Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TRAFASSI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1981 - heden

Genre

kaseko, merengue, Nederlandstalig, Suriname

Trafassi

Trafassi is het Surinaamse woord voor 'anders' of 'ommekeer'. De bedoeling van de band is om de Nederlandse showbizz een tropische, Caribische dimensie te geven. Zij doen dit met een gevarieerd repertoire van Surinaams, Antilliaans en Nederlands met (vaak covers) van merengue, kaseko, salsa, zouk, dancehall en andere Latijns-Amerikaanse ritmes.
Volledige biografie...

Bezetting

Edgar Burgos   percussie, zang

Overige muzikanten

Ricardo Tjon Akon  
Iwan Vaudelle   toetsinstrumenten, zang
Roy Bhagwandien   drums, percussie, zang
Lesley Leeflang   basgitaar, zang
Ernesto Van Dal   toetsinstrumenten, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1953   Edgar Burgos
1974   The Happy Boys
1987   Tjeerd Oosterhuis
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Trafassi

Trafassi is het Surinaamse woord voor 'anders' of 'ommekeer'. De bedoeling van de band is om de Nederlandse showbizz een tropische, Caribische dimensie te geven. Zij doen dit met een gevarieerd repertoire van Surinaams, Antilliaans en Nederlands met (vaak covers) van merengue, kaseko, salsa, zouk, dancehall en andere Latijns-Amerikaanse ritmes. Zowel in de jaren 80 als 90 de meest succesvolle Surinaamse band in Nederland.

1981

Trafassi wordt opgericht nadat de leden zowel in Suriname als in Nederland in populaire 'exotische' groepen hun sporen verdiend hebben. De band bestaat dan uit Edgar "Bugru" Burgos (Paramaribo, 26 april 1953), Iwan Vaudelle, Ricardo Tjon Akon, Harold Biervliet en Lesley Leeflang. Iwan Vaudelle en Ricardo Tjon Akon worden later vervangen door Ernesto van Dal en Roy Bhagwandien.

1982

De eerste single Brombere, over de staatsgreep van Desi Bouterse, wordt uitgebracht. Daarna volgen Roodkapje en The Train, nummers die een succes worden in het eigen 'alternatieve' circuit.

1983

Trafassi krijgt nationale airplay in Hilversum met Me Jam, een parodie op het Franse nummer Je t'aime. De groep gaat op promotietour naar België, Frankrijk, Engeland, Finland, Suriname en de Antillen.

1985

In de zomer van 1985 belandt Trafassi op de eerste plaats van de Tipparade en bereikt no. 4 in de nationale Top 40 met Wasmasjien, wat meteen de doorbraak voor de groep betekent naar een groter publiek. Trafassi slaagt er niet in om met de opvolger Strijkplank dit succes te evenaren.

1986

Er moet gezorgd worden voor continuiteit en Trafassi brengt Hoor Es, en Huishoudschool op de markt. Het worden bescheiden successen, maar er worden geen hitnoteringen meer bereikt.

1989

De single Adam Is De Schuldige, over de ziekte AIDS wordt uitgebracht.

1990

De schare fans van Trafassi groeit met de dag. Er wordt een speciale fanclub Tanfassi opgericht en ondanks het uitblijven van hits is Trafassi de meest bekende exotische band van Nederland.

1993

Trafassi komt terug met Stuivertje, Dubbeltje, Kwartje, Gulden, een cover van Colin Lucas'Dollar Wine'. Waarmee de band in vele bekende televisieprogramma's optreden. Tijdens het Zomercarnaval Rotterdam sleept Trafassi vele prijzen in de wacht.

1995

Funchi wordt een grote hit in het tropische circuit van Nederland en ook in Suriname.

1996

In december viert Trafassi haar 15-jarige bestaan met als introductie de nieuwe CD Pompen, welk nummer wederom een grote hit wordt in het eigen circuit.

1997 - 1999

Eind jaren 90 wordt bekend gemaakt dat Burgos Trafassi heeft verlaten. Maar Burgos verwerft de rechten op de groepsnaam en formeert een nieuwe Trafassi. In 1999 komt de single 1e Versnelling uit. Hitsucces blijft uit.

2001

Edgar Burgos verzorgt gastvocalen op het album Bijlmerjazz van Ronald Snijders. Oud-leden van Trafassi Lesley, Harold, Roy en Ernesto vormen samen met Edsel Juliet de band X-tra.

Edsel Juliet Ronald Snijders X-tra

2002

De gulden maakt plaats voor de Euro. Ter gelegenheid daarvan brengt Trafassi de single Euro 1-2-5 uit. Trafassi maakt ook een voetbalsingle: Hoera, We Missen Het EK.

2004

In juni doet het Nederlands elftal mee aan het EK voetbal in Portugal. Voor Edgar "Bugru" Burgos een goede aanleiding om onder de naam Trafassi-man de single Hoera, We Winnen Het EK uit te brengen.

2005

Ter gelegenheid van dertig jaar onafhankelijkheid in Suriname brengt Edgar Burgos de single Lied Voor Suriname uit.

2006

De opbrengsten van Lied Voor Suriname gaan naar de slachtoffers van de overstromingen die Suriname in mei en juni teisteren.

2010

Vanwege het aankomende 30-jarig jubileum begint de band aan een theatertournee.

2011

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Trafassi formeert Burgos met onder andere Oscar Harris de Tropical Allstars.

Tropical Allstars

2013

Frontman Burgos wordt op zijn zestigste verjaardag geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn grote verdiensten als zanger en entertainer, in de officiële verklaring wordt hij ook geroemd vanwege zijn inzet om jong muziektalent op weg te helpen.

2014

In de Top Notch serie Sranan Gowtu de compilatie Wasmasjien en andere poku's uit. Voor hetzelfde project neemt Traffassi de klassieker Je Bent Nog Niet Gelukkig Met Een Mooie Vrouw van Max Woiski Jr. op samen met rapper Keizer.

Max Woiski Jr.

Discografie Trafassi

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Trafassi

Audio/Video Trafassi

Video Trafassi

De Show Zonder Naam - Tra...
De Show Zonder Naam - Trafassi - Wasmasjien
Edgar Burgos: Trafassi be...
Edgar Burgos: Trafassi betekent 'anders'
Trafassi ft. Keizer - Je ...
Trafassi ft. Keizer - Je Bent Nog Niet Gelukkig Met Een Mooie Vrouw
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Edgar Burgos: Trafassi betekent 'anders'

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer