Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TON LEBBINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

11-10-1943 - 14-10-2017

Genre

drums, popdichters, tekstschrijver, zang

Ton Lebbink

Drummer van de internationaal gerespecteerde band Mecano en al vroeg in de weer als dichter/performer. Begin jaren tachtig is Ton Lebbink een van de eerste Nederlandse Popdichters.
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1977   Jules Deelder
1982   Mecano

Biografie Ton Lebbink

Drummer van de internationaal gerespecteerde band Mecano en al vroeg in de weer als dichter/performer. Begin jaren tachtig is Ton Lebbink een van de eerste Nederlandse Popdichters.

In bezetting van

Charlie Davidson   drums
Lulu Zulu & White Guys   drums
Mecano   drums

1980

De in 1943 geboren Ton Lebbink schrijft zijn hele leven al, maar treedt naar buiten in 1973 via het blad Circus Florijn. We leren hem echter in 1978 kennen als drummer van Mecano. Met deze Amsterdamse groep levert hij een originele bijdrage aan het Joy Division/Tuxedo Moon tijdperk middels twee mini-LP's. Als door toedoen van onder andere Linton Kwesi Johnson en John Cooper Clarke het verschijnsel Popdichter ontstaat, sluit Lebbink zich daar graag bij aan. Hij werkt met geluidsbanden en draagt daarbij zijn 'propoëzie' (een mengeling van proza en poëzie) voor. Tijdens een talentenjacht in Paradiso (waar hij zelf portier is geweest) wordt hij tweede. Dat levert een uitnodiging voor het One World Poetry festival op.

Mecano

1981

Tijdens opnametijd van Mecano sleutelt hij, samen met zijn Mecano-collega's Cor en Theo Bolten en Piet Kooyman het materiaal voor Luchtkastelen in elkaar. De LP verschijnt in maart, krijgt enthousiaste reacties in diverse bladen, enerzijds door de goede balans tussen muziek en voordracht en anderzijds door de vaak vermakelijke teksten. Ton heeft eerder verklaard vooral Cees Buddingh en Jules Deelder te kunnen waarderen en dat is aan de opbouw en de licht-absurdistische teksten goed te horen. Van Luchtkastelen verschijnt de single Voetbalknieën. Het levert de Amsterdammer aandacht van radio en TV op. Inmiddels is Mecano voor de eerste keer uit elkaar gevallen en kan Lebbink zich volledig richten op zijn voordrachten.

1982

Het fenomeen Popdichter is even hot en Ton profiteert daarvan door een rits optredens te doen door het hele land, met als uitschieters het voorprogramma van eerst Grace Jones, daarna King Crimson en als klap op de vuurpijl de Nederlandse editie van het No Nukes-festival. In december verschijnt de tweede elpee Hongerwinter, met Ton zelf als zes maanden oude zuigeling op de hoes. Deze keer is het Lebbink zelf die veel heeft bijgedragen aan de muziek, maar er is ook een sleutelrol weggelegd voor Thé Lau. Omdat het nieuwe er alweer van af is, krijgt de LP veel minder aandacht dan de voorganger.

Thé Lau

1983

Met de nieuwe plaat als wapenfeit kan Lebbink nog geruime tijd het circuit afstropen. Allengs neemt de aandacht van het publiek echter af; steeds minder optredens volgen en uiteindelijk wordt op het muzikale dichtersvlak niets meer van Ton Lebbink vernomen.

2010

18 april presenteert Ton Lebbink in Paradiso zijn bundel Ik Hou Mijn Hart Vast, met gedichten die hij in de laatste jaren per e-mail heeft verspreid onder zijn fans.

2012

Af en toe draagt Lebbink nog voor. Dichter Menno Wigman nodigt hem uit voor de avond van 'vergeten dichters' in De Balie in Amsterdam.

2017

Ton Lebbink overlijdt op 74-jarige leeftijd.

Discografie Ton Lebbink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ton Lebbink

Video Ton Lebbink

Ton Lebbink DVD deel 1.
Ton Lebbink DVD deel 1.
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ton Lebbink DVD deel 1.

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer