Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TOON HERMANS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Monitoropname One Man Show 1965 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

17-12-1916 - 22-04-2000

Genre

cabaret, cabaretier, carnaval, Gouden Harp, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Toon Hermans

Toon Hermans vormt samen met Wim Kan en Wim Sonneveld de grote drie van het Nederlands cabaret. De komiek weet tientallen jaren lang mensen soms met helemaal niets dan meligheid een geweldige avond te bezorgen. Hij introduceert in 1956 het fenomeen One Man show in Nederland. Hermans bereikt met zijn ...
Volledige biografie...

Instrumenten

cabaretier, zang

Genoemd in de biografie van

1935   Willy van Hemert
1936   John Kristel
1940   Teddy Scholten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Toon Hermans

Toon Hermans vormt samen met Wim Kan en Wim Sonneveld de grote drie van het Nederlands cabaret. De komiek weet tientallen jaren lang mensen soms met helemaal niets dan meligheid een geweldige avond te bezorgen. Hij introduceert in 1956 het fenomeen One Man show in Nederland. Hermans bereikt met zijn liedjes via zijn theatershows een groot publiek, scoort enkele bescheiden hits en behaalt de eerste plaats van de Hitparade met de carnavalskraker Mien Waar Is Mijn Feestneus. Zijn overpeinzingen en gedichten zijn in menig huiskamer in boekvorm of op een tegeltje terug te vinden.

1937 - 1955

Toon Hermans (Sittard, 17 december 1916) trekt uit zijn geliefde Limburg om in Amsterdam zijn geluk te beproeven. Een van zijn vroege optredens is in1937 tijdens de talentenjacht Cabaret der Onbekenden georganiseerd door orkestleider John Kristel. Hij voegt zich bij de cabaretgroep van Carl Tobi. Een jaar later komt hij terecht bij een ander gezelschap, het Theater Plezier van Floris Meslier. Met het imiteren van revuekomiek Johan Buziau, legt Hermans de basis voor zijn succes met typetjes. Via AVRO's Bonte Dinsdagavondtrein, word het Theater Plezier en dus ook Hermans tot een begrip.

John Kristel

1956 - 1960

Hermans introduceert als eerste in ons land de one-man show. Hermans wisselt liedjes af met cabaret en typetjes Hij veroorzaakt er op slag een sensatie mee. Hermans schrijft, regiseert en verschijnt in de hoofdrol in zijn speelfilm Moutarde Van Sonaansee. De film trekt in 1959 in totaal 264.907 bezoekers, maar volgens de pers is de film totaal mislukt. Hermans geeft later in een interview toe dat de film 'je reinste amateurisme' was.

1960 - 1965

Het eerste plaatwerk van Hermans komt uit. Het gaat om registraties van theatershows.

1966 - 1969

Toon Hermans bereikt begin 1966 voor de eerste keer de Top 40 met het nummer Sien. De single blijft na 11 weken steken op plaats 19 van de Hitparade. Hierna volgen nog de bescheiden hits Marie en Tango Blue. De carnavalskraker Mien Waar Is Mijn Feestneus is in 1968 een enorme hit en bereikt de hoogste positie in de hitparade. Met het album Aha Toon! (1969) komt Hermans voor het eerst in de albumlijst en behaalt meteen de tweede positie. Hoger zal hij in deze lijst nooit komen. Met Kiele Kiele Kiele bereikt hij voor de laatste keer de Hitparade.

1970 - 1998

Toon Hermans blijft zichzelf overtreffen op het gebied van theatershows. Een landelijke steekproef in 1971 van het NIPO wijst uit dat 26% van de Nederlanders de cabaretier beschouwen als de meest bewonderde artiest in Nederland. Wim Sonneveld en Willeke Alberti staan met 10% beide op de tweede plaats. Na het overlijden van zijn vrouw Rietje gaat het enkele jaren iets minder met de komiek. Het liedjesalbum Ik Zing Van Het Leven (1996) wordt gearrangeerd en geproduceerd Gé Reinders. Artsen constateren in 1998 een hersentumor bij de komiek, maar de bejaarde Hermans slaat zich erdoor heen en blijft nog altijd schrijven en werken aan een nieuwe show.

Gé Reinders

1999

De inmiddels 82-jarige cabaretier wordt uitgeroepen tot Artiest van de Eeuw. Hij werkt, behalve aan een nieuwe show, ook aan een CD (ondermeer samen met pianist/arrangeur Bert van den Brink) en een boek.

Bert van den Brink

2000

Toon Hermans overlijdt op 22 april. Hij wordt op sobere wijze in Sittard begraven. In december wordt in Limburg ruim twee miljoen gulden ingezameld voor de naar de cabaretier vernoemde Toon Hermans-huizen waar kankerpatiënten worden opgevangen. In december wordt de documentaire En De Wind Zong van Martin Maat uitgezonden op Nederland 1. De documentaire volgt het moeizame opnameproces van de laatste cd Als De Liefde.

2003

Jos Brink onthult op 15 januari een beeld van Toon Hermans. De Haagse kunstenaar Loek Bos heeft een beeld op ongeveer ware grootte gemaakt dat een plek krijgt bij de Stadsschouwburg van Hermans' geboortestad Sittard. 24 november wordt in Carré te Amsterdam de cd-box Toon gepresenteerd. De box bevat 19 cd's en 1 dvd en is samengesteld door cabaretkenner Jacques Klöters en zijn assistente en onderzoekster Lisa Wade, geproduceerd door Otto Vriezenberg in samenwerking met de Stichting Toon Hermans. Een van de opnamen die ze uit de archieven hebben opgedoken is het eerste echte solo-optreden van Toon Hermans uit 1954.

2004

De cd-box uit 2003 wordt in november door de Edison Stichting bekroond met een Edison Bijzondere Uitgave van Historische Aard.

2005

De 22 dvd's tellende box Toon Hermans - One Man Shows 1958-1997 bevat het complete overzicht van de one man shows van de cabaretier, samengesteld door Jacques Klöters en Lisa Wade met onder de extra's de speelfilm Moutarde Van Sonaansee uit 1959.

2006

Liedjes Van Toon is een avondvullend programma met liedjes van Toon Hermans, gezongen door Ellen Evers, Richard Groenendijk en Lone van Roosendaal en begeleid door Nico van der Linden (orkestleider en piano), Bart van Hoof (blaasinstrumenten), Joep Lumeij (bas en gitaar) en Mark Eshuis (drums en percussie). De theatervoorstelling gaat op 2 oktober in première in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen en verschijnt in dezelfde periode ook op een dubbelalbum. De vocalisten van Liedjes Van Toon doen ook mee met Nederlandse Artiesten Zingen Toon Hermans, een televisieshow die op 27 november plaats vindt in het Park Theater te Hoorn en op tweede kerstdag wordt uitgezonden door de Avro uitgezonden. Andere zangers en zangeressen die meedoen tijdens deze speciale voorstelling zijn Wende Snijders, Trijntje Oosterhuis, Huub van der Lubbe (De Dijk), Chantal Janzen, Herman van Veen, Karin Bloemen en Youp van 't Hek. Het Metropole Orkest verzorgt de muzikale begeleiding.

De Dijk Herman van Veen Karin Bloemen Nico van der Linden Trijntje Oosterhuis Wende Youp van 't Hek

2007

Eind april verschijnt op dvd het portret De Kleuren Van Een Clown van Coen Verbraak. De regisseur heeft onder meer gebruik gemaakt van beelden uit het privé-archief van Toon Hermans. De veiling van 99 schilderijen van Hermans brengt in november bij veilinghuis Christie's in totaal 429.825 euro op.

2008

Op 24 september verschijnen 28 kolderliedjes van Toon Hermans op cd bij een Gouden Boekje met bladmuziek van de liedjes, zoals gearrangeerd door Floor Minnaert. Kolderliedjes zijn volgens Hermans 'nonsensklanken' en 'flauwekulletjes op muziek, die soms wat Franserig of Italiaanserig klinken.' Ze zijn op de cd ingezongen door Chantal Janzen, Willem Nijholt en Hermans´ zoon Maurice.

2009

Op haar album Alle Mensen Willen Liefde (november) zingt Willeke Alberti twaalf liedjes van Toon Hermans, persoonlijk voor de zangeres uitgezocht door Hermans' zoon Maurice. 16 december wordt in Koninklijk Theater Carré het eerste exemplaar van het luisterboek De Liefde uitgereikt aan de burgemeester van Sittard-Geleen. Deze uitgave bevat niet eerder uitgebrachte gedichten en liedjes van Toon Hermans, voorgelezen en gezongen door Chantal Janzen, Willem Nijholt en Maurice Hermans.

Willeke Alberti

2010

Tien jaar na zijn overlijden staat 2010 in het teken van TOON 2010, een programma van de Stichting Toon Hermans Jaar 2010 en de gemeente Sittard-Geleen in samenwerking met de familie Hermans. Het evenementjaar gaat officieel van start op 25 april met een herdenkingsmis in de Grote Kerk te Sittard. Andere activiteiten zijn onder anderen het Toon Hermans Humorfestival Park Kolderiek op 25, 26 en 27 juni in het Stadspark van Sittard, de tentoonstelling Typisch Toon in museum het Domein en het uitbrengen van een postzegelboekje met negen postzegels en het levensverhaal van Hermans, geïllustreerd met bijzondere foto's. Aan het eind van het jaar gaat een musical over Toon Hermans in première, geproduceerd door V&V Entertainment, het bedrijf van Albert Verlinde. De hoofdrol wordt vertolkt door cabaretier Alex Klaasen (Oirschot, 22 mei 1976).

2013

Jacques Klöters, cabarethistoricus en biograaf van Hermans, ontdekt in de bibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum bladmuziek met achttien verloren gewaande liedjes van Toon Hermans. De cabaretier schreef ze na het zien van een musical tijdens een reis door de Verenigde Staten in 1952. De musical werd door de AVRO op 24 mei 1953 op de radio uitgezonden, maar de opnamen zijn niet bewaard gebleven. Het Metropole Orkest werkt mee aan een reconstructie van de musical. In het najaar van 2013 is musicalactrice Suzan Seegers in de theaters te zien in een solovoorstelling die compleet gewijd is aan Toon Hermans.

Suzan Seegers

2016

Op 17 december is de 100ste geboortedag van Toon Hermans. Tijdens een speciale avond in Carré in Amsterdam brengen Nederlandse artiesten een hommage aan de cabaretier. AVROTROS komt met een meerdelige docureeks gepresenteerd door Cornald Maas.

Discografie Toon Hermans

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Toon Hermans

Audio/Video Toon Hermans

Video Toon Hermans

Toon Hermans - One Man Sh...
Toon Hermans - One Man Show 1980 - Café Biljart
Toon Hermans - One Man Sh...
Toon Hermans - One Man Show 1980 - Tango van het blote kontje
Toon Hermans - One Man Sh...
Toon Hermans - One Man Show 1993 - Lente me
Toon Hermans - One Man Sh...
Toon Hermans - One Man Show 1958 - Ballonnetje
Toon Hermans - One Man Sh...
Toon Hermans - One Man Show 1958 - Méditerranée
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Toon Hermans - One Man Show 1980 - Café Biljart

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer