Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TON KOOPMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ton Koopman

Periode

02-10-1944 - heden

Genre

barok, dirigent, klassiek, klavecimbel, musicoloog, orgel

Online

Officiële website

Ton Koopman

Als student getuigt Ton Koopman van zijn voorliefde voor barokmuziek. Hij wordt een belangrijke voorvechter van de authentieke uitvoeringspraktijk. Met twee door hem opgerichte ensembles - het Amsterdam Baroque Orchestra en het Amsterdam Baroque Choir - wordt hij wereldberoemd. Het Amsterdam Baroque Orchestra ontvangt vele onderscheidingen waaronder de Diapason d'Or, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent, klavecimbel, musicoloog, orgel

Genoemd in de biografie van

1946   Lucy van Dael
1948   Wilbert Hazelzet
1949   Klaas Hoek
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ton Koopman

Als student getuigt Ton Koopman van zijn voorliefde voor barokmuziek. Hij wordt een belangrijke voorvechter van de authentieke uitvoeringspraktijk. Met twee door hem opgerichte ensembles - het Amsterdam Baroque Orchestra en het Amsterdam Baroque Choir - wordt hij wereldberoemd. Het Amsterdam Baroque Orchestra ontvangt vele onderscheidingen waaronder de Diapason d'Or, 10-Repertoir, Stern des Monats-Fono Forum, Prix Hector Berlioz, de Gramophone Award en twee Edisons. Koopman is hoofdvakdocent klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, professor in musicologie aan de Universiteit van Leiden en hij is erelid van de Royal Academy of Music in Londen. Tevens bezorgt hij nieuwe uitgaven van barokcomposities, waaronder alle zestien orgelconcerten van Georg Friedrich Händel, Händel's 'Messiah' en Buxtehude's 'Das jüngeste Gericht'. Koopman is regelmatig gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Orchestre de chambre de Lausanne, het Deutsche Symphonie Orchester Berlin, de Berliner Philharmoniker, het orkest van de Deense Omroep, het Los Angeles Chamber Orchestra en het New York Philharmonic Orchestra. Hij is artistiek leider van het jaarlijkse festival Itinéraire Baroque in Frankrijk.

1944 - 1965

Ton Koopman wordt op 2 oktober 1944 in Zwolle geboren. Hij studeert muziekwetenschappen in Amsterdam en doorloopt er tevens het Sweelinck Conservatorium met als hoofdvakken orgel bij Simon Jansen en klavecimbel bij Gustav Leonhardt.

1966 - 1970

Koopman richt het ensemble Musica da Camera op en vier jaar later het barokorkest Musica Antiqua Amsterdam. Hij rondt zijn studie orgel af in 1969 en zijn studie klavecimbel in 1970, beide met de Prix d'excellence.

1979

Koopman richt The Amsterdam Baroque Orchestra op, een internationaal gezelschap van barokspecialisten.

Amsterdam Baroque Orchestra

1992 - 1994

Koopman richt The Amsterdam Baroque Choir op. De cd met koormuziek van de 17de en 18de eeuw krijgt de Cannes Classical Award. In 1994 wordt Koopman benoemd tot chef-dirigent van het Radio Kamerorkest.

Amsterdam Baroque Choir

1995 - 2004

Koopman begint met de opname van alle 202 cantates van Johann Sebastian Bach met The Amsterdam Baroque Orchestra en The Amsterdam Baroque Choir. Er zullen circa 60 cd's verschijnen. Voor dit initiatief ontvangt Koopman de Deutsche Schallplattenpreis Echo Klassik 1997. In het kader van dit ontzagwekkende project wordt het boek De Wereld Van De Bach Cantates uitgegeven in drie delen, onder redactie van Koopman en collega-musicoloog Christoph Wolff.

2000

De Theologische Faculteit van de Universiteit Utrecht verleent Koopman een eredoctoraat vanwege zijn uitnemende bijdragen aan het onderzoek naar en de vertolking van het religieuze oeuvre van J.S.Bach, in het bijzonder de passies en cantates.

2001

Ton Koopman rondt de integrale opname van Bachs orgelwerken voor het label Teldec af, uitgebracht op 16 cd's.

2003

Koopman vestigt zijn eigen platenlabel Antoine Marchand (sublabel van Challenge Records). Hij wordt tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd.

2004

De International Dietrich Buxtehude Society kiest Koopman tot haar voorzitter. Dit jaar ontvangt Ton Koopman de Zilveren Fonograaf van de Nederlandse platenindustrie NVPI en de Klassieke Muziekprijs 2004 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Tevens krijgt hij de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

2005

Koopman is initiatiefnemer van een project om het gehele overgeleverde oeuvre van Dietrich Buxtehude, de grote inspirator van de jonge Bach, uit te voeren en op te nemen. Dit project zal circa 30 cd's omvatten.

2006

De Universiteit Leiden benoemt Koopman tot hoogleraar in de 'Historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk van de oude muziek' bij de Faculteit der Kunsten. In juni ontvangt Koopman de Bach-Medaille van de stad Leipzig.

2007

Koopman en The Amsterdam Baroque Choir ontvangen de Edison Klassiek Publieksprijs.

2008

The Amsterdam Baroque Orchestra en The Amsterdam Baroque Choir worden samengevoegd tot The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir (ABO&C). Het repertoire bestaat uit instrumentaal en vocaalinstrumentaal werk, gecomponeerd tussen 1600 en 1791 (Mozarts sterfjaar). Het ensemble krijgt de BBC Choral Award.

2009 - 2010

Ton Koopman is voor drie opeenvolgende seizoenen benoemd tot gastdirigent van het Cleveland Orchestra.

2011

Voor het seizoen 2012/2013 is Koopman gevraagd als artist-in-residence bij het Cleveland Orchestra.

2012

In oktober wordt de documentaire Ik Wil Graag Honderd Worden uitgebracht in de Nederlandse filmtheaters. Een jaar lang volgde filmmaker Paul Hegeman met zijn camera Ton Koopman in al zijn activiteiten in zowel binnen- als buitenland. De film geeft een unieke inkijk in het leven van een van Nederlands grootste muzikanten.

2013

Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir treden op 20 januari op tijdens de derde editie van de BachDag in Muziekgebouw aan ’t IJ. Na acht jaar heeft Ton Koopman zijn Buxtehudeproject afgerond met de laatste opnames. Hij vertelt hierover in het radioprogramma Podium.

Discografie Ton Koopman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ton Koopman

Audio/Video Ton Koopman

Video Ton Koopman

Ik wil graag honderd word...
Ik wil graag honderd worden trailer (Paul Hegeman, 2012)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ik wil graag honderd worden trailer (Paul Hegeman, 2012)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer