Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TOM BARLAGE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

30-05-1948 - heden

Genre

arrangeur, blaasinstrumenten, producer, producers, saxofoon, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten

Tom Barlage

Tom Barlage speelt bij Solution en Muskee Gang. Daarnaast werkt hij veel als studiomuzikant. De Saxofonist componeert ook muziek voor commercials en produceert platen.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, blaasinstrumenten, producer, saxofoon, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1970   Willem Ennes

Biografie Tom Barlage

Tom Barlage speelt bij Solution en Muskee Gang. Daarnaast werkt hij veel als studiomuzikant. De Saxofonist componeert ook muziek voor commercials en produceert platen.

In bezetting van

Muskee Gang   saxofoon
Solution   saxofoon
The Keys   saxofoon
Youp van 't Hek   saxofoon

1948

Tom Barlage wordt geboren op 30 mei 1948 in Amersfoort.

1962

Op de middelbare school gaat Barlage muziek maken en komt terecht in de jazzband The Keys. Met die groep maakt hij furore in het Groninger studentenmilieu.

The Keys

1966

Vier jaar later richt hij met enkele bandleden van The Keys de groep Soulution op. De band speelt lichtvoetige jazz en kent in het begin veel bandwisselingen.

Soulution

1970 - 1971

Om de associatie met soul weg te nemen wordt de u uit de bandnaam geschrapt en gaat de groep verder als Solution. De band bestaat nu uit Tom Barlage (saxofoon en keyboards), Hans Waterman (drums), Willem Ennes (Piano) en Peter van der Sande (zang en basgitaar). De groep valt op omdat er geen gitarist meespeelt. In 1971 verschijnt het gelijknamige debuutalbum. De nummers, mede door Barlage geschreven, zijn hoofdzakelijk instrumentaal.

1972 - 1975

In 1972 brengt de band het album Divergence uit. Omdat Barlage en bandlid Ennes in dienst moeten, loopt de ontwikkeling van Solution vertraging op. In 1975 ligt de derde plaat Cordon Bleu in de winkels, een album waarop voor het eerst een gitaar te horen is.

1977 - 1978

De single Empty Faces van het nieuwe album Fully Interlocking schopt het in 1977 niet verder dan de tipparade. De band is niet te spreken over het promotiebeleid van de platenmaatschappij Rocket en breekt in 1978 met de maatschappij. Het vijfde album It's Only Just Begun komt in 1981 uit bij CBS.

1982 - 1983

Als de verkoopcijfers van het album Runaway tegenvallen, besluit Solution te stoppen. De groep houdt een afscheidstournee. Na het uiteenvallen van Solution gaat Barlage aan de slag als sessiemuzikant en producer. In 1982 tekent hij voor de productie van het gelijknamige album van de Time Bandits waar hij ook op meespeelt. Hij produceert ook het album Wash Mah Brain van AA & The Doctors. Achter deze bandnaam schuilt Ap Alberts die eind jaren zestig deel uit maakt van Soulution. In 1983 is Barlage te horen op de plaat De Zoon Van Louis Davids, met muziek van de gelijknamige musical.

AA & The Doctors Time Bandits

1984 - 2000

In deze periode werkt hij veelvuldig met verschillende theaterpersoonlijkheden. Van 1984 tot 1986 speelt hij in de begeleidingsband van Adelè Bloemendaal die met het programma In Korte Broek de theaters rondtrekt. Daarna volgen haar theaterstukken Casablanca (1989) en Orinoco (1990/1991). Barlage speelt mee op het album Blokkendoos Boem (1988) van Jaap van de Merwe. In 1994 gaat hij op pad met Jenny Arean als zij haar programma Alles Heeft Een Prijs speelt. Vier jaar later speelt Barlage in de begeleidingsband van Purper. In 1998 is de cabaretgroep met het programma Purper Sixpack in de theaters te zien. In 1999 volgt het stuk Purper XX waarbij Barlage ook weer uitvoerend muzikant is.

Adèle Bloemendaal Jaap van de Merwe

2001 - 2002

Hij speelt in de begeleidingsband van cabaretier Youp van 't Hek tijdens zijn programma De Wereld Draait Door.

Youp van 't Hek

2003 - 2004

Barlage schrijft muziek voor tv-commercials en voor documentaires voor de NOS. Daarnaast werkt hij als producer voor TV Gelderland.

Discografie Tom Barlage

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Tom Barlage

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer