Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TREN VAN ENCKEVORT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: officiële website Rowwen Heze

Periode

16-01-1970 - heden

Genre

accordeon, piano, producer, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten, trombone, zang

Tren van Enckevort

Tren van Enckevort leert het vak als hij samen met een vriendje in een bruiloftsbandje gaat spelen. Hij beheerst meerdere instrumenten, maar hij wordt bekend met zijn accordeonspel. Van Enckevort gaat later spelen in Rowwen Hèze. Naast het musiceren produceert en componeert hij ook. Samen met Arno Guveau richt hij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, piano, producer, toetsinstrumenten, trombone, zang

Genoemd in de biografie van

1991   Rowwen Hèze
2005   Arno Guveau
2006   Rowwen Hèze
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tren van Enckevort

Tren van Enckevort leert het vak als hij samen met een vriendje in een bruiloftsbandje gaat spelen. Hij beheerst meerdere instrumenten, maar hij wordt bekend met zijn accordeonspel. Van Enckevort gaat later spelen in Rowwen Hèze. Naast het musiceren produceert en componeert hij ook. Samen met Arno Guveau richt hij een bedrijf op om talent te scouten.

In bezetting van

Herberg De Troost   accordeon, producer
Rowwen Hèze   accordeon, piano, producer, trombone, zang

1970

William van Enckevort wordt geboren op 16 januari 1970 in Sevenum.

1975 - 1979

Als klein jongetje speelt hij veel op speelgoedinstrumenten, maar op zijn achtste speelt hij voor het eerst op een echt instrument: de piano. Van Enckevort doet mee aan verschillende playbackshows en speelt in de drumband van de Sevenumse schutterij. In 1978 is hij met zijn ouders op vakantie in Duitsland. Daar ziet hij iemand accordeon spelen en is hij op slag verliefd op het instrument. Terug in Nederland koopt zijn vader een accordeon voor hem. Omdat het niet erg stoer is om accordeon te spelen, neemt hij orgelles op de muziekschool in Horst. Thuis oefent hij veel aan zijn accordeonspel.

1982 - 1988

Met een vriendje vormt hij de Encka's. Hij speelt op allerlei feestjes in Limburg. Het vriendje drumt, hijzelf speelt orgel en zingt. Zijn vader brengt de jongens weg en haalt ze 's avonds laat ook weer op. Omdat hij nog op school zit, mag hij van zijn ouders niet meer dan drie keer in de week muziek maken. De Encka's is voor Van Enckevort een goede leerschool.

1991

Geert Hermkes verlaat Rowwen Hèze en de groep zoekt een nieuwe accordeonspeler. Van Enckevort heeft in Limburg inmiddels al een aardige naam opgebouwd en wordt gevraagd om Rowwen Hèze te versterken. Inmiddels kent iedereen William van Enckevort als Tren van Enckevort.

Rowwen Hèze

1992 - 1999

Van Enckevort maakt een uitstapje als hij als sessiemuzikant meespeelt op het album Voorjaar van Henk Westbroek. Met Rowwen Hèze scoort hij met Bestel Mar een grote hit. De accordeonist speelt dit jaar met de groep voor het eerst op Pinkpop en Rowwen Hèze wordt een begrip in heel Nederland. In 1996 is hij te horen op het album Fifi van de punkband De Heideroosjes.

Heideroosjes

2000

Toon Hermans neemt zijn laatste plaat Als De Liefde Op. Van Enckevort wordt gevraagd om als gastmuzikant mee te spelen. Hij is ook te horen op het nummer Kom Hier. Het lied staat op het album Slapeloze Nachten van Manuela Kemp. Met Rowwen Hèze trekt hij zich terug in een klooster om te werken aan een nieuw album. Voor de cd Vandaag schrijft Van Enckevort het nummer Probleme. Met Rowwen Hèze viert hij het 15-jarig bestaan van de band.

Toon Hermans

2001

In 2001 werkt hij weer met De Heideroosjes als de groep het album Fast Forward uitbrengt. Ook is hij te gast op de platen De Liefde, De Wals En De Kater van Marcel de Groot en Time van Margriet Eshuijs. Met Rowwen Hèze trekt hij vanaf 16 november langs de theaters.

Marcel de Groot Margriet Eshuijs

2002

Van Enckevort wordt gevraag door uiteenlopende artiesten om een bijdrage te leveren. In 2002 is zijn geluid te horen op het gelijknamige album van Guus Meeuwis en Doen & Laten van Abel.

Abel Guus Meeuwis

2003

In april verschijnt het album Dageraad van Rowwen Hèze, waarvoor Van Enckevort twee liedjes schrijft.

2004

Van Enckevort produceert het nummer A Bag Full Of Stories voor De Heideroosjes dat verschijnt op het album SINema. Hij is ook verantwoordelijk voor de compositie en speelt zelf ook mee. Van Enckevort is medeproducer van het album Andere Wind van Rowwen Hèze. In december start de gelijknamige theatervoorstelling van de band die doorloopt tot maart 2005.

2005

Met Arno Guveau richt hij het bedrijf Betobe Music op. Als producers scouten ze nieuw talent. Een van hun eerste albums die ze gezamenlijk produceren is Away From Here van Stevie Ann.

Arno Guveau Stevie Ann

2006

In het voorjaar produceert Van Enckevort samen met Jos Haagmans in het kerkdorpje Meterik het album Rodus & Lucius van zijn eigen band Rowwen Hèze. De plaat komt eind augustus uit.

Jos Haagmans

2007

Het accordeonspel van Van Enckevort is te horen in het nummer C'est La Vie op het album Voor Mijn Vrienden (juni) van de Amsterdamse volkszanger Peter Beense en op het album Ordinary Man (september) van Danny Vera.

Danny Vera Peter Beense

2009

Tren van Enckevort produceert Open Boek (oktober), het ingetogen album van Jan Rietman.

Jan Rietman

2012

Van Enckevort produceert weer een album van zijn eigen band Rowwen Hèze. De feestelijk klinkende cd Geal is het eerste volledig nieuwe album van de band sinds Rodus & Lucius uit 2006. Samen met Mike Manders produceert hij de single Niemand van de jonge Nederlandstalige zanger Kevin Paré. In april doet de accordeonist een optreden met het duo Orgel Vreten.

Orgel Vreten

Discografie Tren van Enckevort

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tren van Enckevort

Audio/Video Tren van Enckevort

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer