Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TIME BANDITS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Optreden in Klassewerk, KRO 1985 (foto KIPPA, bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1980 - heden

Genre

disco, pop, pop/rock

Online

Officiële website

Time Bandits

Disco-funkformatie rond zanger/componist Alides Hidding die in de jaren '80 grote hits scoort en zowel nationaal als internationaal doorbreekt. Eind jaren '80 ontpopt Hidding zich tot succesvol songschrijver voor diverse Amerikaanse artiesten en werkt hij samen met Dan Hartman, Charlie Mitnight en Dwayne Hitchings.
Volledige biografie...

Bezetting

Guus Strijbosch   basgitaar
Åke Danielson   toetsinstrumenten
Olaf Noordanus   drums
Alides Hidding   gitaar, zang

Overige muzikanten

Kim Haworth   drums
Mike Machiels   drums
Marco Ligtenberg   toetsinstrumenten
Loek Coenraad   toetsinstrumenten
Michel de Groot (1)   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1970   Willem Ennes
1977   Galaxis
1981   Houseband
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Time Bandits

Disco-funkformatie rond zanger/componist Alides Hidding die in de jaren '80 grote hits scoort en zowel nationaal als internationaal doorbreekt. Eind jaren '80 ontpopt Hidding zich tot succesvol songschrijver voor diverse Amerikaanse artiesten en werkt hij samen met Dan Hartman, Charlie Mitnight en Dwayne Hitchings.

1980

Alides Hidding scoort een hit met de solosingle Hollywood Seven. Ondertussen is hij druk bezig Time Bandits van de grond te krijgen. In deze beginfase bestaat de band verder uit bassist Peter Smid (ex-Houseband), sessiedrummer Tommy Bachman en toetsenist Otto Cooymans (ex-Otger Dice, ex-Hollander). Ook Carl Carlton is korte tijd van de partij.

Alides Hidding Hollander Houseband Otger Dice

1981

Met het toetreden van de Zweedse toetsenist Åke Danielson (ex-The Meteors) en drummer Joris Alberda (ex-Superjones) ontstaat een stabiele bezetting. In december wordt in de nieuwe line-up een grote danshit gescoord met Live It Up, dat zelfs op de eerste plaats van de Amerikaanse Dance Charts terechtkomt. Kenmerkend aan de Time Bandits is het professionele geluid van funk, disco, soul en rock en de herkenbare kopstem van Alides Hidding, het handelsmerk van de groep.

Superjones The Meteors

1982

In april haalt de single Sister Paradise de tipparade en verschijnt het titelloze debuutalbum, dat echter in vergelijking tot de singles geen groot commercieel succes is.

1983

In januari bereikt het funknummer I'm Specialized In You de tweede plaats in de top 40. Het is een monsterhit met 90.000 verkochte exemplaren in Nederland en het vijfvoudige in Frankrijk. Ook de daaropvolgende single Listen To The Man With The Golden Voice haalt in april de top 10. Dan verschijnt het tweede album Tracks, waarop de zangpartijen van Hidding minder geprononceerd uitkomen. De stijlverandering komt het geluid ten goede en de van deze plaat getrokken single I'm Only Shooting Love haalt in oktober de top 10. Ook internationaal breekt de band door. De single doet het goed in Frankrijk, Amerika en Australië. De band vertrekt op tournee naar Australië en Nieuw-Zeeland want ook daar belandt de single bovenaan de hitlijsten.

1984

AVRO's TopPop 1984 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) In mei bereikt de single Reach Out de top 40. Daarna vindt een bezettingswisseling plaats waarbij bassist Smid en drummer Alberda de band verlaten. De fakkel wordt overgenomen door Dick Schulte Nordholt (bas) en Kim Haworth (drums), die eerder samen met Danielson in The Meteors speelden. Hugo de Bruin wordt de nieuwe gitarist.

1985

Optreden in Klassewerk, KRO 1985 (foto KIPPA, bron: fotocollectie Beeld en Geluid) In juni scoort de nieuwe line-up een hit met Endless Road. Hidding vertrekt naar de Verenigde Staten waar hij op uitnodiging met de populaire disco-zanger Dan Hartman nummers gaat schrijven. In de zomer werken de overige groepsleden alvast aan het album Fiction, dat in het najaar verschijnt. De single Dancing On A String wordt in oktober een hit. Voormalige drummer Tommy Bachman brengt samen met toetsenist Gerard Stokkink een album uit onder de naam Oblique.

Oblique

1986

In januari bereikt Only A Fool de tipparade en in april wordt de door Hidding en Hartman geschreven single I Won't Steal Away een hit. In de loop van het jaar gaat de band regelmatig op tournee naar andere Europese landen, waaronder Frankrijk en Portugal waar de groep enorm populair is. Aan het eind van het jaar begint Hidding met het schrijven van nieuwe nummers voor een album.

1987

Aan het begin van het jaar is Hidding's nieuwe materiaal af maar de overige bandleden kunnen zich daar niet mee verenigen. Hidding besluit op zoek te gaan naar een nieuwe band. Gitarist Hugo de Bruin, die de groep al eerder bijstond, drummer Jean Monsou (ex-Secret Sounds), bassist Michel de Groot en toetsenist Loek Coenraad gaan de samenwerking met Hidding aan. In februari vertrekt de zanger/componist weer naar Amerika om met Dan Hartman voor Time Bandits aan nieuw materiaal te werken. In juli verschijnt daarvan het eerste resultaat, de single We'll Be Dancing, dat echter blijft hangen in de tipparade. In oktober verschijnt het in commercieel opzicht teleurstellende Wildfire en ook het album Can't Wait For Another World levert eveneens niet de verwachte erkenning op. Daarna besluit Alides Hidding achter Time Bandits een punt te zetten en verhuist naar Los Angeles, Verenigde Staten. Hij legt zich toe op het schrijven van nummers voor anderen, waaronder Jennifer Rush, Helen Schneider, Trini Lopez en The Nylons in samenwerking met andere componisten als Dan Hartman, Charlie Mitnight en Dwayne Hitchings. Daarnaast schrijft hij de muziek voor de kindertekenfilmserie Star Street, waarvan de Nederlandse rechten worden opgekocht door Veronica.

Secret Sounds

1990

Danielson schrijft, deels met Jan-Piet den Tex, de muziek voor de film Let The Music Dance van Pim de la Parra.

JP den Tex

1996

Onder de naam Blueville brengt Danielson samen met Jan-Piet den Tex het album Blueville Serenade uit.

Blueville

1997

De inmiddels in België wonende Alides Hidding componeert voor verschillende Europese artiesten. Sinds 1994 treedt hij op met een vernieuwde versie van Time Bandits. De band bestaat uit Alides Hidding, Marco Ligtenberg, Guus Strijbosch en Mike Machiels (later vervangen door Dave van den Dries). Het repertoire bestaat uit covers van oude soul-, rock- en popnummers en de grote hits van Time Bandits zelf.

2001

Hidding werkt aan een nieuwe Time Bandits-cd.

2002

Time Bandits spelen enkele van hun hits tijdens The Reflex Of The 80's, een avond in Ahoy' georganiseerd door omroepvereniging BNN op 31 mei in Ahoy'.

2003

Het album As Life… bevat nieuwe opnamen van hits van Time Bandits, aangevuld met coverversies van Hey Jude, Papa Was A Rolling Stone en Purple Rain.

2004

Alides Hidding doet mee aan de 80's Flashback Theater Tour, een theatershow waarbij dance classics uit de jaren tachtig worden uitgevoerd.

2006

Wegens groot succes wordt de 80's Flashback Theater Tour in het seizoen 2006-2007 geprolongeerd.

2009

Alides Hidding vormt samen met de Belgische zangeres Ann Verberk (uit de band C-Jake) het duo A*Team Music, waarmee hij met geluidsband en live gespeelde instrumenten covers uitvoert van hits uit de jaren zeventig tot heden. Hij maakt in het seizoen 2009-2010 samen met Forrest en Milton Wijngaarde (ex-Roméo) deel uit van Hits Around The Clock. Ondersteund door een zevenkoppige band zullen ze gaat deze theaterproductie op tournee door Nederland met hits van onder anderen Elvis Presley, James Brown, Prince, Michael Jackson, The Beatles, Duffy, Amy Winehouse en Robbie Williams. Drummer Dave van den Dries kan Time Bandits niet meer combineren met zijn andere band DishKing. Zijn plaats wordt ingenomen door Olaf Noordanus (ex-Jetland) die ook al deel uitmaakt van Hits Around The Clock.

DishKing Forrest Jetland Romeo

2011

Na twintig jaar verlaat toetsenist Marco Ligtenberg de Time Bandits omdat hij de band niet meer kan combineren met zijn drukke baan. Tijdens het optreden op 28 mei in De Ster in Nieuwkuijk is voormalige Time Bandit Åke Danielson speciale gast. Het is zijn eerste optreden met Time Bandits na ongeveer 25 jaar.

2012

Met Danielson terug op toetsen gaat de band de studio in voor de opnamen van een volgend album. De cd-presentatie in de hernieuwde bezetting is op 6 oktober in Paradiso, Amsterdam.

Discografie Time Bandits

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Time Bandits

Audio/Video Time Bandits

Video Time Bandits

Time Bandits - Endless Ro...
Time Bandits - Endless Road (1985 Music Video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Time Bandits - Endless Road (1985 Music Video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer