Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TON SCHERPENZEEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1952 - heden

Genre

achtergrondzang, arrangeur, basgitaar, componist, percussie, piano, producers, sessiemuzikanten, symfonische rock, toetsinstrumenten, zang

Pseudoniemen

Orion

Ton Scherpenzeel

Ton Scherpenzeel is een veelzijdige muzikant die naam maakt als toetsenist van Kayak. Als gastmuzikant maakt hij regelmatig deel uit van de Engelse progressieve rockformatie Camel. Als sessiemuzikant en producer levert hij bijdragen aan een groot aantal theaterproducties en soloprojecten van uiteenlopende Nederlandse artiesten.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, arrangeur, basgitaar, componist, percussie, piano, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1994   Flairck
1998   Ayreon
2000   Youp van 't Hek

Biografie Ton Scherpenzeel

Ton Scherpenzeel is een veelzijdige muzikant die naam maakt als toetsenist van Kayak. Als gastmuzikant maakt hij regelmatig deel uit van de Engelse progressieve rockformatie Camel. Als sessiemuzikant en producer levert hij bijdragen aan een groot aantal theaterproducties en soloprojecten van uiteenlopende Nederlandse artiesten.

In bezetting van

Earth And Fire   toetsinstrumenten
Europe   achtergrondzang, percussie, toetsinstrumenten
High Tide Formation   basgitaar
Kajem   arrangeur, synthesizer
Kayak   toetsinstrumenten, zang
Youp van 't Hek   achtergrondzang, arrangeur, componist, percussie, piano

1968 - 1971

Ton Scherpenzeel (Hilversum, 6 augustus 1952) begint zijn muzikale loopbaan als bassist in de band High Tide Formation.

1972 - 1981

In 1972 wijzigt deze band zijn naam in Kayak, waarna Scherpenzeel zich als toetsenist en zanger ontpopt zich tot een belangrijke kracht binnen deze symfonische rockband. In 1976 trouwt hij met Irene Linders. Zij treedt in 1978 toe tot Kayak als achtergrondzangeres en tekstschrijfster. In april 1978 vindt Scherpenzeel tijd om zijn debuutalbum Le Carnaval Des Animaux uit te brengen. Het album is een bewerking van het oorspronkelijke werk van componist Camille Saint-Saëns. Voor de film Night Of Doom schrijft hij in 1978 het titelnummer Nacht Zonder Zegen. Als gastmuzikant is hij in 1979 te horen op Reality Fills Fantasy van Earth And Fire. Voor de film Spetters (1981) is Scherpenzeel met Kayak verantwoordelijk voor de gehele soundtrack. Eind 1981 verschijnt van Kayak Eyewitness, waarna de groep er (voorlopig) mee stopt.

Earth And Fire Kayak

1982

Voor het Gentse theatergezelschap Arena schrijft Scherpenzeel de musical Playmate. Daarnaast richt hij met zanger/gitarist Johan Slager de Nederlandse rockformatie Europe op. Onder die naam verschijnt een album, maar door gebrek aan succes stopt deze band al na een jaar. Als toetsenist levert hij een bijdrage aan In A State Of Flux van Earth And Fire.

Europe

1983 - 1984

Als vaste toetsenist van de Engelse progressieve rockformatie Camel levert Scherpenzeel een bijdrage aan het album Stationary Traveller. Hij doet met deze band een Europese tournee, maar vliegangst en muzikale nevenactiviteiten doen Scherpenzeel besluiten om de band in 1984 te verlaten. Met Camel-zanger Chris Rainbow neemt hij in de Bullet Sound Studio Heart Of The Universe op. Van Harry Sacksioni verschijnt de LP Nachtjournaal. Scherpenzeel levert een gastbijdrage.

Harry Sacksioni

1985

Van Camel verschijnt het livealbum Pressure Points, waarop Scherpenzeel nog van de partij is. Voor het eerste theaterprogramma (Verlopen En Verlaten) van Youp van 't Hek schrijft hij de muziek. Het is de start van Scherpenzeels carrière in de theaterwereld en het begin van een lange samenwerking met Van 't Hek.

Youp van 't Hek

1986

Wederom een gastbijdrage op een LP van Sacksioni, ditmaal op het livealbum Optima Forma.

1987

Met de klassiek georiënteerde band Kajem brengt hij een tweede album uit. In november verschijnt Run, het tweede soloalbum van Earth And Fire-zangeres Jerney Kaagman. Behalve als toetsenist en achtergrondzanger is Scherpenzeel op dit album verantwoordelijk voor de productie. In december maakt hij als vast bandlid met Earth And Fire een comebacktournee.

Jerney Kaagman Kajem

1988 - 1989

De tournee met Earth And Fire heeft als gevolg dat de verzamelaar The Very Best Of… in 1988 in de elpeelijsten terechtkomt. In oktober 1989 brengt de band het album Phoenix uit. Scherpenzeel tekent voor de productie.

1990 - 1998

Onder de naam Orion brengt Scherpenzeel in 1991 zijn derde album Virgin Grounds uit. Het album bevat muziek die twee jaar eerder te horen was bij de televisieserie Conquer The Arctic. In hetzelfde jaar keert hij tijdelijk terug bij Camel om met hen Dust And Dreams op te nemen. Scherpenzeel ontpopt zich door de jaren heen als liedjesschrijver voor theaterproducties en producer van diverse releases van Nederlandse artiesten. Zo schrijft hij vanaf 1990 musicals voor Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam. Vanaf 1991 componeert hij muziek bij de producties van cabaretier Harrie Jekkers en vanaf 1995 voor de voorstellingen van theatergezelschap Opus One. In 1997 neemt Scherpenzeel met Pim Koopmans enkele demo's op, maar door gebrek aan belangstelling gebeurt er niets mee. Hij is een jaar later wel terug te horen op Into The Electric Castle van Ayreon.

Ayreon Harrie Jekkers

1999 - 2007

Met Camel maakt hij in 1999 Rajaz, alvorens hij met Kayak ingaat op een uitnodiging van De Kast om mee te spelen in het programma Vrienden van Amstel Live. De heroprichting van Kayak is een feit. Scherpenzeel legt zich grotendeels toe op het geven van optredens en schrijven van nieuwe nummers voor de band.

2010

Ton Scherpenzeel componeert het lied We Are One, World Peace Is Possible. De single wordt op 20 oktober uitgebracht door World Peace Is Possible, een stichting die de overtuiging uitdraagt dat wereldvrede mogelijk is. Naast Scherpenzeel op vleugel bevat de single bijdragen van zangeres Cindy Oudshoorn (Kayak), rapper Geoffy G. drummer Hans Eijkenaar, zanger Jan Hoving (Bagheera, Stonefly), muzikant George Konings (Het Goede Doel, Kadanz, The Leads) en zanger Peter de Wint (Mystery, Affair, Qin). Youp van 't Hek speelt een rol in de bijbehorende videoclip.

Discografie Ton Scherpenzeel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ton Scherpenzeel

Video Ton Scherpenzeel

Ton Scherpenzeel & Chris ...
Ton Scherpenzeel & Chris Rainbow - Heart Of The Universe
Behind the Scene's
Behind the Scene's
We Are One, www.worldpeac...
We Are One, www.worldpeaceispossible.com
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Behind the Scene's

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer