Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TRANCE INDUCTION

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Trance Induction

Periode

1990 - heden

Genre

ambient, club, house, techno, trance

Pseudoniemen

12Th Man, Nanoman

Trance Induction

Utrechtenaar Verbeek maakt sinds begin jaren negentig zijn geheel eigen mix van techno, ambient, club en trance voor een aantal labels in binnen- en buitenland. Vooral in Engeland wordt zijn muziek opgepikt door bekende DJ's en journalisten. Vanaf 1995 speelt hij zijn muziek live in het clubcircuit. Een jaar later ...
Volledige biografie...

Bezetting

Tjeerd Verbeek   drumcomputer, sampler, synthesizer

Overige muzikanten

Sander Friedeman   drums, sampler, synthesizer

Genoemd in de biografie van

1992   Max 404
1994   Maarten van der Vleuten
1996   Random XS
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Trance Induction

Utrechtenaar Verbeek maakt sinds begin jaren negentig zijn geheel eigen mix van techno, ambient, club en trance voor een aantal labels in binnen- en buitenland. Vooral in Engeland wordt zijn muziek opgepikt door bekende DJ's en journalisten. Vanaf 1995 speelt hij zijn muziek live in het clubcircuit. Een jaar later begint hij zijn eigen label Desert Rose Industries.

1984

Tjeerd Verbeek speelt bas in de avantgarde countryband Freaking Farmer Boys. De band schopt het tot een optreden in de Amsterdamse Melkweg.

Freaking Farmer Boys

1990

Verbeek komt vaak op technofeesten, die inmiddels in zijn woonplaats Utrecht volop worden georganiseerd, onder andere in de Fabriek en de Vrije Vloer. Hij koopt wat electronische apparatuur, sluit zich een half jaar op en maakt een aantal nummers.

1991

Verbeek krijgt een contract bij Djax-Up-Beats, waarvoor hij een EP maakt onder de naam Trance Induction. Zijn muziek valt op door de mix van verschillende stijlen, waaronder gitaarmuziek en new wave. Hij stopt zijn studie filosofie om zich op de muziek te richten.

1992

Na een tweede Trance Induction EP voor Djax tekent Verbeek bij Prime, het techno-label van distributeur Play It Again Sam. De track New Age Heartcore wordt opgepikt door Engelse DJ's als Andrew Weatherall en Darren Emerson. Weatherall zorgt ervoor dat Verbeek op een compilatie-cd van het tijdschrift Volume komt, waarvan 60.000 stuks worden verkocht. Het Engelse label Guerilla zet ook een TI-track op een compilatie. Verbeek jamt live mee met de Engelse Drum club op een Londense releaseparty van de Volume-cd.

1993

De Advanced Sonic Rituals EP bevat een remix van Robogroove door Maarten van der Vleuten (R&S, Djax). Eind 1993 brengt Guerilla de Context Control EP uit. Het nummer ET Welcome Song, inclusief jaren zeventig-orkestsamples, wordt een flinke clubhit in heel Europa. De plaat wordt ook in Italië uitgebracht en komt terecht op een hele berg compilatie-cd's.

Maarten van der Vleuten

1994

Trance Induction Neerlandsch Fabrikaat is de zesde Trance Induction EP, die wordt gevolgd door de cd Electrickery. Deze wordt overal goed ontvangen en geprezen vanwege zijn originaliteit en de mix van verschillende stijlen, wat altijd Verbeek's sterkste punt is geweest. De plaat, die bijvoorbeeld ook gitaarsamples gebruikt, wordt omschreven als 21ste eeuwse rock'n'roll. De singles die Verbeek na Electrickery maakt, gaan meer de clubhouse-kant op. Hij leert zelf platen te mixen en stemt zijn grooves meer af op de DJ dan op de luisteraar.

1995

Trance Induction gaat het land in. Samen met Sander Friedeman van Random XS wordt een Trance Induction live show in elkaar gezet, waarbij het duo niet alleen live optreedt, maar elk ook nog een DJ-set doet en zo een avondvullend programma heeft. De optredens zijn succesvol in het clubcircuit. Verbeek maakt zijn laatste EP voor Prime; onder de titel Scirocco.

Random XS

1996

Trance Induction Verbeek en Prime zijn niet gelukkig meer met elkaar. Verbeek besluit zijn eigen label te beginnen met de naam Desert Rose Industries. Hierop komt voortaan al zijn eigen materiaal uit. Halverwege 1996 verschijnt op dit eigen label zijn nieuwe cd Nano Magic, die nog diverser is dan zijn voorganger en een stuk beter klinkt. Ook Friedeman werkt mee aan de cd. Tegelijkertijd verschijnt een nieuwe EP van Verbeek's alter ego Pyrex Detox, waarmee hij in 1994 al 2 EP's maakte voor het Engelse Sabrettes-label. De Pyrex Detox-platen zijn harder dan zijn andere materiaal. Hij maakt ook nog een EP voor Utrax met Maarten van der Vleuten als Maarten en Tjeerd, en werkt samen met Zki van The Good Men aan een clubtrack voor hun label Pssst als Dresscode Nude. Onder zijn eigen naam verschijnt de 12" Let It Happen Just Watch.

Dresscode Nude Maarten en Tjeerd Pyrex Detox The Good Men

1997

Volgens dezelfde formule als twee jaar geleden zet Verbeek een live-concept op, dat in de eerste helft van het jaar door het land tourt. Alleen de DJ-sets van het tweetal worden niet altijd gedaan. Verbeek en Friedeman spelen op veel feesten en clubs, onder andere samen met DJ's als Trance Induction-fan Kris Needs, Alex Reece en Jeff Mills. Opvallend aan Trance Induction is dat Verbeek het gebruik van drugs afwijst terwijl die in de dance-wereld een grote rol spelen. De Nanoman-EP komt uit. Dit is een project van Verbeek dat zich laat omschrijven als ‘minimalistische tribal techno met Afrikaanse invloeden’.

1998

Met de Britse computerprogrammeur Steve Whiting brengt Verbeek als 12th Man de single Blue Army uit. Het nummer verwijst naar het footballteam van Portsmouth. Het nummer is opgebouwd rond een spreekkoor van gesamplede supporters van de club.

1999

In april komt een EP van Trance Induction uit. Het nummer ET Welcome Song verscheen al eens eerder, in 1993. De 1999-EP kent een remix van Ferry ‘System F’ Corsten. Tjeerd Verbeek neemt een tijdje vrijaf om zich te richten op andere zaken en een nieuwe muzikale richting te bepalen. Trance Induction doet voorlopig geen live-optredens. Een derde volledig album staat gepland voor 2001.

Ferry Corsten Ferry Corsten

Discografie Trance Induction

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Trance Induction

Audio/Video Trance Induction

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer