Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TON DIJKMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ton Dijkman

Periode

22-08-1955 - heden

Genre

achtergrondzang, componist, drums, percussie, sessiemuzikanten, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Street Legal, Tone

Ton Dijkman

Ton Dijkman is een van de meest gevraagde sessiedrummers van Nederland. Zijn grote liefde is soul, maar door zijn veelzijdigheid werkt hij met uiteenlopende artiesten.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, componist, drums, percussie, zang

Genoemd in de biografie van

1997   Wolter Kroes
1999   Daniël Boissevain
1999   Jeroen Rietbergen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ton Dijkman

Ton Dijkman is een van de meest gevraagde sessiedrummers van Nederland. Zijn grote liefde is soul, maar door zijn veelzijdigheid werkt hij met uiteenlopende artiesten.

In bezetting van

Dizzy Man's Band   drums
Free Kick   drums, percussie, zang
In De Steen   drums, zang
Jan Akkerman   drums
Marco Borsato   drums
Memories Band   drums
Texx   achtergrondzang, drums

1955

Ton Dijkman wordt geboren op 22 augustus 1955 in Alkmaar.

1972

Dijkman is een laatbloeier en gaat pas op zijn zeventiende drummen. Zijn vader is ook drummer en waarschuwt hem voor de harde muziekwereld, waar zoonlief volgens hem geen vrienden aan over zal houden. Maar de puber zet door en stort zich vol overgave op het drummen. Hij heeft een broertje dood aan drumles, omdat hij lesstof te fundamenteel vindt. Dijkman is een autodidact en gaat in verschillende bandjes spelen. Hij negeert het covercircuit omdat hij naar eigen zeggen te lui is om nummers uit te zoeken. De talentvolle slagwerker speelt alleen in bands met eigen repertoire.

1974

Tijdens een jamsessie ontmoet hij voor het eerst Jan Akkerman waar hij later veel mee gaat spelen. Drummer Pierre van der Linden is ook aanwezig tijdens die sessie en Dijkman stapt op hem af omdat hij van hem wél les wil hebben. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt Dijkman gevraagd een roffel te geven, maar die weet waar Van der Linden het over heeft. Van der Linden wordt een beetje boos en de les is snel afgelopen. Hierna neemt Dijkman nooit meer les.

Jan Akkerman

1979

Dijkman speelt in de Dizzy Man's Band waarmee hij kan leven van de muziek. Hij krijgt 500 gulden in de week, ongeacht of hij nu speelt of niet. Zijn bijdragen zijn te horen op het album Golden Greats.

1983 - 1985

In 1983 gaat Dijkman spelen in de groep Pick Pocket. Dijkman zingt en schrijft de liedjes. De band slaat redelijk aan, maar omdat de muzikanten het te druk hebben met nevenactiviteiten is het in 1985 einde oefening. Na het avontuur met Pick Pocket gaat hij zich meer richten op sessiewerk.

1987

Barry Hay, zanger en boegbeeld van de Golden Earring, brengt in 1987 zijn soloplaat Victory Of Bad Taste uit. Dijkman speelt de drumpartijen in.

Barry Hay

1991

Hij drumt het album Sento van Marco Borsato in. Commercieel is de plaat geen groot succes en er volgt een intense samenwerking met Borsato. Dijkman drumt later alle platen van de zanger in.

Marco Borsato

1992 - 1995

Hij doet veel studio- en livewerk voor onder andere The Cats, Wolter Kroes, Bill van Dijk en BB Queen. Dijkman wordt ook vast bandlid bij Jan Akkerman. Met de fusiongroep Free Kick brengt hij in 1993 het album Natural Desire uit. De plaat wordt door liefhebbers redelijk goed ontvangen, maar commercieel succes is voor Free Kick niet weggelegd.

Bill van Dijk Free Kick The Cats Wolter Kroes

1996 - 1997

Lezers van de Slagwerkkrant roepen Dijkman uit tot beste drummer van de Benelux. Het doet hem niet veel: 'Wat moet ik daar nu mee? Het is net zoiets als de vraag wat is de mooiste vrouw van de wereld?' In 1996 en 1997 tourt hij onder meer met Candy Dulfer en Jan Akkerman in binnen- en buitenland. Hij speelt mee op platen van artiesten en bands als Wild Roses, Alex van Voorst (The Gentle Fox), Rocq-E Harrel (Language Of Love), Angela Groothuizen (Groothuizen), Rob de Nijs (De Band De Zanger En Het Meisje), Marc Daniels (Als Jij Bij Me Bent) en Tim Immers (Duizend Nachten).

Angela Groothuizen Candy Dulfer Rob de Nijs Tim Immers

1998

Hij is niet alleen de drummer van Marco Borsato, maar gaat vanaf 1988 ook componeren voor de zanger. Voor het album De Bestemming schrijft hij met Ferry van Leeuwen en John Ewbank de nummers Laat Het Los en Jij Alleen. Dijkman is ook te horen op platen van o.a. John Adams (The Wandering Soul), Kinderen voor Kinderen deel 19, Orangefield (Flowergarden) en Alma Nieto (There's Only One You).

Ferry van Leeuwen Kinderen Voor Kinderen

1999

Dijkman doet een tournee met Jan Akkerman en speelt mee op zijn live-album Live At Alexanders. Hij levert bijdragen op platen van onder meer Daniel Boissevain (Thuis), Spiros, Gordon (Met Hart En Ziel), E'velyne, Jeroen van der Boom (Boom) en Unknown (Not An E See To You'n).

E'velyne Gordon Jeroen van der Boom Spiros

2000

Onder de noemer Street Legal brengt hij zijn soloplaat Sliding uit. Hij componeert alle liedjes en is behalve als drummer ook als zanger te horen. Bandleden van Borsato en Jan Akkerman werken mee aan het album. Daarnaast schrijft hij het boekje Updated Rhythm. Het is geen lesmethode voor conservatoriumstudenten, maar meer een gids waarin hij praktische tips geeft voor drummers die veel live (willen) spelen.

2002

Met de band van Marco Borsato staat hij drie avonden op rij in een uitverkochte Rotterdamse Kuip. Voormalig bandlid van Borsato en liedjesschrijver voor de zanger Jan Tekstra brengt zijn debuutalbum Kaele Ferskes uit. Dijkman speelt de drumpartijen in.

Jan Tekstra

2003

In 2003 is Idols het kijkcijferkanon van de Nederlandse televisie. Dijkman werkt mee aan het gelijknamige album van winnaar Jamai en speelt daarnaast nummers in van de finalisten Zosja, Marieke, Hind en David die in 2003 en 2004 singles en volledige platen uitbrengen.

Jamai

2004

Met Marco Borsato speelt hij tien keer in Sportpaleis in Antwerpen en zes keer in de Kuip. Hij drumt in 2004 vier singles in die de eerste plaats in de hitlijsten bereiken. Twee daarvan zijn van Marco Borsato: Afscheid Nemen Bestaat Niet en Voorbij (een duet met Do). Daarnaast halen de singles van Boris (When You Think Of Me) en die van Treble (Ramaganana) de eerste plaats. Naast het studiowerk is hij druk in de weer met zijn tweede album en opent hij zijn eigen studio waar hij ook beginnende bands een kans wil geven.

Boris Treble

2005

Dijkman werkt, onder meer in Amerika, aan een soloalbum. Hij levert dit jaar onder meer bijdragen op de plaat van de jonge Nederlandse singer/songwriter Christon en verzorgt de drumpartijen in de musical Turks Fruit.

2006

Halve Soul is de titel van zowel de single als het Nederlandstalige album van Ton van Dijk dat onder de naam Tone uitkomt. Het geëngageerde album bevat bijdragen van Ferry van Leeuwen, Lodewijk van Gorp en Ali B.

Ali B

2007

Ton Dijkman Ton Dijkman levert bijdragen op het Nederlandstalige album Meer Dan Ooit van Edsilia Rombley. Op de single Kinderen, afkomstig van het album Halve Soul, bezingt Ton Dijkman de situatie van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. In het lied wordt hij vocaal terzijde gestaan door zangeres Karima. De single wordt eind juni niet als cd maar via internet uitgebracht. De drummer is te horen op het debuutalbum Echt! (oktober) van het duo Republiek Van De Muziek en op het debuutalbum Finally van zangeres Berget Lewis.

Berget Lewis Edsilia Rombley Karima Republiek van de Muziek

2008

Dijkman is dit jaar onder meer te horen op het eerste Nederlandstalige album van zangeres Glennis Grace, het album Kamers Van M'n Hart van 3js en in het nummer Een Zomer Om Nooit Meer Te Vergeten van Jan Tekstra.

3js Glennis Grace Jan Tekstra

2010

Ton Dijkman zit samen met toetsenist Jeroen Rietbergen en bassist Michel van Schie in de begeleidingsband van Steve Lukather (o.a. Toto) tijdens diens optreden op 3 april in het Arsenaal Theater te Vlissingen. Die avond neemt Lukather de Eddy Christiani Award in ontvangst. In juni drumt Dijkman mee tijdens de concerten van Marco Borsato in een uitverkocht Westerpark te Amsterdam. Hij is te horen op de nummer 1 hit Wat Is Dromen van de 3j's. In oktober verzorgt Dijkman samen met Marco Minnemann drumclinic voor Interdrum, naar aanleiding van het 12½ jarig bestaan van deze drumwinkel. Ton Dijkman levert gastbijdragen op het album Drifting van singer/songwriter Joakim Peter.

Discografie Ton Dijkman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ton Dijkman

Audio/Video Ton Dijkman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer