Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TON DE KRUYF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

ton de kruyf

Periode

03-10-1937 - 01-02-2012

Genre

componist, hedendaags, twaalftoonsmuziek en seriële muziek

Ton de Kruyf

Ton de Kruyf is een Nederlandse componist. Hij schrijft in twaalftoontechnieken en hanteert seriële compositieprincipes; zijn muziek heeft een lyrische ondertoon. Zijn omvangrijke oeuvre vertoont enige nadruk op het vocale (liederen, koorwerken, opera's). Veel van zijn werken zijn in opdracht geschreven.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1966   Sophia van Sante
2015   Amstel Quartet

Biografie Ton de Kruyf

Ton de Kruyf is een Nederlandse componist. Hij schrijft in twaalftoontechnieken en hanteert seriële compositieprincipes; zijn muziek heeft een lyrische ondertoon. Zijn omvangrijke oeuvre vertoont enige nadruk op het vocale (liederen, koorwerken, opera's). Veel van zijn werken zijn in opdracht geschreven.

1937 - 1965

Ton de Kruyf is geboren op 3 oktober in Leerdam. Hij studeert viool en piano en volgt compositiecursussen in Darmstadt, waar hij het werk van Bruno Maderna, Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen en György Ligeti leert kennen, en bij de Gaudeamus Muziekweken in Bilthoven. Zijn compositie 'Einst dem Grau der Nacht enttauscht' (1964), op tekst van Paul Klee, voor mezzosopraan en ensemble wordt in 1965 geselecteerd voor het ISCM-festival. Het werk is opgedragen aan zijn vrouw Ileana Melita.

1967 - 1970

Ton de Kruyf studeert compositie bij Wolfgang Fortner in Heidelberg. Hij ontvangt de Visser-Neerlandiaprijs 1968 voor 'De blinde zwemmers' (1966), op tekst van Bert Schierbeek en geschreven voor jeugdkoor en ensemble. Voor de Internationale Dirigentencursus 1969 componeert Ton de Kruyf in opdracht van de Nederlandse Radio Unie zijn 'Sinfonia II'.

1971

Het Holland Festival opent op 24 juni met de opera 'Spinoza' (1969) van Ton de Kruyf, op een libretto van Dimitri Frenkl Frank. In de opera figureert Rembrandt als een tegenhanger van Spinoza. De eerste ontvlucht de werkelijkheid in een droomwereld, de tweede gaat de strijd aan met de domheid en slechtheid van de wereld.

1972

Ton de Kruyf krijgt de Fonteyn-Tuynhout prijs voor het in opdracht van Jeugd & Muziek geschreven werk 'Séance' (1969) voor slagwerkensemble. De radiofonische opera 'Quauhquauhtinchan in den vreemde', op tekst van Harry Mulisch, wordt door de Nederlandse Omroep Stichting ingezonden voor de Prix Italia.

1992

In een interview met Rob Witteveen (De Gecombineerde) zegt Ton de Kruyf over zijn componeertrant: "In de loop der jaren verschuif je je stijl. Ik schrijf nu lyrischer, romantischer en eenvoudiger." [...] "Maar de seriële muziek is volkomen vastgelopen. Ik heb jaren strijd gevoerd met genadeloze muziek en nu krijg ik toch langzamerhand een hang naar traditie".

1995

In Leerdam wordt een stichting opgericht die kamermuziekconcerten organiseert. De stichting krijgt de naam van Ton de Kruyf die in Leerdam is opgegroeid.

2000

Het Nederlands Kamerkoor brengt op 8 mei de wereldpremière van 'Il Diluvio' in het Musis Sacrum in Arnhem.

2002

Voor het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Stedelijke Harmonie Aurora componeert Ton de Kruyf 'Glass Hymnody'. Hij laat zich inspireren door de glaskunst 'Memories of the 20th Century' van Siem van der Marel, de huisontwerper van Royal Leerdam Crystal. De première vindt plaats op 8 juni in de Mariakerk in Leerdam.

2009

Ton de Kruyf componeert in opdracht van Vioolschool Sillem in Amsterdam de 'Acht Sonatines' voor viool en piano.

2012

In februari overlijdt Ton de Kruyf onverwacht in Amsterdam.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ton de Kruyf

Audio/Video Ton de Kruyf

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer