Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TOL HANSSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tol Hansse bij het tv-programma Hit Boulevard, 1978 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1940 - 2002

Genre

gitaar, luisterlied, Nederlandstalig, pop, zang

Pseudoniemen

Tol Hansse

Tol Hansse

Tol Hansse (Amsterdam, 3 april 1940 - Heerhugowaard, 29 april 2002) is een artistieke duizendpoot die met specifiek stem- en taalgebruik zijn hit Big City wordt een klassieker.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1970   Frans Poptie
1999   Han van Eijk
2001   Jenny Arean

Biografie Tol Hansse

Tol Hansse (Amsterdam, 3 april 1940 - Heerhugowaard, 29 april 2002) is een artistieke duizendpoot die met specifiek stem- en taalgebruik zijn hit Big City wordt een klassieker.

In bezetting van

The Sharks   gitaar, zang

1962 - 1969

Rika Jansen Show met  Leo Schotanus en Tol Hansse, 1965 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Na vier jaar conservatorium (trompet en piano) zingt en speelt Van Tol (zoon van tekstschrijver Jacques van Tol) tot 1964 sologitaar, piano en trompet in de Amsterdamse rockgroep van het eerste uur The Sharks, waarin ook Clous van Mechelen excelleert. Na met allerlei orkestjes door gans Europa te hebben gezworven belandt hij als trompettist bij komiek Tom Manders, in wiens sketches hij ook diverse malen figureert.Vervolgens is hij een jaar lang muzikaal begeleider van Rika Jansen (Zwarte Riek), waarna hij met een eigen gezelschap drie jaar voor diverse theaterbureaus werkt.

Jacques van Tol The Sharks Zwarte Riek

1970 - 1976

Met een volgend gezelschap brengt hij een avondvullend programma met de titel Lach En Vergeet, waarna hij meespeelt in de toneelproducties van Batman en De Fabeltjeskrant. Ook schrijft hij de toneelversie van Swiebertje.

1977 - 1979

Tol Hansse bij het tv-programma Hit Boulevard, 1978 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Met Clous van Mechelen als componist en producer debuteert hij als Tol Hansse met het album Tol Hansse Moet Niet Zeuren, waarvan hij de hoes zelf geschilderd heeft. De eerste single, Big City, wordt begin '78 een monsterhit en is meteen een evergreen. De tweede single, Achter De Rododendron, wordt dankzij de aanhoudende hype nog een redelijke hit, maar kan niet meer verrassen. Het ligt dan ook voor de hand dat de twee volgende elpees, In De Bocht ('78) en Ha, Ha, Ha, Ik Lach Me Dood ('79), en de vertegenwoordigende singles weinig potten meer kunnen breken. Hansse ontvangt samen met Claus van Mechelen een Zilveren Harp in 1978.

Clous van Mechelen

1980 - 1997

In '83 verschijnt de single Kijk Uit Voor De Chip, in '89 Hello Lovers (ook op cds in house-dance-mix) en het album Coole Boel en vier jaar later Moeders Willen Ook Nog Wel Eens Wat, alle zonder noemenswaardig succes. In '93 verschijnt ook de cd Wat Nou Weer? en een updated versie van Big City, getiteld Big City 1993, haalt een zeer bescheiden hitnotering. Sindsdien is het stil rond Hansse, die in de loop van de jaren 90 wel nog enkele musicals schrijft.

1999

Door het succes van het realityshow Big Brother waarbij de bewoners een lied op nemen op de melodie van Big City komt Hansse even opnieuw in de belangstelling.

2001

Big City wordt in bewerkte versie gebruikt voor een TV-spotje op de Amsterdamse kabel. Het is een protest tegen de voorgestelde deelraad voor het centrum van de hoofdstad ingezongen door Jenny Arean, Mieke Stemerdink (Gigantjes) en Marjan Luif

De Gigantjes Jenny Arean

2002

Tol Hansse overlijdt op 29 april op 62-jarige leeftijd na geruime tijd ziek te zijn geweest.

2003

Doodgewoon Tol Hansse is een dubbelalbum met op de eerste cd de laatste opnamen die hij in de periode 2001-2002 heeft gemaakt met Clous van Mechelen en op de tweede cd historische opnamen (onder meer met The Sharks), hoorspelen, reclameliedjes, thuisopnamen, een column en zijn eerste single.

Discografie Tol Hansse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tol Hansse

Audio/Video Tol Hansse

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer