Motion Of Life
Tim Knol - Motion Of Life
Tim Knol - May Take Long ...
Tim Knol - May Take Long (Titelsong Koning van Katoren)
Tim Knol - Gonna Get Ther...
Tim Knol - Gonna Get There (Official Music Video)
Tim Knol - When I Am King
Tim Knol - When I Am King
Tim Knol - Sam (3fm Megah...
Tim Knol - Sam (3fm Megahit)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Tim Knol - When I Am King

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer