Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TJITZE VOGEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Tjitze Vogel met bas

Periode

13-06-1958 - heden

Genre

contrabas, impro, jazz, tuba, wereldmuziek

Tjitze Vogel

Tjitze Vogel (Gorredijk, 13 juni 1958) maakt aanvankelijk naam als jazzbassist, maar zoekt al snel nieuwe vormen van geïmproviseerde muziek op. Vanaf zijn eerste plaatopnamen onder eigen naam blijkt zijn interesse in volksmuziek uit alle windstreken, die hij combineert met jazz en Nederlandse geïmproviseerde muziek. In zijn woonplaats Utrecht vindt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

contrabas, tuba

Genoemd in de biografie van

1984   Robert Jan Vermeulen
1991   Burton Greene

Biografie Tjitze Vogel

Tjitze Vogel (Gorredijk, 13 juni 1958) maakt aanvankelijk naam als jazzbassist, maar zoekt al snel nieuwe vormen van geïmproviseerde muziek op. Vanaf zijn eerste plaatopnamen onder eigen naam blijkt zijn interesse in volksmuziek uit alle windstreken, die hij combineert met jazz en Nederlandse geïmproviseerde muziek. In zijn woonplaats Utrecht vindt hij hiervoor steeds meer voedingsbodem. Als aanstichter van de Music: World Series op het Utrechtse SJU Jazzpodium vervult hij een belangrijke rol in de smeltkroesmuziek die in de Domstad ontstaat, waarbij musici uit de jazz- en wereldmuziekhoek regelmatig met elkaar spelen en groepen gaan vormen.

1982 - 1985

Nog tijdens zijn studie is Tjitze Vogel regelmatig te vinden in de groepen van trompettist Frank Grasso (kwartet, kwintet en big band). Pianist Loek Dikker vraagt hem voor zijn kleinere groepen en het grotere Waterland Ensemble.

Frank Grasso Loek Dikker

1985 - 1987

Hij begint op te treden met het Tjitze Vogel Kwartet, waarin Debbie Poryes piano speelt en Rick Hollander drums. Pianist Robert Jan Vermeulen vraagt hem voor zijn trio.

Robert Jan Vermeulen

1987 - 1990

Als bassist duikt Vogel in steeds meer Utrechtse groepen op, zoals het kwartet (later kwintet) van de Griekse drummer Nikos Tsilogiannis, en Dom-7. Onder invloed van de plaat Extrapolation van gitarist John McLaughlin richt hij samen met saxofonist Paul Weiling de groep Four in One op, met gitarist Ed Verhoeff en drummer Dick Verbeek. Ook gaat hij langdurige samenwerkingen aan met fluitist Mark Alban Lotz (als het duo T(w)o Do) en pianist Burton Greene (in diens trio en kwartet).

Burton Greene Mark Alban Lotz Nikos Tsilogiannis

1991 - 1994

Zijn nieuwe eigen groep is een kwintet, Vogelvijf geheten. Naast Paul Weiling (tot wiens trio hij in 1993 ook toetreedt) is Paul Stocker de tweede saxofonist. Pianist Eric Doelman en drummer Michael Baird completeren de groep. In 1993 brengt het ensemble zijn enige CD uit, This Side Up. Hiermee is tevens het eigen label LopLop geboren. Tjitze Vogel treedt ook toe tot het Van Krieken-Kempen Sextet, waarvan in 1996 de CD Mesa Verde verschijnt.

Paul Weiling

1995

Tromboniste-zangeres Akki Haak vraagt Vogel voor haar band, en in 1996 is hij te horen op de CD La Dormeuse. In 1998 volgt het album Dances, Gods and Monsters. Als tubaïst sluit hij zich aan bij het negenkoppige straatorkest Brasta!

1996

Tjitze Vogel treedt toe tot de groep 1 Step 7 Seas van saxofonist-klarinettist Steven Kamperman, met trombonist Kees Adolfsen en drummer Chris Barchet. De groep maakt twee CD's: Speaking About Life... (1998) en Mephisto (2000).

1997

Het Vogelkwartet komt tot stand, in de bijzondere samenstelling van contrabas, viool (Jasper le Clerq), basklarinet/sopraansaxofoon (Lothar Ohlmeier) en trombone (Joost Swinkels). De kamermuziek-achtige klank, gecombineerd met Vogels voorliefde voor volksmuziek, is te horen op de debuut-CD, Eggs in Basket (1997). Twee jaar later volgt het album South Of No Border. Trompettist Angelo Verploegen vraagt Vogel voor zijn nieuwe trio Toïs (met drummer Bram Wijland). Op het VIA-label verschijnt hun enige CD, An Angel's Work Is Never Done. De drummer van Vogelvijf, Michael Baird, neemt hem op in zijn nieuwe ensemble Utrecht Deep Artment. In 1998 komt van deze groep de CD Sirenians uit.

Angelo Verploegen

1998 - 2001

Als uitvloeisel van de Music: World Series van het Utrechtse SJU Jazzpodium (waarvan Tjitze Vogel in 1998 een der initiatiefnemers is) ontstaat in 2001 het tienkoppige Global Village Orchestra, met muzikanten uit Nederland, Europa, Afrika en Azië. Onder de titel Globalistics verschijnt in 2003 hun debuut-CD op LopLop Records. Vogel gaat ook spelen in het kwartet van de Uruguayaanse slagwerker Guillermo McGill. Met stem-performer Jaap Blonk als gast voert het Vogelkwartet in 2001 het project Come To Catch Your Voice uit, rond de poëzie van de Welshe dichter Dylan Thomas (1914 - 1953).

Jaap Blonk

2003

Samen met Paul Weiling duikt Tjitze Vogel in een combinatie van Chinese muziek en westerse improvisatie, met de groep Ming Principle. Hij geeft de titelloze eerste CD een jaar later uit op zijn eigen label LopLop. Het Vogelkwartet neemt muziek op voor de documentaire De Keurcollectie over de Hongaars-Nederlandse fotografe Eva Besnyö. De composities die de groep uitvoert met Pieter Jan Cramer van den Boogaart (piano, accordeon) als gast, zijn geïnspireerd door de muziek van Béla Bartók, een favoriet van zowel Vogel als Besnyö.

2006

Slagwerker Nikos Tsilogiannis, al jaren een vaste muzikale partner van Vogel, vraagt hem voor zijn groep Pan Project (met oude bekende Paul Weiling, en Henk Spies als saxofonisten en Albert van Veenendaal achter de piano). In 2008 komt het tot de release van de CD El Greco. Karim Eharruyen, bespeler van de oud (Arabische luit), neemt Vogel op in zijn groep Beduin, die in 2008 een eerste CD (Zharbia) doet verschijnen.

2007 - 2011

Hemelbestormers is de naam van een nieuw improvisatietrio, dat naast Vogel bestaat uit pianist Rembrandt Frerichs en Ignas te Wiel (percussie, zang, shakuhachi, ney).

Ignas te Wiel Rembrandt Frerichs

Discografie Tjitze Vogel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tjitze Vogel

Audio/Video Tjitze Vogel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer