Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TOONTJE LAGER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Toontje Lager

Periode

1979 - 1985

Genre

Nederlandstalig, pop

Toontje Lager

Vanuit Wageningen opererende Nederlandstalige popgroep met een breed scala aan muzikale invloeden zoals rock, reggae en soms wat disco. Het repertoire is origineel, fris en oprecht. De teksten houden de luisteraar dikwijls een spiegel voor, zonder moraliserend te zijn, en de muziek ligt bij jong en oud prettig in het ...
Volledige biografie...

Bezetting

Bert Hermelink   toetsinstrumenten
Leon Giesen   basgitaar
Joost Witte   drums
Rob Winter   gitaar
Erik Mesie   gitaar, zang

Overige muzikanten

Gerard de Braconier   gitaar
Huub van Melick   basgitaar
Bert Vermaas   zang
Jan Verver   gitaar

Genoemd in de biografie van

1947   Adri-jan Hoes
1978   Doe Maar
1982   Erwin Musper
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Toontje Lager

Vanuit Wageningen opererende Nederlandstalige popgroep met een breed scala aan muzikale invloeden zoals rock, reggae en soms wat disco. Het repertoire is origineel, fris en oprecht. De teksten houden de luisteraar dikwijls een spiegel voor, zonder moraliserend te zijn, en de muziek ligt bij jong en oud prettig in het gehoor. Niet onvernoemd mag hun nummer Lente in Twente zijn.

1978

In februari richt Bert Hermelink als grap de groep Maandverband op, aanvankelijk met het idee om maar een maand bij elkaar te blijven. Na drie maanden treedt de groep voor het eerst op, en wel met Nederlandstalig repertoire. In de groep zitten Bert Hermelink (orgel), Huub van Melick (basgitaar), Bert Vermaas (zang), Jan Verver (gitaar) en Joost Witte (slagwerk).

1979

Gerard de Braconier vervangt Jan Verver. Ondertussen is de naam van de formatie gewijzigd in Toontje Lager. De eerste plaatopnames vinden plaats (het nummer Kontaktrock komt op de verzamelelpee Uitholling Overdwars), alsook het eerste radio-optreden (in Vara's Popkrant).

1980

De eerste single, Ja Verrek, komt uit. Daarna treedt Erik Mesie als nieuwe zanger toe tot de band, als vervanger van Bert Vermaas, die later van zich doet spreken in zijn band Het Beest. De eerste elpee, geproduceerd door Martin Duiser, ziet het licht.

1981

Toontje Lager De single Achter de Wolken wordt uitgebracht. Zegenrijke optredens plaveien de weg naar een nieuw platencontract.

1982

De single Net Als in de Film verschijnt in mei bij Telstar en komt gelijk in de hitparades terecht. In juni komt de succesvolle tweede elpee uit: Erop Of Eronder. In september wordt Ben Jij Ook Zo Bang op single uitgebracht. De b-kant In Gedachten wordt, mede dankzij veel airplay, door de Hilversum 3-luisteraars uitgeroepen tot b-kant van het jaar. Een alleszins memorabel live-concert op 25 november in Nijmegen wordt op 19 december als Veronica Countdown "live special" op tv uitgezonden. Van de tweede LP zijn aan het eind van het jaar al 50.000 exemplaren verkocht, waarmee goud wordt verdiend. Toontje Lager is een topgroep geworden.

1983

In februari verschijnt de single Zoveel te Doen. Het instrumentale deel hiervan wordt nog jarenlang gebruikt als tune van het tv-programma over auto's De Heilige Koe. Het nummer komt zowel in de hitparade als op de nieuwe LP Stiekem Dansen terecht, die goud wordt. Ook het op single uitgebrachte Stiekem Gedanst wordt een grote hit. Op 21 april ontvangt Toontje Lager van de stichting Conamus de Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs. In het najaar wordt Vroeg Of Laat op single uitgebracht. De druk op de groep is zo hoog, dat Gerard de Braconier en Huub van Melick besluiten ermee te stoppen. Hun opvolgers zijn gitarist Rob Winter em basgitarist Leon Giessen.

1984

Op nieuwjaarsdag ontvangt de band de Veronica Award voor de populairste Nederlandstalige popgroep van 1983, toegekend door de lezers van het Veronica programmablad. De nieuwe LP heet Even Goeie Vrienden en de nieuwe single Niemand. Toontje Lager blijft één van de succesvolste Nederlandse live-formaties.

1985

Bert Hermelink, feitelijk de schrijvende motor achter de groep, besluit (eveneens vanwege de hoge druk) ermee te stoppen, wat het einde van Toontje Lager inhoudt.

1986

Erik Mesie begint een solocarrière, nadat zijn ingezongen nummer Zonder Jou een flink grote hit wordt. Daarna is het voorbij met de hits.

Erik Mesie

1993

De naam van Toontje Lager duikt op in de concertlijsten. De groep geeft een viertal concerten waarvan de laatste plaatsvindt op 5 september in de muziekzaal van de Universiteit Enschede.

1996

Toontje Lager doet weer enkele reünieoptredens. Ditmaal in de samenstelling Joost Witte, Gerard de Braconier, Erik Mesie, Bert Hermelink en Leon Giesen.

2002

Erik Mesie zingt enkele hits van Toontje Lager tijdens The Reflex Of The 80's, een avond in Ahoy' georganiseerd door omroepvereniging BNN op 31 mei in Ahoy'. De zanger toert samen met Bert Heerink en Peter Groot Kormelink (Jazzpolitie) in het najaar onder de naam Het Dak Eraf door Nederland met een Eighties Rock Show.

Bert Heerink De Jazzpolitie Het Dak Eraf

2004

Onder de naam Poels & Giesen maakt Leon Giesen samen met Jack Poels van Rowwen Hèze het album Holland America Lijn. Met het programma Mondo Leone trekt Giesen langs de Nederlandse theaters. De voorstelling bestaat uit een serie korte films waarbij Giesen musiceert en vertelt, op het scherm bijgestaan door muzikanten als Mathilde Santing en de bassectie van het Radio Philharmonisch Orkest.

Mondo Leone Poels & Giesen

2005

Componist en toetsenist Bert Hermelink schrijft de meeste muziek, een deel van de teksten en verzorgt de productie voor Dingen Te Doen, het debuutalbum van zanger Martin Groenewold die in juli uitkomt.

2008

Erik Mesie maakt in het najaar deel uit van de Ze Zijn Terug Tour waarbij hij, samen met leden uit de bands Kadanz, Splitsing/De Jazzpolitie, de Polle Eduard Band en Herman Erbé van Circus Custers, door het land trekt met een programma vol Nederlandstalige popklassiekers. Door het faillissement van de organisator blijft de tournee beperkt tot slechts één optreden. Mesie en Bert Heerink gaan in september weer door het land met het Noord Nederlands Orkest en het programma Symphonic Echoes Of Pink Floyd. Toetsenist Bert Hermelink neemt de gevarieerde Nederpop-cd Zoiets Moet Het Zijn op met de uit Groningen afkomstige kunstredacteur en zanger Martin Groenewold. Het is hun tweede gezamenlijke project na Dingen Te Doen uit 2005. Ook gitarist Gerard de Braconier (ex-Toontje Lager, Captain Gumbo) speelt mee, zowel op de plaat als live in het theater.

Captain Gumbo

2012

Bert Vermaas, de eerste zanger van Toontje Lager, brengt onder de naam Ghepetto een soloalbum uit.

Ghepetto

Discografie Toontje Lager

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Toontje Lager

Audio/Video Toontje Lager

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer